Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
9.30

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Natisni članek

tek rekreacija Maraton po Ljubljani Maraton po Ljubljani Virtualni maraton po Ljubljani

Nedelja, 25. 10. 2020, 9.30

3 leta, 6 mesecev

Pretekli in prekolesarili toliko, da bi lahko obkrožili Zemljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Dukat Fit Izziv | Eden od rezultatov motivacijskega športnega izziva Dukat Fit 2020 je tudi medalja, a ta je samo pika na i celotne zgodbe.

Eden od rezultatov motivacijskega športnega izziva Dukat Fit 2020 je tudi medalja, a ta je samo pika na i celotne zgodbe.

Na družbenih omrežjih so se v zadnjem obdobju začele množično pojavljati fotografije medalj, ki jih delijo tekači in kolesarji po vsej Sloveniji. Medalja z izstopajočim logotipom je le pika na i motivacijskega športnega izziva, ki se mu je v času pandemije pridružilo skoraj 1500 Slovencev. Skupaj so opravili več kot 41 tisoč kilometrov, kar je nekaj več kot meri obseg Zemlje.

Pobudnik motivacijske akcije Dukat Fit izziv Aleš Hostnik, tudi vodja projekta Priprave na Ljubljanski maraton, ki zaradi kritičnih zdravstvenih razmer letos odpade, pravi, da ima zgodba precej širše ozadje kot zgolj medaljo.

"Ideja o izzivu je zaživela med karanteno v mesecu aprilu. V športnem društvu Priprave smo se odločili, da se ne bomo ustavili in predali. Skupaj s partnerjem Dukat Fit smo postavili koncept projekta z namenom ohranjanja motivacije za rekreacijo med ljudmi. Predvidevali smo, da se bodo tekaški spektakli ustavili, kar se je tudi zgodilo, kar pa pomeni, da se ustavi glavni generator rekreacije," poudarja Hostnik.

"Ko so nas 'zaprli', praktično nič ni bilo več mogoče, a vedno se najde rešitev. Osredotočili smo se na aktiviranje vsakega posameznika posebej."

dukat | Foto:
23 tekaških in kolesarskih ambasadorjev

Sestavili so ekipo tekaških in kolesarskih ambasadorjev in prek njih javnosti sporočali, da življenje teče naprej, s tekaškim in kolesarskim izzivom pa dodatno spodbudili k akciji.

"Splošno gledano radi stremimo k doseganju ciljev, kar smo z omejitvijo izziva na 10 tekaških in 50 kolesarskih kilometrov storili, prav tako pa smo vsi radi nagrajeni in čudovita medalja je bila odlična nagrada. Druženje je prepovedano, zato smo socialni stik, priljubljenost in popularnost preselili na družbena omrežja."

tek, priprave
Sportal "Človeštvo je prestalo že marsikaj"
Anton Kosmač
Sportal Nekdanji olimpijec, ki je postal uspešen mizar in restavrator

500 mest zapolnili v pičlih 24 urah

Odziv ljudi je presegel vsa pričakovanja. "V mesecu maju smo pri podobnem virtualnem izzivu zajeli 300 ljudi, kar je bilo izhodišče za načrtovanje Dukat Fit izziva. Postavili smo cilj, da aktiviramo 500 ljudi."

500 mest so zapolnili v točno 24 urah, vodstvo Ljubljanskih mlekarn, ki je glavni sponzor projekta, pa je napovedalo, da bodo medalje razdelili vsem, ki bodo izziv opravili, in ne samo 500 osebam.  

Dukat Fit izziv je bilo mogoče opraviti na kolesu (50 km) ali tekaških copatih (10 km). | Foto: Grega Valančič/Sportida Dukat Fit izziv je bilo mogoče opraviti na kolesu (50 km) ali tekaških copatih (10 km). Foto: Grega Valančič/Sportida

"V sedmih dneh, kolikor je bil izziv odprt, smo motivirali 1.485 oseb, da so tekli, kolesarili in širili sporočilo aktivnega življenja med prijatelji. Zanimiv podatek je ta, da smo skupaj naredili toliko kilometrov, da smo obkrožili zemljo, torej 41.401 km. Nadvse prijetno pa nas je presenetila tudi udeležba šolarjev z Osnovne šole Gustava Šiliha z Velenja," je navdušen Hostnik.

Sportal Neobičajen prizor, ki bi moral dati slutiti, da bo letos vse drugače

Od medalj do knjižice z recepti

V organizacijsko kolesje projekta je bilo vključenih približno 40 oseb, od tega 23 ambasadorjev dejavnega življenja, potem pa še fotograf, oblikovalec, tiskar, izdelovalka tekaških in kolesarskih dresov, proizvajalec medalj, ustvarjalka vsebin na družbenih omrežjih, pridne roke pri pakiranju pošiljk … Zgodbi so dodali še kulinarični pridih, saj so izdali knjižico kreativnih receptov, ki so jih pripravili ambasadorji, prejeli pa so jo vsi udeleženci izziva.

Hostnik, sicer strokovnjak za športni marketing pri agenciji Sport Media Focus, pravi, da je izziv vzbudil zanimanje tudi v tujini, saj so že v stiku tako s sponzorji kot tudi športnimi društvi in iniciativami.

Ljubljanski maraton letos le v virtualni različici

Ljubljanski maraton zaradi pandemije letos poteka zgolj v virtualni različici. Na Virtualni ljubljanski maraton je prijavljenih več kot 600 tekačev.

Največ (310) jih bo teklo na najkrajši razdalji (10 km), 136 se jih bo lotilo maratonske polovičke, 89 pa jih namerava odteči maraton. Rezultate in vrstni red tekačev bomo objavili tudi na Sportalu.

 

Ne spreglejte