Drama v vročem Zagrebu ni osrečila Slovencev

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji uvodni tekmi evropskega prvenstva na Hrvaškem v Zagrebu izgubila proti Makedoniji s 24:25 (11:11). Izenačen dvoboj je bil odločen v zadnjih sekundah. Na drugi tekmi skupine C je Nemčija, prihodnji tekmec Slovenije, visoko odpravila Črno goro.

Makedonski navijači so bili navdušeni po zmagi ljubljencev nad Slovenijo.

1 / 22

Makedonski navijači so bili navdušeni po zmagi ljubljencev nad Slovenijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

2 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

3 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

4 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

5 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

6 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

7 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

8 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

9 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

10 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

11 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

12 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

13 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

14 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

15 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

16 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

17 / 22

Foto: Reuters

18 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

19 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

20 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

21 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

22 / 22

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenija : Makedonija 24:25 (11:11)

Arena Zagreb, gledalcev: 9000, sodnika: Din in Dinu (oba iz Romunije).

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Verdinek, Henigman 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Janc 3 (2), Cingesar 3, Zarabec 3, Bezjak 1, Grebenc, Žabič, Mačkovšek 2, Mlakar 4, Suholežnik 1.

Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Manaskov 8 (3), Velkovski, Stoilov 1, K. Lazarov 7 (2), Pribak 1, Jonovski, Taleski 1, Mirkulovski 2, Markoski, Kuzmanovski, Georgievski 2, F. Lazarov 2, Popovski, Peševski 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Makedonija 6 (5).
Izključitve: Slovenija 22, Makedonija 12 minut.
Rdeči karton: Cingesar (45.).

Slovenski rokometaši so morali na prvi tekmi skupinskega dela v Zagrebu po hudem boju priznati premoč Makedoncem, za preboj v drugi del tekmovanja v Varaždinu pa jih čakata še dve tekmi. Najprej se bodo po dnevu premora v ponedeljek pomerili z evropskimi prvaki Nemci, v sredo pa še s Črnogorci.

Vujović začel brez Bezjaka

Veselin Vujović je prvenstvo na Hrvaškem začel z ničlo. Veselin Vujović je prvenstvo na Hrvaškem začel z ničlo. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenski selektor Veselin Vujović je izjemno pomembno tekmo začel brez prvega organizatorja igre Marka Bezjaka, njegovo mesto je zasedel Miha Zarabec, poleg njega pa so mesto v uvodni sedmerki dobili še vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Blaž Blagotinšek ter zunanja igralca Nik Henigman in Žiga Mlakar, zadnjega je v obrambi menjal Igor Žabič.

Njegovi varovanci so tekmo odprli na najboljši mogoči način, zelo hitro so uveljavili svojo prednost v hitrosti, predvsem sijajno pa so igrali v obrambi. V uvodnih 13 minutah sploh niso prejeli gola iz igre, oba zadetka jim je zabil prvi makedonski zvezdnik Kiril Lazarov po strelih s sedmih metrov, na neverjetno visoki ravni je bil Skok (v prvem polčasu je zbral deset obramb), tudi v izjemno kritičnem obdobju med osmo in deseto minuto, ko sta bila verižno izključena Cingesar in Žabič. Slovenija v tem obdobju sploh ni prejela gola, v napadu pa je bil izjemno razpoložen Mlakar, po njegovih golih je slovenska prednost v 11. minuti znašala tri gole (5:2).

Makedonci ob zvoku sirene ujeli Slovence

A vojna na zagrebškem igrišču se ni končala, temveč se je šele razplamtela. Vujović je s svežim dotokom igralcev s klopi vseskozi držal visok ritem, v ogenj je poslal tudi rekonvalescenta Vida Kavtičnika. Njegovi varovanci so v pravi šahovski partiji večji del prvega polčasa držali prednost treh golov, v končnici pa so popustili in tekmecem dopustili, da so jih ob polčasu ujeli (11:11).

Makedonci so večino prvega polčasa zaostajali, nato pa v zadnji sekundi izenačili na 11:11. Makedonci so večino prvega polčasa zaostajali, nato pa v zadnji sekundi izenačili na 11:11. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nekaj je na to vplival tudi "nenavaden" kriterij romunskega sodniškega para Constantin Din - Laurentiu Dinu, ki je Slovencem dosodil kar 12 minut izključitev, prav nič nežnim Makedoncem pa le štiri minute.

Krizne minute Slovenije in živčna končnica

Slovenija si je na začetku drugega polčasa priigrala velik zaostanek. Slovenija si je na začetku drugega polčasa priigrala velik zaostanek. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je porazno odprla drugo polovico tekme, po nezbrani igri v obrambi in napadu so Makedonci naredili delni izid 4:0 in jim v 34. minuti ušli na štiri gole (11:15). Cingesar je šele v šesti minuti nadaljevanja prekinil dolg strelski post, po Vujovićevi minuti odmora pa se je dvignila tudi slovenska igra. Z bojevito igro - davek za to je plačal Cingesar, ki je v 45. minuti prejel tretjo dvominutno izključitev - so Makedonce ujeli in izenačili na 17:17.

Slovenija je v zadnjih 15 minutah napela vse svoje mišice, po hudem boju pa vendarle morala priznati premoč tekmecu. Po zaslugi Blagotinška je Slovenija v 51. minuti sicer znova vodila (21:20), v izjemno napeti in negotovi končnici pa v njeni igri ni bilo prave ideje. Makedonija jo je v 56. minuti ujela in izenačila na 24:24, v živčni in napeti končnici pa jih je pokopala nezbrana in raztrgana igra, zadnji žebelj v njihovo krsto pa je zabil Filip Lazarov.

Slovenska reprezentanca se bo v skupini C pomerila še z Nemčijo in Črno goro. Slovenska reprezentanca se bo v skupini C pomerila še z Nemčijo in Črno goro. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V slovenski reprezentanci je bil najučinkovitejši Žiga Mlakar s štirimi goli, po tri so dosegli Blaž Blagotinšek, Blaž Janc, Darko Cingesar in Miha Zarabec.

Z navijanjem za rokometaše lahko osvojite tudi Samsung Galaxy S8 - na www.telekom.si/zanase

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano