Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2011,
12.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prazniki prazniki šport Gašper Predanič nasveti kalorije jedilnik voda

Sreda, 28. 12. 2011, 12.20

7 let, 12 mesecev

Tudi med prazniki brez izgovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi med prazniki bi si morali vzeti čas zase in nadaljevati s športnimi aktivnostmi. Treba se je potruditi, saj delamo le zase in boljšo prihodnost.

V nadaljevanju preberite razmišljanje osebnega trenerja Gašperja Predaniča o tem, kako lahko tudi med prazniki poskrbimo za dobro počutje.

Če na kratko povzamem dobre navade vrhunskih športnikov – vsem je skupno naslednje: so zelo vztrajni, predani trdemu delu, odločeni, motivirani in disciplinirani. Za njih ni pomembno, ali je praznik, navadni deloven dan, je zunaj mrzlo, vroče, dežuje, sneži ali pa celo pada toča. Kljub vsemu, so se pripravljeni odreči udobju, si obleči športno oblačilo in z veliko mero motivacije oditi na trening. Velikokrat se nasmejim vprašanju, ki ga tu pa tam postavim vadečemu, športniku, rekreativcu. Kaj boš pa danes počel na treningu? Odgovori mi, nekaj zase!? Odgovor je zelo zanimiv. Kljub temu, ali je govora o vrhunskem načinu treniranja za dosego vrhunskih rezultatov ali pa le o vseh tistih, ki ljubijo zdrav način življenja. Mar ni tako, da vedno treniramo samo zase? In tako bi moralo biti! Kar koli že počnemo v življenju, bi se morali zavedati, da to počnemo zase. Ne gre za egoizem! Gre za to, da smo trdno predani tistemu, v kar verjamemo. Je že res tako, da se je za uspeh treba povezovati, deliti mnenja in pomagati drug drugemu. Vendar je, vsaj pri zdravem načinu življenja ter ukvarjanju s športnimi aktivnostmi, tako, da vse, kar počnemo, počnemo zato, da se bomo dobro počutili in na svoj »tekoči račun zdravja« dodali veliko dolgoročno investicijo!

Začnite že danes

Na vprašanje, ali bi se morali v tem obdobju odpovedati športnim aktivnostim ali z njimi nadaljevati, je zelo splošno. Točnega in pravilnega odgovora vam ne morem povedati, ker je nešteto dejavnikov, ki vplivajo na to, ali je trenutni čas primeren ali ne! Če veste, da ste bili skozi celotno leto veliko športno dejavni, ste zdravo živeli, in čutite, da vaše telo potrebuje nekaj dni počitka, potem storite to. Enako velja za tiste, ki še vedno kolebajo med tem, ali bi se končno odločili in rekli slabim navadam – sedaj je pa res dovolj! Če je tako, potem ne odlašajte na jutri! Začnite že danes. Pa ni pomembno, s čim in koliko časa. Samo da prestopite vašo cono udobja (bom jutri, ne da se mi, saj drugi tudi ne trenirajo, sem zaspan, imam preveliko telesno težo, zunaj je mrzlo ipd.) in verjemite mi, prvi korak je vedno najtežji!

Vedno najdemo izgovor

Da! Vsekakor! Ljudje smo geniji v iskanju izgovorov! Vedno najdemo nekaj, da nam ni treba spremeniti slabe navade! Sam vidim največjo težavo pri tem, da se ljudje primerjamo z drugimi in se na eni strani tolažimo, saj drugi tudi tako počnejo! Pa so drugi res bolj pomembni kot vi sami!? Na tem mestu bom izpostavil svojega varovanca, s katerim sodelujem na področju osebnega treniranja že dobro leto dni. Gospod se približuje 60 letom. Po poklicu je zobozdravnik in verjetno veste, da je njegov poklic naporen. Tako fizično kot psihično. Sam mi je pred časom dejal, da mu je žal, ker se ni že prej začel ukvarjati s športnimi aktivnostmi. Kajti zdaj, ko je redno aktiven, pravi, da se počuti vsaj za 50 odstotkov bolje, nima bolečin v križu, veliko bolje spi, skratka, naredil je velik korak v smeri, da se bo tudi na starejša leta dobro počutil! Izgovori! Jih preprosto ni več! Zato, ker je sam pri sebi opazil, kakšno spremembo je naredil z vsem urami treninga, ki jih je posvetil v preteklem letu. Verjamem, da je gledanje televizije ali pitje kave z vidika užitka veliko lepša dejavnost, vendar vedite, da s tem svojemu telesu ne delate nobene koristi!

In kaj je tisto, kar vam onemogoča, da bi do končno nehali iskati izgovore? Menim, da si niste našteli vseh pozitivnih posledic, ki bi jih dobili. Poleg tega, pa verjetno še nimate kašnih zdravstvenih težav in da bi vam morali zdravniki dokončno reči, ejga, zdaj je pa že skoraj prepozno! Ne čakajte na ta trenutek, raje kot to, začnite svoje slabe navade usmerjati v tiste bolj zdrave, ki bodo tudi vaši volji dajale stalno veliko motivacije!

Ne spreglejte