Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

Koper Aleš Žontar maraton 2017 maraton tek Istrski maraton

Nedelja, 9. 4. 2017, 15.20

6 let, 7 mesecev

4. Istrski maraton - tokrat spet v Kopru

Najlepši obalni maraton znova v kraju, kjer se je vse skupaj začelo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Istrski maraton 2017 | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Istrski maraton, ki je letos dočakal svojo četrto izvedbo, je bil znova idealna priložnost za kombinacijo izleta na morje in rekreacije. Izkoristilo jo je tudi 4.600 tekačev, ki so v kičastem vremenu lovili osebne rekorde. Zmaga je po dveh letih prevlade Hrvata Roberta Radojkovića na najdaljši razdalji pripadla Slovencu Alešu Žontarju in Ani Radivo. Predsednika Boruta Pahorja tokrat ni bilo.

Istrski maraton, ki ga povsem prostovoljno vsa leta prireja Športno društvo Istrski maraton, je tudi svojo četrto izvedbo dočakal v sončni kulisi, tudi tokrat s temperaturami, ki so bolj vabile na ležalnik in klicale po debelem nanosu sončne kreme kot pa na tekaško traso.

Reportažo z Istrskega maratona in obsežno fotogalerijo si boste na naših spletnih straneh lahko prebrali in ogledali v ponedeljek.

Osrednji prostor dogodka je bil letos spet v Kopru. | Foto: Peter Kastelic Osrednji prostor dogodka je bil letos spet v Kopru. Foto: Peter Kastelic Ta je bila tudi letos drugačna kot prejšnja leta. Prav to je eden od zaščitnih znakov Istrskega maratona, ki ga vsako leto gosti druga obalna občina, in čeprav je bil krog gostiteljic ravno letos sklenjen, je bila trasa s štartom v Kopru (in Ankaran za tek na 10 kilometrov) drugačna kot prvo sezono.

Po odgovorih tekačev sodeč, so bili s trasami načeloma zadovoljni, bolj so bili skeptični zaradi časovnice. Kar nekaj jih je namreč predlagalo, da bi štart polmaratona prestavili na bolj zgodnjo uro, tako kot so to pred leti že storili na maratonu treh src v Radencih, kar bi jim olajšalo zadnje kilometre po žgočem soncu. To je bil tudi razlog, da je kar nekaj tekačev po ciljni liniji nenamenoma pustilo vsebino, ki so jo pred tekom zaužili.

Več polmaratoncev je ostalo brez medalj v cilju, saj se je škatla s 300 medaljami nekje izgubila. Organizatorji so obljubili, da bodo tekačem brez medalj kovinski spominek poslali po pošti.

500 maratoncev se je podalo na 42 kilometrov po slovenski Obali. 💪💪💪💪 #Istrskimaraton p.s. ste jim kej fovš? 😉 Siol.net Sportal

Posted by Alenka Teran Košir, Siol.net on Sunday, 9 April 2017

Skoraj popolno slovensko zmagoslavje

Čeprav so bili na štartu tekači iz 25 držav, so z izjemo dveh mest na zmagovalnem odru vse zasedli slovenski tekači.

Prvi so se na progo podali maratonci, ki so iz Kopra tekli do Pirana in nazaj, vmes pa jih je za popestritev čakalo kar nekaj vzponov. A ti niso preglavic delali zmagovalcu Alešu Žontarju, ki ima precej izkušenj tudi z gorskimi teki. V cilj je s časom 2;43:51 pritekel s slovensko zastavo v roki in požel zaslužen aplavz zbrane množice na koprski rivieri.

Aleš Žontar je v cilj pritekel s slovensko zastavo in po dveh zaporednih zmagah hrvaškega tekača poskrbel, da je zmaga ostala doma. | Foto: Peter Kastelic Aleš Žontar je v cilj pritekel s slovensko zastavo in po dveh zaporednih zmagah hrvaškega tekača poskrbel, da je zmaga ostala doma. Foto: Peter Kastelic

''Glede na to, da sem pred tremi tedni ležal z vročino, sem upal, da bom lahko sledil vodilno skupino, nato pa na kakšnem od klancev poskusil pobegniti. Z lanskim zmagovalcem Robertom Radojkovićem sva skupaj tekla do 19. kilometra in si čas krajšala s pogovorom, na vrhu prvega klanca pa ga je uščipnilo v zadnji stegenski mišici in je moral upočasniti. Ne vem, kaj je bilo potem z njim,'' je dejal Žontar, zmagovalec prvega istrskega maratona, ki si je nabral ogromno prednosti pred zasledovalci: ''Vem, da bi lahko tekel še nekoliko hitreje, a ni bilo potrebe. Letos imam v načrtu nastop na svetovnem vojaškem prvenstvu v maratonu, ki bo v Kanadi, avgusta pa želim nastopiti še na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu.''

Po dveh zaporednih zmagah hrvaškega tekača so letos prva tri mesta ostala v Sloveniji. Drugi je bil s časom 2;52:34 Martin Štendler, tretji pa s časom 2;56:07 Miha Kimovec.

Štiri izvedbe, ona pa je kar trikrat zmagala

Ana Radivo je na istrskem maratonu zmagala že tretjič, a prvič na najdaljši razdalji. | Foto: Peter Kastelic Ana Radivo je na istrskem maratonu zmagala že tretjič, a prvič na najdaljši razdalji. Foto: Peter Kastelic

Med dekleti je zmaga na najdaljši razdalji pripadla domačinki Ani Radivo, ki je slavila s časom 3;13:01. Koprčanka je nastopila na vseh štiri dozdajšnjih istrskih maratonih, le da je do zdaj tekla na polmaratonski razdalji, kjer je dvakrat tudi zmagala.

''Letos sem se odločila, da prvič nastopim na maratonski razdalji, saj sem lani v Ljubljani prvič pretekla 42 kilometrov in mi je šlo dobro. Tokrat je bilo do 25. kilometra presenetljivo lahko, na koncu pa priznam, da sem se precej mučila,'' je povedala zmagovalka, ki teče bolj ljubiteljsko in tudi načrta za v prihodnje še nima: ''Sproti se bom odločila, verjetno pa bom nastopila na teku Wings For Life World Run.''

Slabe tri minute je za njo v cilj pritekla Simona Dolinar Majdič (3;15:57), tretja pa je bila Katica Rubmočić (3;17:34).

Rezultati maratona:

Moški, 42 km:
1. Aleš Žontar (Slo) 2;43:51
2. Martin Štendler (Slo) 2;52:34
3. Miha Kimovec (Slo) 2;56:07
4. Janez Uršič (Slo) 2;59:16
5. Miha Lajevec (Slo) 2;59:18
...

Ženske, 42 km:
1. Ana Radivo (Slo) 3;13:01
2. Simona Dolinar Majdič (Slo) 3;15:57
3. Katica Rumbočić (Hrv) 3;17:34
4. Jerica Kravos (Slo) 3;25:27
5. Barbara Zupančič (Slo) 3;39:07
...

David Keller Istrski maraton 2017 | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Švicar prišel (z mamo), videl in zmagal

Za presenečenje na polmaratonski trasi na relaciji Koper–Izola–Koper je poskrbel Švicar David Keller (1;11:50), ki je za istrski tek od slovenskih tekačev izvedel v Splitu in se z mamo, ki je prav tako pretekla polmaraton, prav posebej za ta namen pripeljal v Slovenijo.

Zmagovalec je v cilju počakal tudi svojo mamo. | Foto: Peter Kastelic Zmagovalec je v cilju počakal tudi svojo mamo. Foto: Peter Kastelic "Navdušen sem, atmosfera in vreme sta bila popolna. Malo je bilo vroče, pa vendar. Tokrat je prvič, da sem zmagal na večjem tekmovanju," je na videz dokaj spočit razlagal v cilju, potem ko je vso tekmo narekoval tempo. "Fantje so se res borili, tekel sem v svojem ritmu in postavil svoj osebni rekord," je povedal 25-letnik iz Basla, ki je tokrat prvič v Sloveniji. Navdušen je bil tudi nad organizacijo tekmovanja. "Dobili smo deset strani informacij za tekače. Toliko jih redko dobiš," je poudaril. V prihodnjih mesecih se bo posvetil teku na stezi.   

Tadej Grilc je bil najboljši Slovenec na polmaratonski razdalji. | Foto: Peter Kastelic Tadej Grilc je bil najboljši Slovenec na polmaratonski razdalji. Foto: Peter Kastelic Na drugem mestu je bil najhitrejši Slovenec Tadej Grilc (1;12:57). ''Švicar je praktično ves čas narekoval tempo, z Blažem pa sva se ga poskusila znebiti na klancu, a žal ni šlo, danes je bil močnejši,'' je v cilju povedal Korošec, ki se s tekom, odkar je redno zaposlen, ukvarja le še rekreativno.

Tudi večkratni državni prvak v teku na 3.000 metrov z zaprekami, zmagovalec lanskega istrskega polmaratona in rekreativnega teka na lanskem Ljubljanskem maratonu Blaž Grad, ki je bil tretji (1;13:23), se ne posveča več zgolj atletiki: ''Letos za daljše razdalje nisem tako dobro pripravljen kot prejšnja leta. Proga je bila sicer nekoliko lažja kot lani, a z nekaj klanci še vedno kar zahtevna.''

Med dekleti je bila z naskokom najhitrejša Petra Tratnik (1;22:21), tekačica iz Ajdovščine, ki se je istrskega maratona udeležila prvič. "Vedela sem, da bi bila lahko v primeru, da na štartu ne bo vrhunskih tekačic, glede na letošnje rezultate lahko v ospredju," je povedala Ajdovka, ki v Novi Gorici dela kot trenerka. Čeprav se s tekom ne ukvarja profesionalno, pa treningom kljub vsemu namenja šest dni na teden. Čez tri tedne jo čaka Vipava trail (50 km), oktobra pa bo na Ljubljanskem maratonu tekla kraljevsko razdaljo.

Petra Tratnik, zmagovalka polmaratona, je redna udeleženka primorskih tekov. | Foto: Peter Kastelic Petra Tratnik, zmagovalka polmaratona, je redna udeleženka primorskih tekov. Foto: Peter Kastelic

Slabi dve minutki za njo je v cilj pritekla vidno izčrpana Eva Zorman (1;24.16), zmagovalka Malega kraškega maratona, tretje mesto pa si je pritekla Kranjčanka Maja Matić (1;27:26), zmagovalka lanskoletnega Triglav teka.

Polmaratonska razdalja je tako kot lani privabila največ tekačev. Na 21 kilometrov jih je teklo več kot dva tisoč.

Rezultati polmaratona:

Moški, 21 km:
1. David Keller (Švi) 1;11:50
2. Tadej Grilc (Slo) 1;12:57
3. Blaž Grad (Slo) 1;13:23
4. Marko Tratnik (Slo) 1;15:05
5. Daniel Vinčec (Slo) 1;16:59
...

Ženske, 21 km:
1. Petra Tratnik (Slo) 1;22:21
2. Eva Zorman (Slo) 1;24:16
3. Maja Matić (Slo) 1;27:26
4. Jasmina Pitamic (Slo) 1;28:19
5. Mateja Meško (Slo) 1;33:24
...

Jan Klemenčič je takole slavil zmago na 10-kilometrski razdalji. | Foto: Peter Kastelic Jan Klemenčič je takole slavil zmago na 10-kilometrski razdalji. Foto: Peter Kastelic

Z Ankarana so v Koper pritekli tekači na 10-kilometrski trasi. Letos jih je bilo na štartu 1800. S svojo predstavo je bil upravičeno zadovoljen tekač na srednje proge Jan Klemenčič (35:38), ki je ugnal Leona Bedrača na drugem mestu (35:53) in tretjeuvrščenega Roka Puglja (36:47).

Katja Martinšek | Foto: Peter Kastelic Katja Martinšek Foto: Peter Kastelic Kot je povedal v cilju, so bile razmere idealne, enako velja za konkurenco. "Gre za fante, ki jih poznam že od prej in mi jih prejšnja leta ni uspelo prehiteti. Letos mi je uspelo. Tudi vzdušje ob trasi je super, še nekaj let, pa bomo na ravni ljubljanskega maratona," je napovedal mladi Primorec, ki je tek izkoristil kot "malo močnejši" trening.

Smejalo se je tudi Katji Martinšek (40:57), zmagovalki v ženski konkurenci. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili Tadeja Volmut na tretjem mestu (41:23) in Kristina Bele (43:51), ki je bila tretja.

Rezultati teka na 10 kilometrov:

Moški, 10 km:
1. Jan Klemenčič (Slo) 35:38
2. Leon Bedrač (Slo)  35:53
3. Rok Pugelj (Slo) 36:47
4. Uroš Rozman (Slo) 36:48
5. Peter Harnold (Slo) 36:59
...

Ženske, 10 km:
1. Katja Martinšek (Slo) 40:57
2. Tadeja Volmut (Slo) 41:23
3. Kristina Bele (Slo) 43:51
4. Petra Černakova (Svk) 45:44
5. Vesna Mesojedec (Slo)  45:47
...

 

Ali ste vedeli:

- da so organizatorji pripravili 45 tisoč kozarčkov,
- razdelili so tono in 250 kilogramov banan in 500 kilogramov pomaranč,
- spili so več kot šest tisoč litrov vode,
- po trasi so postavili več kot 600 stožcev in napeljali 26 kilometrov varnostnega traku.

Tekači so danes pretekli 87.300 kilometrov, kar je več kot dvakratni obseg Zemlje, vsak od članov organizacijskega odbora pa je danes prehodil najmanj 21 kilometrov. "Skupaj bi torej prišli do severa Evrope," sporočajo organizatorji Istrskega maratona, ki se prihodnje leto seli v Izolo.
Ne spreglejte