Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
13.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

Istrski maraton rekreacija maraton 2017

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 13.38

6 let, 7 mesecev

Utrip 4. Istrskega maratona

Zgodbe, ki jih je spisal slikoviti Istrski maraton #fotogalerija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Istrski maraton | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Tekaške prireditve so vedno znova babilon udeležencev z zanimivimi življenjskimi zgodbami in tekaškimi ambicijami. Kako je s tekom opravila mamica trimesečnega dojenčka, ki je seveda "tekel" z njo, zakaj je magistra kazenskega prava odvetniško službo zamenjala za tek in vodenje skupinskih vadb ter kdo je najstarejša udeleženka Istrskega maratona? Objavljamo tudi obsežno fotogalerijo.

Maratoni so vedno znova odličen poligon za lov na zgodbe ljudi. Ne udeležujejo se ga samo profesionalni tekači, daleč od tega, med udeleženci je največ tistih, ki jim nastop na tekaški prireditvi pomeni precej več kot čas na štoparici. Predstavljamo vam nekaj zgodb.


Ne spreglejte:

To so zmagovalci Istrskega maratona #foto #video


Tekaška družina Praprotnik | Foto: Peter Kastelic Tekaška družina Praprotnik Foto: Peter Kastelic

Danes si skoraj ne moremo predstavljati tekaške prireditve brez prisotnosti tekaškega trenerja Urbana Praprotnika in njegove žene Jasmine, ki tudi v času nosečnosti športnih copat ne postavi v kot, ampak vztraja v tekaškem ritmu, čeprav z bolj upočasnjenim in premišljenim korakom. Tudi na Istrskem maratonu, ki je na s soncem obsijano slovensko obalo včeraj privabil 4.600 tekačev, med njimi tudi 120 tekačev iz društva Urbani tekači, in še več spremljevalcev, ki so jih spodbujali ob trasi, ni bilo nič drugače.

Urban Praprotnik vse tekaške prireditve preteče s kamero v roki. | Foto: Peter Kastelic Urban Praprotnik vse tekaške prireditve preteče s kamero v roki. Foto: Peter Kastelic

Nasmejana in z obveznim dodatkom v roki oz. otroškim vozičkom s komaj tri tedne starim sinom Julijem sta pretekla mali maraton, teden dni prej pa sta se udeležila maratona na Brionih.

Jasmina je ob zeleni luči zdravnika tekla do konca nosečnosti, s tem pa spodbudila zanimanje bodočih mamic, ki se ji z vprašanji oglašajo prek družbenih omrežij. "Materinstvo je vsakokrat lažje. Hitreje pridem k sebi, vsakokrat lažje tečem in vsakokrat imam več mleka," je Jasmina v cilju zadovoljno opisovala sladkosti materinstva.

Sina je dojila kar med tekom, s tem da je tekaški korak upočasnila v pohodniškega. "Za treninge res še nisem našla časa, moji treningi so kar tekme," je priznala mama štirih otrok, ki bo 6. maja tekla tudi na Teku trojk. Ona v ženski družinski trojki, Urban pa v moški.

Zmagovalka teka okrog Everesta Andreja Podobnik Strle je pretekla mali maraton. "Zadnje čase zaradi vseh obveznosti težko najdem čas za trening. Bazo imam, čaka me delo za hitrost," je povedala.   | Foto: Peter Kastelic Zmagovalka teka okrog Everesta Andreja Podobnik Strle je pretekla mali maraton. "Zadnje čase zaradi vseh obveznosti težko najdem čas za trening. Bazo imam, čaka me delo za hitrost," je povedala. Foto: Peter Kastelic

Istrskega maratona se je udeležila tudi Andreja Sterle Podobnik (1:40:59), tekačica iz Starega trga pri Ložu, ki je konec lanskega leta zmagala na teku okrog Everesta ter požela obilo medijske in druge ljudske pozornosti. Postala je Slovenka leta po izboru bralk in bralcev revije Jana ter gostovala v številnih medijskih objavah.

"Ogromno obveznosti se mi je nakopičilo, zato zadnje čase težje najdem čas za trening. Bazo imam, čaka me še nekaj dela za hitrost. Najpomembneje je, da v teku uživam, na splošno pa mi največ pomeni to, da me ljudje ustavijo in mi zaupajo, da so se prav zaradi mene začeli ukvarjati s tekom. To mi največ pomeni. Ko nekoga s kavča s svojim zgledom spodbudiš k teku, je to nekaj velikega," je v cilju Istrskega maratona pripovedovala Andreja. Tekla je v družbi 2.300 tekačev, ki so pretekli polmaratonsko razdaljo. Teh je bilo tudi največ. "Krasno je tukaj. To so trenutki, ko se zamisliš in si rečeš: Ja, to je 'life'!"

Mama treh otrok, žena profesionalnega nogometaša in magistra kazenskega prava teče za dušo. Na malem maratonu je bila tretja.  | Foto: Peter Kastelic Mama treh otrok, žena profesionalnega nogometaša in magistra kazenskega prava teče za dušo. Na malem maratonu je bila tretja. Foto: Peter Kastelic

Tretje mesto med polmaratonkami je pripadlo energični Kranjčanki Maji Matić (1;27:26), zmagovalki lanskega Triglav teka na Brdu pri Kranju.

"Tek mi pomeni ogromno, seveda takoj za družino. Že od 18. leta delam kot trenerka skupinske vadbe in osebna trenerka, tek pa mi predstavlja nekaj za negovanje moje duše," je pripovedovala v cilju polmaratonske preizkušnje, kjer je šlo Maji, mami treh otrok, ženi nogometaša Darijana Matića in magistri kazenskega prava, razen vzpona na 14. kilometru kot po maslu. 

"Ko sem se po rojstvu prvega otroka vrnila v službo, sem si rekla, da v službi ne bom jokala, in dala odpoved. Danes v tem, kar počnem, nadvse uživam," je poudarila športnica, ki si je za vrhunec letošnje tekaške sezone zadala nastop na Ljubljanskem maratonu, kjer bo lovila svoj osebni rekord.

Renato Lešnik je razlog, zaradi katerega je nastalo društvo Počasni, a drzni. | Foto: Peter Kastelic Renato Lešnik je razlog, zaradi katerega je nastalo društvo Počasni, a drzni. Foto: Peter Kastelic

Počasni, a drzni v cilju vedno počakajo na zadnjega člana svoje tekaške skupine. | Foto: Peter Kastelic Počasni, a drzni v cilju vedno počakajo na zadnjega člana svoje tekaške skupine. Foto: Peter Kastelic

Med bolj opaznimi skupinami, ki so se udeležile Istrskega maratona, so bili tudi Počasni, a drzni iz Nove Gorice, ki v cilju vedno počakajo na zadnjega iz svoje skupine. Šele takrat je zanje tekme konec, nam je povedal Renato Lešnik, vodja skupine, ki so ga preostali "počasni, a drzni" opisali kot razlog, da so se sploh začeli ukvarjati s tekom.

"Člani naše skupine so stari od 40 do 60 let in še pred petimi leti niso zmogli preteči niti petih kilometrov. Danes je ena od članic prvič pretekla mali maraton, več njih pa že večkrat, tako da smo zelo ponosni nanje. Naš cilj je priteči v cilj z nasmeškom brez pogledovanja na uro," je povedal.

Člani skupine so dejali, da jih je Lešnik okužil s tekom. Kaj so mislili s tem? "Da sem jim pokazal, da je tek rekreacija, ne pa trpljenje. Njim je tek v užitek, na tekmah uživajo, po tekmi pa se za nas začne še veselica," je povedal. Peto obletnico društva bodo zaznamovali z udeležbo na Valamar trailu oktobra na Hrvaškem.

Goran Sambrt je odgovoren za pripravo tras na Istrskem maratonu. | Foto: Peter Kastelic Goran Sambrt je odgovoren za pripravo tras na Istrskem maratonu. Foto: Peter Kastelic

Raznovrstnost tras je ena od največjih posebnosti Istrskega maratona, ki se vsako leto seli v drugo obalno občino. Za njihovo zasnovo je odgovoren Goran Sambt. "Za polmaratonsko in maratonsko traso vsako leto pridobimo mednarodni certifikat, kar pomeni, da so norme za polmaraton in maraton veljavne," je pojasnil.

"Naša posebnost je tudi to, da je teren zelo razgiban, kar pomeni, da povsem ravninske trase skorajda ne moremo pripraviti. To pomeni, da s časi ne moremo biti primerljivi z mestnimi maratoni, ki se običajno primerjajo med seboj."

Razgibanost trase je zelo odvisna od izhodišča, je poudaril. Vse lanske trase so tekačem pripravile kar precej vzponov čez griče, letošnje so bile v tem pogledu manj zahtevne in večina tekačev je prav to - poleg slikovostosti trase, ki je v večjem delu speljana ob morju - izpostavila kot eno od prednosti. Istrski maraton bo prihodnje leto gostila Izola.

Andreja Nagode (v rožnati majici) je tekla na vseh izvedbah Istrskega maratona. | Foto: Peter Kastelic Andreja Nagode (v rožnati majici) je tekla na vseh izvedbah Istrskega maratona. Foto: Peter Kastelic

Med rednimi udeleženci tekaških prireditev je tudi Andreja Nagode, ki je tekla na vseh štirih izvedbah Istrskega maratona in je pravi sogovornik na temo ugodja posameznih tras. "Od vseh tras mi je najbolj ustrezala letošnja," je povedala.

"Desetkilometrska trasa je bila ravninska, skoraj ves čas sem lahko tekla v enakem tempu. Kar pa zadeva Istrski maraton na splošno, je tukaj vedno sončno in vroče, kar pobere kar nekaj energije, a je v redu. Pogrešala sem več spodbude ob progi, prilegla bi se tudi glasbena spremljava, verjetno je je več na daljših razdaljah," je razmišljala Andreja, ki se je teka udeležila v družbi prijateljic.  

Voditeljica s Planet TV Jerca Zajc Šušteršič je na malem maratonu osvojila odlično šesto mesto v skupni konkurenci in drugo v svoji kategoriji. | Foto: Peter Kastelic Voditeljica s Planet TV Jerca Zajc Šušteršič je na malem maratonu osvojila odlično šesto mesto v skupni konkurenci in drugo v svoji kategoriji. Foto: Peter Kastelic

Istrskega maratona se je udeležilo tudi nekaj znanih obrazov. Med njimi tudi voditeljica Planet TV Jerca Zajc Šušteršič, ki je mali maraton pretekla z odličnim časom 1;34:57. V svoji kategoriji je zasedla drugo mesto, v skupni konkurenci pa je bila osma.

Tekla sta tudi nekdanja politika Luka Juri in Gašpar Gašpar Mišič, udeleženec resničnostnega šova Bar Emi Nikočević ter stara znanka tekaških prireditev, legendarna tekačica Kazimira Lužnik (3;12:07), ki pri 83 letih še vedno vztraja pri aktivnem načinu življenja.

Kazimira Lužnik je pri 83 letih še vedno zelo aktivna. | Foto: Peter Kastelic Kazimira Lužnik je pri 83 letih še vedno zelo aktivna. Foto: Peter Kastelic

S polmaratonsko razdaljo je uspešno opravil tudi Franci Teraž, pionir slovenskega gorskega teka in nepogrešljiv tekač na večini večjih slovenskih rekreativnih prireditvah. Polmaraton je pri svojih 55 letih zmogel v odličnem času 1;20:23. "Letos je bila proga nekoliko boljša, malo pa nam je nagajal veter, a sem zelo zadovoljen.

Franci Teraž, pionir slovenskega gorskega teka, ne more brez teka. Včeraj je pretekel mali maraton, vrhunec njegove tekaške sezone pa bo nastop na ljubljanskem maratonu, želi pa si tudi odličja s svetovnega prvenstva veteranov.  | Foto: Peter Kastelic Franci Teraž, pionir slovenskega gorskega teka, ne more brez teka. Včeraj je pretekel mali maraton, vrhunec njegove tekaške sezone pa bo nastop na ljubljanskem maratonu, želi pa si tudi odličja s svetovnega prvenstva veteranov. Foto: Peter Kastelic

Vzdušje je bilo odlično," je v cilju razlagal tekač iz Mojstrane, ki ne more brez teka: "Brez teka ne morem živeti, moram teči. Letos z ženo organizirava Gorski maraton treh dolin, pri katerem bo treba premagati tudi 3500 metrov vzponov in spustov. Cilja pa sta še nastop na ljubljanskem maratonu in medalja na veteranskem svetovnem prvenstvu."

Za prijatelje Frenk se rad loti tudi kakšnih posebnih izzivov. Tako je leta 2014 v 22 urah štirikrat osvojil najvišji slovenski vrh, najhitreje pa je preplezal tudi Triglavsko steno (ura in 48 minut).

Istrski maraton | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Med udeleženci teka je bilo tudi veliko družinskih navez. Ena izmed predstavnic teh je Sara Peternel, 31-letna tekačica iz Škofja Loke, ki se je teka na Obali udeležila prvič.

Tudi njej se zdi, da bi bilo lahko več spodbude ob progi, sicer pa je bila s samo traso več kot zadovoljna. "Na rekreativnih prireditvah mi je všeč ekipni duh, ki se ustvari, energija …" Teka se je udeležila v družbi očeta, maratonca Rudija Tavčarja, treh sester, mame in prijateljev, sicer pa je priznala, da je šele na začetku tekaške poti, ki se je začela z udeležbo na lokalnem Teku štirih mostov. Teče brez merilne ure, zanaša se zgolj na občutek.

Istrski maraton | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Po občutku, in to odličnem, teče tudi 11-letni Saš Mišvelj, ki je bil najmlajši tekač v osredju udeležencev rekreativnega teka (18. mesto).

Deset kilometrov je pretekel v manj kot 42 minutah, kar je njegov osebni rekord, in prehitel tudi svojega očeta. Fant iz Radomelj trenira košarko, nogomet in atletiko, najraje od naštetega pa brca žogo. Pri sedmih letih se je med žongliranjem kar 1.134-krat dotaknil žoge (dokaze najdete v spodnjem videu). Udeležil se bo tudi Maratona treh src v Radencih, kjer bo tekel na deset kilometrov, medtem ko ima na ljubljanskem maratonu v načrtu polmaraton.

Rekreativnih tekov po Sloveniji se udeležuje tudi skupina, ki sodeluje pri organizaciji dobrodelnega teka Wings For Life World Run. Ta bo 7. maja po vsem svetu znova k teku spodbudil ljudi, ki tečejo namesto tistih, ki ne morejo več teči.

Kot nam je pojasnila njihova predstavnica Mateja, s tem promovirajo tek, s kartonastim avtom pa simulirajo koncept tega globalnega teka, ki temelji na premikajoči se ciljni črti. Tek se namreč za tekače konča v trenutku, ko jih prehiti eno od zasledovalnih vozil.

Istrski maraton | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Neposredni prenos teka Wings For Life World Run boste 7. maja od 13. ure lahko spremljali na Planet TV in spletni strani Siol.net.

Člani kulturnega društva Šavrini in anka Šavrinke so podeljevali kolajne udeležencem teka, po potrebi pa v cilju nudili tudi psihološko pomoč. | Foto: Peter Kastelic Člani kulturnega društva Šavrini in anka Šavrinke so podeljevali kolajne udeležencem teka, po potrebi pa v cilju nudili tudi psihološko pomoč. Foto: Peter Kastelic

Medalje, obnemoglim pa tudi objem, so v cilju podeljevali člani kulturne skupine Šavrini in anka Šavrinke, ki skrbijo za ohranitev kulturne dediščine prednikov.

"Šavrinke so hodile po jajca v Istro in jih na glavi v posebnih košarah nosile prodajat v Trst. Tam so kupile robo, kot so platno, sukanec in milo, in jo znosile v Istro. Stalno so bile na poti," so nam izvor Šavrink - zaradi menjave jajc se jih je oprijelo ime jajčarice - opisale gospe v tipičnih primorskih oblačilih.

Ste tekli na Istrskem maratonu? Poiščite se v galeriji Petra Kastelica:

Fotogalerija
1 / 34
Fotogalerija
1 / 41
Fotogalerija
1 / 35
Ne spreglejte