Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
13.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rekreacija drsanje smučanje

Četrtek, 24. 12. 2015, 13.29

6 let, 6 mesecev

Za božič raje v gojzarje kot v smučarske čevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med božičnimi prazniki bo obratovala zgolj peščica slovenskih smučišč. Bo pa zato večja gneča v hribih. Planinske koče so odprte, vreme pa idealno.

Pri razmisleku o aktivnostih v naravi, ki se jih bomo lotili v božičnem času, ključno vlogo hočeš-nočeš igra vreme. Bomo gazili v snegu do kolen ali pa v kratkih rokavih osvajali slovenske vršace? Kot kaže odgovor dežurnega prognostika, bo večja verjetnost, da se uresniči drugo kot prvo.

Zime še ni na vidiku

"Zime ta konec tedna še ni na vidiku," nam je pojasnil Luka Ravnik, meteorolog Agencije za okolje. Vreme bo stabilno, z jutranjo meglo po kotlinah, razkrivajo meteorološke karte.

Bo pa toliko lepše, skoraj idealno v gorah, kjer bo sončno in precej toplo, zagotavlja Ravnik. V sredogorju se bodo temperature gibale okoli treh stopinj Celzija, na 2500 metrih se bo živo srebro spustilo do ničle, a pod to mejo najbrž ne bo šlo.

Za vikend bo še topleje. V sredogorju se boste lahko razvajali na šestih stopinjah Celzija.

V nižinah bodo temperature nekoliko nižje, a še vedno visoke za ta letni čas. Na zahodu bo jutri oblačno, s temperaturami okoli 0 ali le nekaj nad 0 stopinjami Celzija, v severnem delu in vzhodu pa bo šlo malo pod ledišče.

Čez dan se bodo temperature dvignile na od sedem do osem stopinj, na Primorskem nas bo grelo deset stopinj Celzija.

Večina planinskih koč je odprtih

Če načrtujete skok v gore, vas bo razveselil podatek, da je kar 75 odstotkov oskrbovanih planinskih koč v Sloveniji odprtih tudi pozimi. Večina ob koncu tedna in praznikih.

"Obratovalni časi so različni, društva jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh, zato naj sploh ob morebitnih snežnih padavinah planinci preverijo odprtost koč pri planinskih društvih, ki upravljajo posamezne koče," priporoča načelnik Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS) Janko Rabič.

Poskrbite za varnost in ne igrajte junakov

Pri osvajanju vrhov ne pozabite na varnost. Preden se odpravite na pot, obvezno preverite vremenske razmere (ARSO), in če so neugodne, raje ostanite v dolini.

V nahrbtniku naj bo obvezna planinska oprema, poleg čelne svetilke, prve pomoči, rezervnih oblačil, hrane in tople pijače tudi dereze in cepin, tudi če ga boste v gore tovorili zaman, svetuje Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec pri Planinski zvezi Slovenije in gorski reševalec.

"Če se odpravljate v visokogorje, ne pozabite na lavinski trojček, obvezno imejte s seboj tudi mobilni telefon s polno baterijo in izklopljenim prenosom podatkov. Hranite ga pod obleko, ne v nahrbtniku. Na pot se odpravite v družbi, obvezno pa v dolini pustite obvestilo o tem, kam vas bo zanesla pot."

Katera smučišča obratujejo v teh dneh?

Ker nas pogled na koledar opominja, da smo v zimskem obdobju, smo preverili tudi, kje navkljub nezimskim temperaturam lahko uživate v pravih snežnih radostih.

Če vas mika, da bi preverili svojo smučarsko pripravljenost, lahko to storite na Krvavcu, kjer bo smučarje jutri, 25. decembra, obiskal Božiček, izvedli pa bodo tudi božično mašo.

Smučate lahko tudi na Rogli, kjer imajo največ snega (40 centimetrov), v Kranjski Gori, kjer se po progi lahko zapeljete tudi s kolesom, na Mariborskem Pohorju, Soriški planini, Cerknem, na Golteh in Kopah, kjer vsak konec tedna organizirajo glasbeni žur na smučišču. 26. decembra se boste tako lahko zabavali z ansamblom Navihanke.

Isti dan boste na Voglu v družbi strokovnjaka Tomaža Zwitterja, profesorja astronomije in astrofizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, lahko opazovali zvezde in spoznavali nočno nebo, smučali pa za zdaj še ne bomo.

Zaradi omejenosti odprtih prog in obratovalnih naprav so cene smučarskih vozovnic marsikje znižali.

Cenovno dostopno in praktično: drsanje

In če smučišča težko kljubujejo visokim temperaturam, pa so pri tem toliko bolj uspešna slovenska drsališča, ki v teh dneh cvetijo.

Kako tudi ne, obisk domačega ledu vas ne bo udaril po denarnici, saj so vstopnine večinoma zelo nizke ali pa jih sploh ni, poleg tega si opremo lahko po simbolični ceni tudi izposodite.

Med večjimi drsališči velja izpostaviti Lumpi park pred ljubljansko Halo Tivoli, ki se je letos razširil še za atraktiven (v nočnem času zelo romantičen) drsalni krog, drsališče na terasi kavarne Park na Bledu … Drsate lahko tudi v ledenih dvoranah v Kranju, na Bledu, Zalogu in v Mariboru, drsalno kilometrino pa lahko nabirate tudi v Ankaranu, Ljutomeru in Murski Soboti.

Kje boste v prihodnjih dneh lahko sankali?

Preverili smo tudi ponudbo slovenskih sankališč in povsod, razen v Kranjski Gori, kjer lahko sankate poleg vlečnice Mojca, naleteli na enak odgovor. "Žal ni snega. Treba bo še malo počakati."

Ne spreglejte