Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
28. 4. 2016,
20.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

rekreacija tenis

Četrtek, 28. 4. 2016, 20.14

6 let, 7 mesecev

Rekrea(k)cija, 2. del

Rekrea(k)cija: Kaj imata skupnega vrček piva in teniška partija?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

V Sloveniji vse več ljudi igra tenis, tako mladi kot tudi starejši rekreativci. Tenis je postal bolj dostopen in tisti, ki so željni tekmovanja, jim nasprotnikov ne bo zmanjkalo.

Prišili so spomladanski meseci, ko so teniška igrišča polna igralcev. V zadnjih letih šport na rdečem pesku ali pa na trdi podlagi, če želite, dobiva vse več privržencev. Za to so verjetno poskrbeli tudi najboljši igralci sveta, kot so Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal ...

To nam je potrdil tudi dolgoletni učitelj tenisa Gregor Rupar, na katerega smo se obrnili po nekaj nasvetov. "Menim, da je tenis še vedno v porastu. Morda je pred nekaj leti stagniral, zdaj pa se mi zdi, da je v porastu, in to na vseh ravneh. Tako pri najmlajših kot pri tistih nekoliko starejših. Tenis je na splošno postal priljubljen šport pri starejših generacijah. Večkrat sem opazil, da tisti, ki ne zmorejo več igrati košarke ali nogometa, še vedno na neki družabni ravni gojijo šport v obliki tenisa – z igro dvojic."

Poškodbe pri tenisu niso redke, zato je priporočljivo, da si na začetku vzamete teniškega učitelja. | Foto: Poškodbe pri tenisu niso redke, zato je priporočljivo, da si na začetku vzamete teniškega učitelja.

Za začetek najemite učitelja, manj bo tudi možnosti za poškodbe Teniški učitelj Gregor Rupar meni, da je tenis še vedno v porastu in da je tudi vse bolj dostopen. | Foto: Teniški učitelj Gregor Rupar meni, da je tenis še vedno v porastu in da je tudi vse bolj dostopen.

Tenis velja za specifičen šport in zahteva kar nekaj vadbe, da starejši rekreativec pride do določene ravni. Naš sogovornik bi vsem začetnikom priporočal teniškega učitelja ali trenerja. S tem, ko se začetnik nauči pravilnih udarcev, ima veliko manj možnosti, da se poškoduje, kar pri tenisu ni redko. "V okolju, v katerega imam vpogled, ima več kot polovica starejših rekreativcev težave s poškodbami. Menim, da je zato dobro, da začetnik najame učitelja in da si privzgoji osnove tenisa. Da zna ravnati z loparjem in žogico." In koliko časa ljubitelj te igre potrebuje, da osvoji osnovno raven tenisa? "Menim, da človek, ki ima relativno dobre motorične lastnosti, potrebuje vadbo dvakrat na teden od štiri do šest mesecev."

 

 

 

Tenis je včasih veljal za elitni šport, danes pa si ga lahko privošči skoraj vsak. Gregor Rupar nam je dal zelo zanimivo primerjavo. "Tenis je sploh v poletnem času postal zelo dostopen. Sam sem ga velikokrat enačil z valuto piva (smeh), kar pomeni, da je ena ura tenisa eno pivo na osebo. Tudi stroški opreme niso visoki. Če gledamo z vidika rekreativnega tenisa, za 150 evrov dobiš vso opremo. Teniške copate lahko v kakšni trgovinski akciji dobiš za 50 evrov, medtem ko rekreativni lopar stane od 80 do 100 evrov."

Po naših podatkih 90 odstotkov rekreativnih igralcev uporablja strune iz poliestra. Te so bolj trpežne, natančne in se ne premikajo.  | Foto: Po naših podatkih 90 odstotkov rekreativnih igralcev uporablja strune iz poliestra. Te so bolj trpežne, natančne in se ne premikajo.

Kaj pa napenjanje strun loparja?

Med igralci tenisa velikokrat teče beseda tudi o napenjanju strun. Katere strune izbrati in do koliko kilogramov jih boste napeli? Po naših podatkih 90 odstotkov rekreativnih igralcev uporablja strune iz poliestra, saj so trpežne, natančne in se ne premikajo. Pri slabših rekreativcih je priporočljivo, da se strune napenjajo vsaj dvakrat na leto, če je lopar pravilno hranjen. Zelo priporočljivo je, da na začetku sezone, ko so igrišča bolj počasna in so temperature nekoliko nižje, lopar napnite za en kilogram manj kot sicer. Prav tako je potrebna menjava gripa, ki je zelo pomemben za oprijem.

Rekreativne lige praktično na vseh koncih Slovenije

V ljubljanski regiji je zelo razširjena rekreativna liga. Letos je v poletni ligi prijavljenih 180 igralcev, medtem ko jih je bilo v zimski ligi 140. Po besedah Matjaža Pogačarja rekreativne lige potekajo praktično na vseh koncih Slovenije (Ljubljana, Kranj, Koper, Novo mesto, Krško), skupaj pa je organiziranih 28 regionalnih lig. V Ljubljani obstaja kar sedem lig, tako da si lahko vsak najde primerne nasprotnike. Obstaja tudi veteranska liga, kjer je izključno merilo starost. Če želite tekmovati v poletni ligi, je strošek 60 evrov, cena za zimsko ligo pa je okrog 210 evrov.

Za 60 evrov lahko v ljubljanski rekreativni ligi dobite sebi enake nasprotnike in igrišče. | Foto: Za 60 evrov lahko v ljubljanski rekreativni ligi dobite sebi enake nasprotnike in igrišče.  

"Pri nas imamo pravilo, da dobrega igralca takoj uvrstimo v najvišjo ligo. Mi praktično vsako leto postavimo nove skupine, kar pomeni, da lahko nekdo, ki je zelo dober, začne v najvišji ligi. Naš cilj namreč ni, da se dvoboji končujejo z izidom 6:0, 6:0. To nima smisla. Igralec lahko napreduje v višjo ligo, če v svoji ligi doseže prvo ali drugo mesto, lahko pa to možnost zavrne in igra v isti ligi kot leto prej," nam je v pogovoru povedal Pogačar.

Ne spreglejte