Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
25. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Roman Korelc Ljubljanski maraton maraton 2016

Torek, 25. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ljubljanski maraton

Zaradi bolečin je komaj vstajal iz postelje, zdaj pa gre na ljubljanski maraton

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Roman Korelc

Kako se je Ljubljančan, ki je pred desetletjem že pretekel polmaratonsko razdaljo, spopadel s putiko in se vrnil na tekaško stezo. Nasmejan, radoživ, kot da nima nobenih težav, a bili so dnevi, ko je komaj vstajal iz postelje. Zdaj se je Roman Korelc, sicer zavarovalniški agent, odločil, da bo pretekel 21 kilometrov. Upa, da bo naslednje leto pretekel še več – maraton.

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na www.siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji.

Romanova zgodba je še ena izmed tistih, ki nam je lahko za spodbudo. Pred sedmimi leti se je namreč srečal s putiko. Ni mu bilo lahko in še danes mu ni, čeprav je dodobra spremenil svoj način življenja. Svojo novo strast pa je našel v teku. Letos se je odločil, da bo pretekel "polovičko" (21 kilometrov), naslednje leto, ko bo imel 42 let, pa si želi preteči maraton.

Dovolj je bilo grehov

Koro, kot ga kličejo prijatelji, del krivde prevzema tudi nase, saj ni bil vedno najbolj discipliniran pri prehrani. "Jah, preveč je bilo hrane, rad dobro jem. Danes je drugače, ne jem svinjskega mesa in raznih salam, odpovedal sem se tudi pivu. Za tisto, kar pravijo, da ni dobro, se raje izogibam. Če sem se včasih pregrešil, se danes zelo malokrat oziroma skoraj nikoli."

"Pride trenutek, ko nič ne delaš in misliš, da je vse v redu, pa te udari." | Foto: Matej Leskovšek "Pride trenutek, ko nič ne delaš in misliš, da je vse v redu, pa te udari." Foto: Matej Leskovšek

In kdaj mu je bilo v zadnjih sedmih letih najhuje? "Vseskozi je hudo, če grešiš (smeh, op. p.). Pride trenutek, ko nič ne delaš in misliš, da je vse v redu, pa te udari. Vseskozi moraš paziti pri prehrani, fino pa je, če tudi kaj migaš, da se očistiš. Takrat, ko je hudo, vzamem tableto, sicer pa raje malo potrpim, kot da bi vseskozi jemal tablete," nam je zaupal 41-letni Ljubljančan, ki je imel včasih tako zatečen gleženj ali koleno, da jih ni prepoznal.

Kaj je putika?

Putika (protin oziroma urični artritis) je presnovna bolezen, ki pri bolnikih povzroči vnetje sklepov. Kaže se z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih, največkrat gre za sklepe palcev na nogi ali kolena. Težave lahko nastopijo čez noč, največkrat v obliki rdečice, otekline in povišane telesne temperature. Vir: Viva.si 

Roman je 21 kilometrov prvič pretekel leta že leta 2006, potem je dal tek za deset let na stran. | Foto: Roman je 21 kilometrov prvič pretekel leta že leta 2006, potem je dal tek za deset let na stran.

Putika mu je spremenila življenje

Včasih je bilo tako hudo, da si ni mogel obuti niti čevlja. Najbolj se je zamislil, ko ni mogel ne hoditi ne stati. Včasih je komaj vstal s postelje. "Veste, kako je!? Najprej te zagrabi levo koleno in potem avtomatično začnete hoditi bolj po desni nogi, nato te začne križ boleti in tako naprej. Takrat sem si rekel, da je dovolj," je razlagal Roman, ki priznava, da mu je putika spremenila življenje.

"Ali boš šepal ali pa boš nekaj naredil. Tudi tablete niso tako narejene, da boš potem lahko jedel svinjino. Obstaja tudi zelenjava, ampak tudi tam ne smem vsega jesti (paradižnik, cvetača …), a kaj, ko bi jaz jedel vse (smeh, op. p.).

Roman Korelc | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Preklop

Roman je sicer leta 2006 že pretekel polmaraton, potem pa je sledil desetletni odmor. "Praktično nisem nič tekel. Imel sem določene težave z nogami, potem pa je prišla še putika. Nekega dne mi je preklopilo in ko se sam nekaj odločim, potem to tudi naredim."

V mlajših letih se je redno ukvarjal s športom, a za tek ni želel niti slišati. Danes je zgodba drugačna. Kot pravi, ga je tek posrkal vase. "Včasih mi je šel tek na živce, zdaj pa sem ga vzljubil. Poleti, ko je bilo vroče, sem vstajal ob pol šestih zjutraj in šel pred službo teč. Nobenih težav nisem imel s tem, tudi psihično sem veliko bolj zrel. Tek me je potegnil vase in ne želim ostati samo pri tej "polovički". Za prihodnje leto, ko bom star 42 let, sem si zadal, da bi pretekel 42 kilometrov (zamišljeno se ozre skozi okno, op. p.) Samo, da pridem čez cilj."

Lahko ga zagrabi dan pred maratonom

Roman ima danes ima deset kilogramov manj, težav s putiko pa nima že vse od maja. Konec tedna ga čaka ljubljanski maraton. In njegovi cilji? "Predvsem si želim, da bi pretekel. Čas ni tako pomemben, ampak če bom tekel, kot sem si zamislil, bom še toliko bolj zadovoljen. Upam na najbolje. Letos sploh ni nobenega dvoma, da ne bi pretekel vsega. Edina težava je, da me lahko putika zagrabi en dan pred maratonom. Zjutraj se lahko zbudim z zatečeno nogo in je konec veselja. Čeprav pazim na prehrano in se rekreiram.

Podporo ima tudi doma

"Če mislite, da mi žena teži, se motite. Ona ji bila tista, ki mi je obuvala nogavice, ko nisem mogel pokrčiti noge. Tudi ona gre teč. Veliko podporo imam tudi pri tastu. On ogromno teče. Zdaj res uživam in ne gledam, kdaj bo konec teka … Zadnjič sem z veseljem pretekel 18 kilometrov."

Roman Korelc | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Nasvet iz izkušenj

Roman zagotovo ni edini, ki ima tovrstne težave. Tistim, ki se spoprijemajo s podobnimi težavami, pa sporoča: "Svetujem jim, naj najprej uredijo svojo prehrano, potem pa naj se lotijo športa. Ni nujno, da je tek. Karkoli, samo da so fizično aktivni. Sam menim, da je to dobro."

Ne spreglejte