Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2012,
15.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija srce gibanje

Sreda, 4. 4. 2012, 15.32

7 let, 12 mesecev

Za zdravo srce na Srčno pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najpomembnejši zdravstveni problem starostnikov v Sloveniji so bolezni srca in ožilja. Če bi radi storili dobro delo za svoje srce, se lahko podate na srčno pot v Ljubljani.

Srčno pot v Ljubljani je Društvo za zdravje srca in ožilja ustanovilo leta 2007. Da bi neaktivni del populacije spodbudili k redni telesni aktivnosti, so takrat po skandinavskem vzoru začeli z vodenimi pohodi po srčnih poteh. Kot pravi direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Franc Zalar, »so poleg zdrave prehrane, gibanja, izogibanja tobaku in alkoholu preventivne meritve eden od pomembnejših ukrepov za naše zdravje«. V osrčju Golovca tako vsak prvi torek v mesecu potekajo vodeni pohodi po stalni Srčni poti, na katerih obiskovalcem izmerijo krvni tlak in saturacijo oziroma nasičenost krvi s kisikom. Nato pa se pohodniki v spremstvu medicinske ekipe podajo v hrib nad rakovniško cerkev, razgibana pot jih vodi do Zvezdarne in po gozdni učni poti do Litijske ceste v Štepanjskem naselju, kjer se dvourna poučna aktivnost zaključi. Pot je primerna za vse starostne skupine, po Zalarjevih besedah pa »se vodenih pohodov udeleži največ starejših, ki bi želeli preventivno storiti nekaj za svoje zdravje«.

Na pohod pa se lahko podate tudi na Rožnik, kjer društvo vsak drugi četrtek v mesecu organizira vodeni pohod po poti, kjer stalna obeležja niso dovoljena. Dovoljeno in seveda zaželeno pa se je sprehoditi in pri tem še preveriti svoj srčni ritem, ki vam ga bodo izmerili z enokanalnim EKG-jem.

Da bi storili nekaj za svoje zdravje, vam ni treba čakati na organizirane pohode, pač pa se na Srčno pot po Golovcu lahko podate kadarkoli želite in ko imate čas. Ne pozabite, da bi se otroci in mladostniki do 18. leta starosti morali gibati vsaj eno uro na dan, odrasli pa vsaj 30 minut petkrat na teden.

Ne spreglejte