Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
8.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija šport prehrana beljakovine jajca vitamini minerali

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 8.29

5 let, 6 mesecev

Pomembni vitamini se skrivajo tudi v jajcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kokošja jajca so zaradi visoke vrednosti beljakovin pomemben del uravnotežene prehrane.

Predvsem vegetarijanci, ki ne uživajo mesa in rib, z jajci pridobijo potrebne beljakovine. Če je le mogoče, izbirajmo jajca kokoši iz ekološke reje, kjer krmilom ne dodajajo antibiotikov in krma ni gensko spremenjena.

Jajce je zelo primerna hrana tako za športnike, ki potrebujejo dobre vire beljakovin, ter tiste, ki želijo shujšati, saj daje jajce občitek sitosti.

Eno samo jajce postreže z neverjetnim naborom različnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na naše možgane, oči, srce, jetra.

Jajca vsebujejo pomemben B2-vitamin, znan tudi kot riboflavin, ki je nujen za pridobivanje energije iz hrane ter ohranjanje zdrave kože in vida. Z enim velikim jajcem zadostimo skoraj 20 % potrebnega dnevnega vnosa tega vitamina.

B 12-vitamin, ki ga imenujemo tudi kobalamin, in ga najdemo v jajcih, je pomemben za razvoj DNK. Ima pomembno vlogo pri presnovi maščobnih kislin, ki so nujne za vzdrževanje mielina, to je ovoj na nekaterih delih živčnih celic. Pri dolgotrajnem pomanjkanju B12-vitamina lahko pride do okvar živčnega sistema. Eno veliko jajce vsebuje okoli 27 % potrebne dnevne količine.

V jajcu pa se nahaja tudi pomemben B5-vitamin ali pantotenska kislina, ki zagotavlja potrebno energijo, pomaga pri tvorbi hormonov, krvi in protiteles. Omenjeni vitamin je pomemben še za dobro delovanje možganov in živčevja. V enem jajcu je toliko B5-vitamina, da z njim zadovoljimo okoli 15 % potrebnega dnevnega vnosa za odraslega.

Folati so pomembni pri oblikovanju rdečih krvnih celic in genetskega materiala. Folate je pogosto treba zagotavljati našemu telesu s prehranskimi dodatki, v obliki folne kisline. Predvsem morajo folate oz. folno kislino uživati nosečnice, da bi preprečile prirojene okvare ploda. Z enim velikim jajcem pa v telo vnesemo približno 6 % potrebne dnevne količine.

Drugi vitamini in minerali

Jaca, ki so pomembna za uravnoteženo prehrano, pa se ponašajo z vsemi vitamini razen C-vitaminom. Tako na primer z enim jajcem dobimo nekaj A-vitamina, D-vitamina, B6-vitamina, E-vitamina, B1-vitamina (tiamin) ... Jajca so eno redkih živil, ki vsebujejo za naše telo tako pomemben D-vitamin.

Jajca so tudi odličen vir mineralov, kot so jod (potreben za delovanje ščitnice, urejanje presnove), fosfor (pomemben za zdravje kosti), selen (močan antioksidant), cink (za celjenje ran, potreben za imunski sistem in tvorbo hormona testosterona pri moških).

Strah, da bi z jajci v kri vnesli preveč holesterola, je odveč. Mnoge znanstvene študije namreč kažejo, da holesterol, ki ga zaužijemo s hrano, praktično nima vpliva na raven holesterola v krvi.

Ne spreglejte