Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2020,
21.55

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

19

Natisni članek

Islandija Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca EP v rokometu 2020

Petek, 17. 1. 2020, 21.55

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 9. DAN

Slovenci meljejo naprej, Portugalci ponižali Švede #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

19

Slovenska rokometna reprezentanca | Slovenci so dosegli še četrto zmago. | Foto Reuters

Slovenci so dosegli še četrto zmago.

Foto: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca je sijajno odprla drugi del na letošnjem evropskem prvenstvu. Po vrhunsko opravljenem delu v Göteborgu so slovenski rokometaši v Malmöju na prvi tekmi z izjemno igro s 30:27 (15:14) ugnali Islandijo, neposredno tekmico za preboj na enega od treh aprilskih turnirjev za olimpijske igre v Tokiu. Varovanci Ljubomirja Vranješa tako ostajajo stoodstotni. Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala v nedeljo, ko se bo pomerila z Madžarsko, ki je danes morala priznati premoč Norveški.

Dean Bombač in Klemen Ferlin po zmagi nad Islandijo:

Slovenski rokometaši so po zmagah nad Poljaki, Švedi in Švicarji v skupinskem delu zmagovito začeli tudi drug del prvenstva stare celine. Slovenci so odločno krenili v boj s trdoživimi Islandci. Po izenačenem začetku in izidu 2:2 so varovanci Ljubomirja Vranješa na krilih znova izjemne obrambe in vratarja Klemna Ferlina dosegli delni izid 5:0. Islandci so v nadaljevanju zaigrali bolje, izkoristili so nekaj napak in zgrešenih strelov Slovencev in v 21. minuti po delnem rezultatu 7:2 izenačili na 9:9, dobrih pet minut pred koncem prvega polčasa pa so Islandci po zadetku Olafurja Gudmundssona prvič na tekmi povedli (11:12). Polčas se je končal z izidom 15:14 v korist Slovenije, potem ko je v zadnji sekundi prvega dela za vodstvo zadel Nejc Cehte. Slovenci so v prvem polčasu zgrešili tudi dva poskusa z najstrožje kazni, prejeli pa so tudi največ golov v prvih polčasih na tem prvenstvu.

Dean Bombač je blestel z devetimi zadetki. | Foto: Reuters Dean Bombač je blestel z devetimi zadetki. Foto: Reuters

Trd boj se je nadaljeval tudi v začetku drugega polčasa, Slovenci so po izenačenju na 16:16 in izključitvi Gustavssona napravili delni izid 3:0, v nadaljevanju pa so počasi, a vztrajno višali prednost. V 50. minuti so slovenski rokometaši po osmem golu izjemno razpoloženega Deana Bombača, ki je bil razglašen tudi za igralca tekme, postavili do tistega trenutka najvišjo prednost na tekmi (25:19). Islandcem se ob koncu ni uspelo več približati in slovensko slavje se je lahko začelo. Slovenski rokometaši so tako naredili nov korak v pravo smer za uvrstitev na enega od treh aprilskih kvalifikacijskih turnirjev za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. V slovenski izbrani vrsti je na današnji tekmi blestel Bombač, dosegel je devet golov.

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 4, Henigman 2, Janc 2, Dolenec 4 (1), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec 3 (2), Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 9, Mačkovšek 4.

Islandija: Gustavsson, Hallgrimsson, Kristjansson 1, Palmarsson 3, Elisson 6 (2), Sigurdsson, Gislason, Gudmundsson 3, Petersson 1, Gunnarsson, Arnarsson, Gudjonsson 3, Jonsson 1, Kristjanson 5, Smarason 4.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Islandija 2 (2).

Izključitve: Slovenija 8, Islandija 8 minut.
Rdeči karton: /

Slovenija : Islandija, foto: Reuters:

Fotogalerija
1 / 12

Portugalci razbili domačine

Zadnji obračun dneva sta odigrala Švedska in Portugalska. Domačini so v prvi polovici prvega polčasa še držali stik s Portugalci, ki so nato prevzeli pobudo in prvi del dobili s 15:12. V drugem Švedi niso našli rešitve za razpoložene tekmece z Iberskega polotoka, ki so se z zmago s 35:25 vključili v boj za polfinale evropskega prvenstva.

Pri Portugalcih so bili najbolj razpoloženi Fabio Magalhaes, Joao Ferraz in Rui Silva s po šestimi zadetki, pri domačinih pa sta po štiri gole dosegla Andreas Nilsson in Daniel Pettersson.

Sistem tekmovanja in olimpijske kvalifikacije

Najboljši ekipi obeh skupin iz glavnega dela bosta napredovali v polfinale, tretjo pa čaka boj za peto mesto. Končna razvrstitev bo še kako pomembna za kovanje olimpijskih sanj. Po izpadu Danske je jasno, da bodo neposredno mesto na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu prejeli novi prvaki, dve vstopnici pa sta prosti še za nastop na enem izmed treh kvalifikacijskih turnirjev. Tja so že uvrščene Nemčija, Norveška, Švedska, Hrvaška in Španija, ki na tem evropskem prvenstvu še vedno ostajajo v boju za najvišja mesta, ter že izpadla Francija. Na drugi strani tako v boju za prosta mesta ostaja sedem držav – Avstrija, Češka, Belorusija, Madžarska, Slovenija, Portugalska in Islandija. 

Skupina II:

Lestvica:

1. Norveška 2 tekmi – 4 točke
2. Slovenija 2  4 
-----------------
3. Portugalska 2– 2
4. Madžarska 2 – 2
5. Islandija 2 – 0
6. Švedska 2 – 0 

Preberite še:

Aleš Pajovič Euro2020
Sportal Hrvati premočni za Pajovičeve Avstrijce, Španci še brez praske
slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Črna gora
Sportal Slovenski rokometaši po veliki smoli ostali brez kapetana
Borut Mačkovšek
Sportal Preobrat v karieri Boruta Mačkovška - iz Veszprema v "slovenski" Pick Szeged
Ne spreglejte