Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
21. 4. 2016,
20.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Luka Klasinc hitrostno rolanje rolanje rekreacija

Četrtek, 21. 4. 2016, 20.09

6 let, 6 mesecev

Rekrea(k)cija, 1. del

Rekrea(k)cija: kako se na rolerjih ustaviš, ne da bi objemal semafor

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
rolanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sportal vam bo vsak četrtek postregel s svetovalnim člankom o določenem športu skozi rekreativno prizmo. Začenjamo na štirih koleščkih. Z rolanjem.

Če ljubite občutek svobode, gibanje, hitrost, manevre, družbo, ste se verjetno že spoprijateljili z rolerji. Morda se to vendarle še ni zgodilo, mogoče je od tega že davno in bi spet radi podoživeli opisana doživetja. Prihajajoči meseci so kot nalašč za obuditev rolarske rekreativne kariere. A pozor – vsak, ki obuje rolerje in se poda izza ograje domačega dvorišča, je že udeleženec v prometu.

Ne voziti, umetnost se je ustaviti

Ključna beseda ob užitku je seveda varnost. Zato se je treba rolanja lotiti ne z zrnom, ampak s ščepcem ali celo pestjo soli, da ne bo bolelo, četudi se včasih zdi, da je naše znanje brezhibno.

Bistveno enostavneje se je naučiti voziti z rolerji kot pa osvojiti ustavljanje. To je eno temeljnih poslanstev, ki ga izpostavlja Luka Klasinc, eden pionirjev rolanja in še posebej učenja tega športa pri nas. Torej, da se rolarjem ni treba ustavljati z objemanjem semaforjev.

Luka Klasinc (levo) se je iz drsalca prelevil v učitelja rolanja v najširšem pomenu besede. | Foto: Mediaspeed Luka Klasinc (levo) se je iz drsalca prelevil v učitelja rolanja v najširšem pomenu besede. Foto: Mediaspeed

Srečni Luka

Zanimivo je, da se je iz strokovnjaka za rolanje prelevil iz odličnega drsalca. "Sem Lucky Luka, srečnik, ki je že v rani mladosti stopil na led in skozi igro spoznal profesionalno vadbo dobro razvitega rekreativnega športa. Pozneje sem se poškodoval in sklenil kariero," pravi udeleženec olimpijskih iger leta 1992 v Albertvillu.

K njegovi odločitvi so pripomogle tudi mizerne razmere na Slovenskem, kar zadeva led in dvorane. Drsalke je tako zamenjal za koleščke, z učenjem rolanja pa se ukvarja že prek 20 let. Da ve, o čem govori, dokazuje med šest in sedem tisoč tečajnikov letno, predvsem iz šol in vrtcev.

Skoraj kjerkoli in kadarkoli

"Rolanje je poleg teka ena najcenejših in najbolj dostopnih rekreacij. Gre za aerobno vadbo in naravno gibanje, pri katerem kolena niso zelo obremenjena. Kdor je že bil kdaj na drsalkah, hitro prepozna občutek. Aktivne so vse mišične skupine, še posebej ramenski obroč, stegenske mišice, spodnji del trebušnih … Še zlasti ženske, a tudi moški, s(m)o veseli lepo oblikovane zadnjice," iz rokava stresa prednosti tega športa.

Pomlad, poletje, jesen. Rolati je mogoče tričetrt leta ali še več. | Foto: Thinkstock Pomlad, poletje, jesen. Rolati je mogoče tričetrt leta ali še več. Foto: Thinkstock
 

Ena njegovih odlik je tudi lokacijska in časovna svoboda – rolati je mogoče tako na svoji ulici kot na sosednjem igrišču ali ob slovenski obali, kamor ste skočili za nekaj uric. Rolati je mogoče tudi na mokri podlagi, a tedaj s pomnoženo pazljivostjo.

V Sloveniji obstaja približno 25 poti za rolanje. Med najbolje urejenimi je tista v Kranjski Gori.

 

 

 

Ključni trikotnik "pancer"–kolesa–ležaji

Ne po estetski komponenti ali udobju, rolerje je treba izbrati po funkcionalnosti. "Pancer roler", čevelj, mora imeti čim trši oklep, ki daje stabilnost in pomaga rolarju.

Večina rolerjev ima štiri kolesa. Načeloma so trši hitrejši in imajo slabši oprijem, mehkejši pa se bolje držijo podlage. Glede na obrabo je občasno treba kolesa obrniti. Za različne panoge in veje rolanja so primernejša različna kolesa, ki se ločujejo tudi glede na širino in velikost.

Za rolerje je treba tudi skrbeti, a ne zahtevajo preveč nege. | Foto: Thinkstock Za rolerje je treba tudi skrbeti, a ne zahtevajo preveč nege. Foto: Thinkstock
 

Večje kot je kolo, hitrejši in manj okreten si. Večja kolesa so bolj primerna za rolanje na daljših razdaljah. Manjša kot so kolesa, bolj okreten in aktiven si lahko. Manjša so torej primernejša za izvajanje raznih trikov in elementov.

Pomemben element so ležaji. Priporočljivo jih je čistiti in naoljiti vsaj dvakrat letno – odvisno sicer od pogostosti uporabe – in po rolanju v mokrem okolju tudi posušiti.

In seveda najpomembnejše – zaviranje. Obstaja sedem do osem vrst osnovnih zaviranj, mogoče pa so tudi izpeljanke. Vsak par rolerjev ima tudi zavoro, po navadi na desnem čevlju.

Panoge rolanja

fitness – rolanje za rekreacijo
agressive – urbano rolanje (poligon, prepreke, figure …)
hitrostno rolanje – roler ima štiri ali pet velikih koles
downhill – spust z vzpetin
umetnostno rolanje – imitacija kotalkanja in drsanja; roler ima le tri kolesa, sredinsko je nižje, tako da je tekmovalec bolj okreten
inline hokej – hokej na rolerjih

Onkraj rekreacije

Downhill oziroma spust je adrenalinska oblika rolanja, ki je precej živa tudi v Sloveniji. Uporabnik rbkojot je posnel spusta s Kureščka in Rakitne. Ta oblika že presega okvirje rekreacije oziroma je zanjo potrebna obilna mera znanja.





 

 

 

 

Ne spreglejte