Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
18.38

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

New York maraton

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 18.38

6 let, 5 mesecev

Luka Banič, Slovenec, ki je v nedeljo pretekel newyorški maraton

"Vse, kar sem vložil v ta maraton, se mi je bogato obrestovalo."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Luka Banič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Newyorški maraton velja za največjega in zaradi težkih vzponov na številnih mostovih enega od najtežjih na svetu. Med več kot 50 tisoč udeleženci newyorške preizkušnje vsako leto teče več deset Slovencev. Prvič je bil med njimi tudi nekdanji nogometaš in strastni tekač Luka Banič, ki je s časom 2;41:21 v mestu, ki nikoli ne spi, postavil svoj najboljši čas na 42-kilometrski razdalji. Prav maraton v New Yorku je bil tudi razlog, da se je leta 2007 začel intenzivno ukvarjati s tekom.

Za številne tekače je prav maraton v New Yorku tisti, ki ga imajo najbolj v čislih. Za Damjana Habjaniča, ki smo ga na Sportalu predstavili predlanskim, je bil uresničitev sanj. Pretekla pa ga je tudi legendarna tekačica Kazimira Lužnik, 83-letna gospa iz Slovenj Gradca, ki je tekla na 21 ljubljanskih maratonih.

Za 50 tisoč mest na newyorškem maratonu se je letos potegovalo več kot pol milijona tekačev.  | Foto: Reuters Za 50 tisoč mest na newyorškem maratonu se je letos potegovalo več kot pol milijona tekačev. Foto: Reuters Prav zaradi atmosfere v New Yorku se je začel ukvarjati s tekom

Visoko na lestvico želja ga je že pred leti dodal Luka Banič, nekdanji nogometaš Domžal, ki se je s tekom začel intenzivneje ukvarjati prav zaradi newyorškega maratona.

"Leta 2007 sem ga spremljal na televiziji. Všeč mi je bila atmosfera in že takrat sem si rekel, da bi se ga enkrat rad udeležil."

Usode ni želel prepustiti žrebu (na loterijo za maraton se je letos prijavilo več kot 90 tisoč tekačev, izbranih pa je bilo okrog 25 odstotkov), ampak se je želel kvalificirati s časom. To mu je leta 2014 (2;43:26) in 2016 (2;42:18 - najboljši čas med Slovenci v Berlinu) tudi uspelo. Kvalifikacijski čas za nastop v New Yorku je bil sicer 2;45:00.

Nad pričakovanji

Jutro po maratonu, ko smo se z njim pogovarjali po telefonu, je bil še vedno navdušen nad vsem, kar je doživel. Newyorški maraton je presegel vsa njegova pričakovanja. "Organizacija je na vrhunski ravni. Vse se je megalomansko, tudi tekaški sejem, kjer ponujajo tudi široko paleto netekaških produktov," je pripovedoval.


Ne prezrite še člankov iz rubrike Ljubljanski maraton:


Luka Banič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Luka Banič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Zanimiva in zahtevna

Progo je opisal kot zelo zanimivo, zaradi razgibanosti terena, ki vodi čez več mostov, tudi precej zahtevno. "Mislim, da je višinska razlika podobna vzponu na Šmarno goro, tako da si lahko predstavljate, da ni tako preprosta," je namignil.

"Tekači, ki so že tekli v New Yorku, so me posvarili pred delom trase v Centralnem parku, zato sem si jo na zemljevidu podrobneje pogledal in se nanjo tudi psihično ustrezno pripravil. To je verjetno tudi razlog, da nisem občutil prav nobene krize. Ta izkušnja mi je res ogromno pomenila in želim si, da bi jo še kdaj ponovil," je dejal Banič, ki si želi preteči vseh šest največjih maratonov na svetu.

Berlinski in newyorški sta že pod streho, želi si, da bi bil naslednji tokijski. Tam bodo stroški še višji, pa že v New Yorku ni šlo za majhen finančni zalogaj. Samo za štartnino je Luka odštel skoraj 380 ameriških dolarjev, zanjo je poleg štartne številke dobil še tekaško majico in medaljo, da o stroških potovanja in bivanja niti ne govorimo.

Kot da si edini na progi

Nad navijači je bil navdušen. Ob progi, ki vodi od Staten Islanda prek Brooklyna, tam so ga spodbujali prijatelji in družina, do Queensa, Manhattna, Bronxa in nazaj do Manhattna pa vse do cilja v Centralnem parku naj bi se jih zbralo okrog 2.5 milijona. Tudi številni prostovoljci, ki so po Lukovih besedah slehernemu tekaču dajali občutek, kot da je edini na progi, so nanj naredili velik vtis.  

Maraton New York | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spodbuda ob progi | Foto: Osebni arhiv Spodbuda ob progi Foto: Osebni arhiv

"Vsak ti čestita, izreče lepo besedo, pomaga celo odpreti vodo, te spodbuja z besedami, na primer 'vem, da si utrujen' in podobno. Res lep občutek.

Lahko rečem, da je to največji maraton, na katerem sem tekel, in težko ga bo karkoli preseglo. Res sem navdušen. Velik del proge sem pretekel dobesedno na adrenalinu.

Lahko rečem, da se mi je vse, kar sem vložil v to tekmo, tudi vsa zgodnja vstajanja v poletnih mesecih, da sem tekel pred vročino, bogato obrestovalo.

Pa ni vedno tako. Tudi če bi odtekel slabši čas, bi se še vedno počutil res izjemno. Noro," je bil zadovoljen z doživetim.

Luka Banič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Poostrena varnost

Letošnji maraton je bil še posebej pod drobnogledom varnostnih sil. Zaradi terorističnega napada, ki se je zgodil pet dni pred izvedbo maratona (uzbekistanski skrajnež je na zahodni strani Manhattna z avtomobilom zapeljal na kolesarsko stezo in v imenu Islamske države ubil osem ljudi), so organizatorji okrepili število varnostnih sil ob progi, tudi število ostrostrelcev se je povečalo. Luka pravi, da so bili varnosti ukrepi še bolj ostri kot na letališču. "Po eni strani ti to daje dober občutek, po drugi pa neprijeten, saj veš, kaj se skriva v ozadju teh poostrenih varnostnih razmer." Tega se zaveda tudi sam, v torek je bil namreč le 300 metrov oddaljen od prizorišča krvave tragedije.

Čas bo tudi za NBA

Banič, ki je natanko teden dni pred maratonom v New Yorku na ljubljanskem maratonu v času 34:48 pretekel 10 kilometrsko razdaljo, bo z družino dobro izkoristil obisk Velikega jabolka. Jutri jih čaka ogled košarkarske tekme med NBA ekipama New York Knicks in Charlotte Hornets, v petek pa ga čaka potovanje proti domu.

Zmaga na 47. newyorškem maratonu, je v moški konkurenci romala v Kenijo, slavil je Geoffrey Kamworor (2;10:53), pri ženskah pa je po 40 letih ostala v ZDA. Zmagovalka Shalane Flanagan je z 42,1-kilometrsko razdaljo opravila v času 2;26:53.

Zmagovalec 47. newyorškega maratona je Kenijec Geoffrey Kamworor. Maraton je pretekel v času 2;10:53. | Foto: Reuters Zmagovalec 47. newyorškega maratona je Kenijec Geoffrey Kamworor. Maraton je pretekel v času 2;10:53. Foto: Reuters
Zgodovino pa je spisala Shalane Flanagan, ki je po 40 letih poskrbela, da je zmaga ostala doma. Z 42,1-kilometrsko razdaljo je opravila v času 2;26:53. | Foto: Reuters Zgodovino pa je spisala Shalane Flanagan, ki je po 40 letih poskrbela, da je zmaga ostala doma. Z 42,1-kilometrsko razdaljo je opravila v času 2;26:53. Foto: Reuters
Ne spreglejte