Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
20.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Veselin Vujović Makedonija Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo rokomet

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 20.18

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Makedonijo

Dober dan, osmina finala: Slovenija v boj za prvo mesto v skupini

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
Slovenija - Makedonija | Foto Vincent Michel/francehandball2017.com

Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Tretja zmaga na svetovnem prvenstvu - Makedonija je padla s kar 29:22 - je slovenskim rokometašem ob do zdaj najboljši tekmi prvenstva tudi teoretično potrdila uvrstitev v osmino finala.
 

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

Slovenski rokometaši si z več kot zanesljivo zmago nad Makedonijo, ki je vodila le enkrat na tekmi, niso zagotovili le osmine finala, ampak še nekaj. Najmanj drugo mesto v skupini B, ki zagotavlja načeloma nekoliko lažjega tekmeca v bitki za vstop med najboljšo osmerico prvenstva. V četrtek se bodo s Španci borili celo za zmago v skupini. Celo v primeru, da v torek (17.45) s Tunizijci izgubijo. V tem primeru bi morali Špance ugnati, če bi želeli do najboljšega mogočega izhodišča.

Pogled: Veselin Vujović, slovenski selektor:
"Čestitam Linu in Makedoniji. Z močno obrambo in izvrstnim Matevžem Skokom smo prevzeli nadzor. Zadovoljen sem s šestimi točkami, a si jih želimo še. Hočem dobiti vse tekme na prvenstvu. Ne bo lahko, Tunizija igra zelo fizično, ima dva ali tri zelo dobre igralce. Mislim, da smo boljši in da bomo zmagali."

slovenija makedonija rokometna reprezentanca | Foto: Reuters Foto: Reuters
Lino Červar, selektor Makedonije: "Čestitam Sloveniji za zasluženo zmago. Želim ji obilo uspeha v nadaljevanju. Od začetka je imela tekmo v rokah, igrala zelo čvrsto obrambo in nam delala velike težave v napadu, posebej ko smo ostali brez Filipa Mirkulovskega.

Tekme nismo dobro odprli, nismo imeli dovolj trdne obrambe. Slovenci so imeli več raznovrstnosti in rešitev na našo obrambo, čeprav smo jo menjali. Imeli smo posiljene strele. Markovskega nismo mogli uporabljati v obrambi in napadu. V drugem polčasu so priložnost dobili mlajši igralci.

Gašper Marguč se je po slabše odigrani tekmi z Islandijo vrnil na idealen način. | Foto: Reuters Gašper Marguč se je po slabše odigrani tekmi z Islandijo vrnil na idealen način. Foto: Reuters Fenomenalni Skok, trije stoodstotni

To je bila na 11. medsebojni tekmi še osma slovenska zmaga. Ključna zanjo pa sta bila trdna obramba in izvrstni vratar Matevž Skok, ki je ustavil 16 strelov. Ob racionalnem slovenskem napadu sta Gašper Marguč in Marko Bezjak - oba nista zgrešila strela - dosegla po štiri gole. Blaž Blagotinšek je imel strel 3/3.

Pri Makedoncih je Barcelonin Kiro Lazarov dal osem zadetkov, a mu je Skok obranil kar sedem strelov. Navijaškega vzdušja ni manjkalo. Glasni so bili tako eni kot drugi privrženci, čeprav je bilo makedonskih približno dvakrat več.

Pogled: Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije:

Vujović s Červarjevim orožjem

Vujović je svojega starega tekmeca pravzaprav strl z njegovim orožjem. namreč z igro s sedmimi proti šestim brez vratarja, kakršno Červar prakticira tako v Metalurgu kot v reprezentanci. Slovenija je imela v vratih navdahnjenega Matevža Skoka, ki je kodral živce Kiru Lazarovu. Že v prvem polčasu je zvezdniku Barcelone in makedonski športni ikoni obranil pet strelov, med njimi enega s sedmih metrov.

Fotogalerija
1 / 16


Ob tem pa je Skok tudi zadel na prazna makedonska vrata. To pa je bil ena ood treh tovrstnih zank, na katere so Slovenci ujeli svoje stare znance. Sami na prazna vrata, čeprav je Červar vztrajal pri igri brez vratarja, niso dobili nobenega gola. Napad Makedonije je slonel na žogah na krožnega napadalca. To je bil Stojanče Stoilov, ki je skrbel tudi za kvoto sedemmetrovk.

Po prekršku Darka Cingesarja se organizator makedonske igre Filip Mirkulovski ni več vrnil v igro, kar je še zožilo nabor Lina Červarja. A nekdanji jugoslovanski republiki je tudi z Mirkulovskim v igri primanjkovalo idej v napadu.

Taktika igre na krožnega napadalca je bila ena redkih stvari, ki so delovale v makedonskem napadu. | Foto: Reuters Taktika igre na krožnega napadalca je bila ena redkih stvari, ki so delovale v makedonskem napadu. Foto: Reuters Makedonija brez možnosti, Slovenci ušli na plus devet

Tudi v drugem polčasu padca ni bilo. Morda manjša nihanja. Prednost pa ni le ostala na enaki ravni, ampak se je nekajkrat povzpela celo na devet golov. Ob tem je Vujović izrabil priložnost in najbolj obremenjene igralce poklical na klop.

V igro pa poslal tiste, ki so bili na igrišču do zdaj manj minut. Mačkovšek je ohranil strelsko formo, Nik Henigman je prebil psihološko bariero igre brez zadetka. Na prazna vrata bi sicer lahko Slovenci dosegli še dva gola, a sta strela čez vse igrišče švignila mimo. Skok je še vedno branil vrhunsko. Ustavil se je pri 16 obrambah. Os makedonskega napada sta bila še vedno Stoilov in Lazarov. Slovenija je kljub temu brez težav obranila visoko zmago.

Že čez manj kot 24 ur s Tunizijci

Naslednji slovenski izziv je v četrtem krogu Tunizija, afriški podprvak, ki ima na računu točko z dvoboja z Islandijo. Izgubila pa je z Makedonci in Španci. Tekma bo že v torek ob 17.45. Teoretično bi Vujović na tej tekmi lahko (spet) odpočil najboljše, a je zagotovil, da ga zanimata le dve točki.

Slovenija : Makedonija 29:22 (16:10)

Arena Metz, gledalcev 2000, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Slovenija: Skok 1 (16 obramb - 2 x 7-m), Kastelic; Blagotinšek 3, Henigman 1, Marguč 4 (2), Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko, Miklavčič, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 4 (1), Zarabec 3 (1), Mačkovšek 3.

Makedonija: Kolev, Trajkovski (7 obramb - 1 x 7-m), Manaskov 1, Stoilov 3, K. Lazarov 9 (4), Mitkov, Drogriški 2, Taleski 1, Mirkulovski 1, V. Markoski, N. Markoski 1, Georgievski 1, F. Lazarov, Ojleski 1, Popovski 1, Neloski 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Makedonija 6 (4).
Izključitve: Slovenija 10, Makedonija 4 minute.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte