Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2012,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija tek

Petek, 9. 3. 2012, 15.59

8 let

Za funkcionalno telo preizkusite ..

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osebni trener in nekdanji atlet Gašper Predanič vam predstavlja primerne vaje za krepitev trupa, ki so predpogoj za pravilno tehniko teka.

Skratka, kot sem omenil, vaj je res veliko. Pri izvedbi katerekoli vaje pa pomembno obvestilo. Vaj ne izvajajte, če ste poškodovani, imate zdravstvene težave, nimate dovolj znanja. Kajti v takšnih primerih si je veliko bolje poiskati izkušenega osebnega trenerja, ki vam bo lahko podal za vas primerne oblike vaj. Od vseh drugih vaj pa posvečajte pozornost krepitvi prednjih in zadnjih stegenskih mišic, mišic stopal ter mečnih mišic, ritnih mišic oziroma t. i. gluteusih (ritne mišice veljajo za eno od glavnih mišic, ki potiskajo boke v smeri naprej), ter nazadnje tudi krepitvi mišic ramenskega dela.

Pri vseh vajah bodite pozorni na pravilno izvedbo ter dihanje. Kolikokrat tedensko priporočam izvajanje omenjenih vaj, je odvisno od vsakega posameznika posebej. Za začetnike bo dovolj, če boste omenjene vaje izvajali 1- do 2-krat tedensko z vsaj tridnevnim premorom med vadbami. Za tiste bolj izkušene tekače pa priporočam izvajanje vaj tudi 3-krat tedensko. Pri tem poudarjam, da je tekačev ogromno in vsak se trenutno nahaja v svoji lastni trening fazi, v kateri lahko, če se bo kar naenkrat odločil izvajati podane vaje, pride tudi do trenutne slabšega rezultata. RAZLOG – je v tem, ker mišice potrebujejo nekaj časa, da se privadijo na nove vadbene enote treninga.

Tek spada med funkcionalno obliko gibanja. Sama definicija funkcionalno pomeni, da mora vadeči znati uporabljati celotno telo. Zato ne zanemarite zgoraj podanih informacij, kajti verjamem, da vam bodo lahko prišle še kako prav. Tek kot trening za izboljšanje rezultata naj bo sestavljen iz večjega dela teka kot aktivnosti, poleg tega, rednega izvajanja krepitvenih vaj kot tudi same prehrane, o kateri bom prav za namen tekačev povedal v naslednjih serijah člankov. Da boste resnično osvojili funkcionalno telo, pa vedite, da včasih ni dovolj teči do mrtvega.

Ne spreglejte