Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
inline hokej rekreacija Boštjan Breznik

Natisni članek

Četrtek, 19. 5. 2016, 21.00

6 let, 9 mesecev

Rekrea(k)cija, 4. del

Rekrea(k)cija: Rolerje na noge, palico v roke in v dir za zadetki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
Inline hokej

Rolanje smo v naši rubriki Rekrea(k)cija že obdelali. Zdaj smo rolerjem dodali še palico in se podali na in-line hokej. Zbrali smo nekaj napotkov, kako se lotiti tega dinamičnega športa, ki bo vas ali vaše otroke morda prepričal.

Za nami so rolanje, tenis in tek, pred nami pa prvi šport, pri katerem brez ekipe ne gre. In-line hokej je specifičen, saj ne potrebuješ le tekaških copat, da se podaš na tekaška prostranstva, pač pa bo za igro potrebne precej več opreme. O naravi tega športa smo se pogovarjali s trenerjem in-line hokeja Boštjanom Breznikom, ki znanje predaja mladim pri HK Dinamiti Horjul

Kaj sploh je in-line hokej?

Gre za ekipno igro, podobno hokeju na ledu, pri kateri ima igralec na nogah namesto drsalk rolerje. Vsako moštvo sestavljajo štirje igralci v polju in vratar, igra pa se posebni umetni masi in s posebej prirejenim ploščkom. Večina pravil je podobna kot na ledu. Največja razlika s hokejem na ledu, ki je izrazito kontaktni šport, je, kot pravi Breznik, ta, da ni telesnega stika.

In-line hokej je dinamična in specifična ekipna igra, precej podobna hokeju, le da tu ni telesnega stika, v polju pa ima ekipa štiri igralce. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida In-line hokej je dinamična in specifična ekipna igra, precej podobna hokeju, le da tu ni telesnega stika, v polju pa ima ekipa štiri igralce. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Začenjajo že najmlajši

Podobno kot pri hokeju na ledu tudi pri in-line hokeju otroci začenjajo že zgodaj. Po Breznikovih besedah so se veščin učili tudi že triletniki, a navadno je primerneje, da se najmlajši z igro začnejo spoznavati pri petih, šestih letih ali pozneje. In starostna omejitev navzgor?

V Horjulu imajo tudi selekcijo veteranov, kar nekaj jih, kot pravi naš sogovornik, v tem športu vztraja tudi pri 40+letih. Za zaljubljence v in-line hokej z veliko želje in elana pa, kot pri mnogih športih, omejitve ni. Če je volja, ga rekreativno lahko igrajo, dokler jih pač nesejo noge oziroma rolerji.

Pri mlajših znanje rolanja ni predpogoj, saj se ga lahko naučijo na treningih. Je pa težava pri nas ta, da je članskih rekreativnih ekip veliko, medtem ko se z mlajšimi sistematično ukvarjajo trije klubi, ob Horjulu še na Lukovici in v Dolenjskih Toplicah.

Kaj pa oprema?

Če se boste odločili za ogled treninga, na katerem boste najlažje spoznali, ali je in-line sploh za vas, boste, kot rečeno, ob rolerjih potrebovali nekaj opreme.

"Za začetnika je prvi pogoj čelada, ki je na začetku lahko tudi kolesarska, ščitniki za rolanje (za komolce in kolena) ter rokavice," Breznik našteje osnovno opremo, brez katere vas ne spustijo na igrišče. V nadaljevanju pridejo na vrsto še dodatni ščitniki, palica, prava čelada … Začetni vložek za vso opremo pri in-line hokeju se vrti okokoli 200 evrov za igralca v polju, za vratarja pa se lahko hitro podvoji ali potroji. Opremo si lahko za začetek tudi sposodite, pri mlajših in-line hokejistih prihaja tudi do menjav opreme. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Začetni vložek za vso opremo pri in-line hokeju se vrti okokoli 200 evrov za igralca v polju, za vratarja pa se lahko hitro podvoji ali potroji. Opremo si lahko za začetek tudi sposodite, pri mlajših in-line hokejistih prihaja tudi do menjav opreme. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rolerji so precej drugačni od tistih, ki jih večina uporablja pri rolanju po ulicah. Čevelj je kot drsalka, oblečen v usnje oziroma umetno maso, ima vezalke in nima zadnjih zavor, ki nas sicer med rolanjem po naravi znajo reševati pred nevšečnostmi.

Cenovni razpon velik, mogoča tudi menjava

Breznik ocenjuje, da je cena solidnih rolerjev za začetnike od 60, 70 do 100 evrov, sicer pa je razpon cen obutve s prihodom novih materialov zelo velik – za rolerje lahko odštejete tudi več sto evrov. Če temu prištejemo še ceno preostale opreme, strošek za začetnika naraste še za slabih sto evrov, tako da se začetni vložek vrti okoli 200 evrov (lahko tudi več).

Bo pa ta še poskočil pri tistih, ki želijo stati v vratih in skrbeti, da bo v njih končalo čim manj ploščkov. Vratar namreč potrebuje čelado z mrežico (pri mlajših jo imajo tudi igralci v polju), drugačne ščitnike in rokavice, tako da se strošek hitro podvoji lahko celo potroji.

A nakup opreme za začetnike ni nujen, sploh pri najmlajših, ki imajo iz tedna v tedne različne želje, kaj bi trenirali. V tem primeru se da dobiti cenejšo rabljeno opremo, pogosto pa si hokejisti, ko del opreme prerastejo, tudi izmenjuje stvari.

 

Preverite na treningu, ali vam ustreza

Pri klubu iz Horjula treningi potekajo od septembra do konca junija. Mlajši začetniki in začetnice - trenira tudi nežnejši spol -  imajo treninge trikrat tedensko po uro, nekoliko starejši se rekreirajo trikrat na teden po uro in pol, ob koncu tedna lahko sledi še tekma. Cena mesečne vadbe je za vse selekcije enotna, in sicer 40 evrov. Inline hokej | Foto:

"Imamo tri članske ekipe. Tretja ekipa je povsem rekreativna. Dogovoriti se da, da zainteresirani pride na trening, da malo poskusi in vidi, kako spada v ekipo. Je pa seveda malo težje, če ni nobenega predznanja, saj gre za specifičen šport. To ni nogomet, ko vsi znajo teči in brcati žogo. Rekreativno je precej zahteven šport, pri katerem delujejo vse mišice. Je zelo specifičen, saj nisi v naravnem gibanju, ker imaš pod seboj koleščka. To je prvi 'hendikep'. Drugi pa ta, da imaš roke zavezane, saj ves čas držiš palico. Veliko dejavnikov je, ki ta šport otežijo. Najbolje je, da najprej poskusijo in vidijo, ali jim sploh ustreza," pa je Breznikov nasvet starejšim, ki nimajo izkušenj z in-line hokejem, a bi ga radi spoznali.

Nekateri hokejisti - med njimi je tudi reprezentančni vratar Gašper Krošelj - po koncu ledene sezone drsalke zamenjajo za rolerje. | Foto: Nekateri hokejisti - med njimi je tudi reprezentančni vratar Gašper Krošelj - po koncu ledene sezone drsalke zamenjajo za rolerje.

Članskih ekip in rekreativnih lig je precej

Svoje veščine hokejisti na rolerjih – mnogim kolektivom se po koncu ledene sezone pridružijo aktivni slovenski hokejisti, tudi reprezentanti – preizkušajo na državnem prvenstvu in rekreativnih ligah. Teh je vse več, kot tudi članskih ekip, ki ne delujejo v okviru kluba, ampak se skupine zberejo in napnejo moči le za določena tekmovanja.

Če vas mika, da bi obuli rolerje in prijeli palico, se lahko pridružite kateri od ekip, ki so razpršene po vsej Sloveniji, in preverite, kako spretni ste, ko imate pod seboj koleščka in poskušate zatresti nasprotnikovo mrežo.

Ne spreglejte