Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Natisni članek

Red Bull 400 Planica Planica

Sobota, 16. 9. 2017, 20.05

6 let, 6 mesecev

5. Red Bull 400 Planica

V Planici so se požvižgali na brutalne vremenske razmere, padel je celo rekord #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Tek na velikanko Red Bull 400 Planica | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

16. 9. 2017 je bil dan, ko bi bilo najlažje ostati doma. V že ogreti postelji. No, skoraj 900 Slovencev in nekaj tujcev je menilo, da bi bil tak dan izgubljen. Raje so zgrizli klanec planiške velikanke, z druge smeri, kot ga ubirajo orli. Med zmagovalce petega teka na velikanko Red Bull 400 Planica so se zapisali Luka Kovačič, Poljakinja Dominika Wišniewska-Ulfik, štefetna postava Slavie iz Prage in gasilci iz PGD Žažar.

Legendarna letalnica bratov Gorišek v Planici med smučarji skakalci žanje veliko spoštovanje, enako mero strahospoštovanja do nje gojijo tudi tekači. Danes jih je v okviru tekme serije Red Bull 400 pozdravila že petič. Skoraj 900 tekmovalcev je v brutalnih vremenskih pogojih grizlo (tudi po vseh štirih) v 400-metrski klanec z 202 višinskima metroma in na določenih mestih 75-odstotno strmino.

Fotogalerija s tekmovanja Red Bull 400 Planica - 1. del. Foto: Grega Valančič/Sportida.

Fotogalerija
1 / 28

Biti moker zaradi dežja ali poti. Ni posebne razlike.

Če se je zjutraj še kdo od njih oziral v nebo in iskal znamenja vremenskega izboljšanja, se je ob 11. uri, ko so se začele kvalifikacije za nastop v finalu teka na letalnico, marsikdo z njim že sprijaznil in sprejel, da se jih dež tokrat pač ne bo usmilil. Morda je celo bolj motil nas, opazovalce, kot tekmovalce (biti moker zaradi dežja ali potu ne naredi posebne razlike), ki so se pogumno zaganjali v klanec. Ta ima kultni status. Velja za najtežjega v seriji tekov Red Bull 400, ki ga organizirajo na letalnicah po vsej Evropi.

Vreme je tekmovalcem še dodatno otežilo nalogo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vreme je tekmovalcem še dodatno otežilo nalogo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tek na velikanko Red Bull 400 Planica | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Ocvirk s cilja:

Eden od tekmovalcev je izjavil, da je to edina tekma na svetu, kjer si ne želiš uvrstitve v finale.

Luka Kovačič do zmage in rekorda

Na peto izvedbo tekmovanja se je prijavilo rekordnih 1.054 tekmovalcev iz 15 držav, na štartu so jih našteli 898. Naslov zmagovalca je pripadel mlademu gorskemu tekaču in turnemu smučarju Luki Kovačiču, ki je v zadnjih korakih s časom 5:05, kar je rekor prenovljene naprave, preskočil kolega Nejca Kuharja, s katerim sta lastnika enega od hitrostnih vzponov na Triglav. Lani sta od Aljaževega doma v Vratih do Aljaževega stolpa na Triglavu potrebovala zgolj uro in 29 minut.

Luka Kovačič, novi rekorder Planice:

Eden od favoritov, znan tekač, ki se je v zadnjih letih specializiral za tek po letalnicah in stopnicah, Matjaž Mike Mikloša, je bil peti.

Kovačič ni skrival veselja. Evforičen vzklik v cilju ni potreboval pojasnila. "Predlani sem bil drugi, lani sem osvojil leseno medaljo (četrto mesto, op. p.), letos sem končno zmagal, in to na največji letalnici na svetu, res sem vesel. Zakon! V zadnjih metrih so mi res pohajale moči, a ko sem videl, da se mi Nejc približuje, sem pritisnil na plin. Hvala tudi gledalcem, ki so bili res glasni, to mi je dalo dodatno moč. Kar zadeva vreme, se ne bom pritoževal, saj smo vsi tekmovali v enakih vremenskih pogojih. Deževalo je, kaj moremo, trenira se v dežju in soncu, tega smo vajeni. Za nas je bilo sonce, tekma je bila zakon!"

Kovačič in Kuhar sta se bodla do zadnjih (centi)metrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kovačič in Kuhar sta se bodla do zadnjih (centi)metrov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zadnji metri teka na planiško velikanko. Glavna akterja: Luka Kovačič in Nejc Kuhar.

 

Jap, to so ti trenutki. @redbull400. #Planica

A post shared by Alenka_TK (@alenka.teran) on

Nasmejana je bil tudi poljska tekmovalka Dominika Wišniewska-Ulfik, ki je s progo najhitreje opravila v ženski konkurenci. "To je najtežja tekaška prireditev na skakalnicah, vem, kaj govorim. Letos sem že tekmovala v Bischofshofnu in Harrachovu. Vreme? Grozno, ampak vseeno, tekači smo močni ljudje, ne sme nam priti do živega. Tečemo pa zato, da smo veseli, zato se ne smemo pritoževati," je razlagala nasmejana Poljakinja.

Fotogalerija s tekme Red Bull 400 - 2. del. Foto: Grega Valančič/Sportida.

Fotogalerija
1 / 14

Smejalo se je tudi Janezu Trčku, gasilcu iz PGD Žažar, ki sicer redno zmaguje tudi na klasičnih gasilskih tekmovanjih, ki so zmagali v konkurenci gasilskih štafet (8x50 m). "Mislim, da je danes zmagal ekipni duh, treniramo vsi za enega in eden za vse, pa še odlične trenerje imamo. Na tekmovanje smo se pripravljali enako kot na vsa, konkurenca je vedno močna in nikoli nikogar ne podcenjujemo," je povedal.

V konkurenci štafet (4x100) so zmagali aktualni svetovni prvaki v teku na letalnico (prvo takšno svetovno prvenstvo je potekalo letos na skakalnici v Titisee-Neustadtu v Nemčiji), ekipa Slavia iz Prage. Fantje so priznali, da je tek na planiško velikanko najtežji v seriji tekem, saj zaradi strmine zahteva tudi "tek" po vseh štirih, kar na drugih skakalnicah ni potrebno.

Kaj so povedali mimoidoči oz. mimotekoči?

Aljoša Gračner se je odločil za posebno opravo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aljoša Gračner se je odločil za posebno opravo. Foto: Grega Valančič/Sportida Aljoša Gračner iz Trbovelj: "Noge pečejo, težko je, a na splošno smo tu zaradi zabave. S kolegom sva se odločila, da se malo za hec oblečeva v Kekca, na začetku sva tekla celo s palico, pa sva hitro ugotovila, da iz te moke ne bo kruha. Tudi če bi bila tekma danes zaradi dežja odpovedana, bi midva vseeno prišla in odtekla svoj tek. Zakaj? Preprosto, ker je fajn! Posebnih priprav niti ni bilo, sva si pa pred tekmo privoščila burek in čokoladno mleko, da ti zagotovi energijo, ki te žene ves dan."

Britanec Francis Niel je v cilju dolgo lovil sapo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Britanec Francis Niel je v cilju dolgo lovil sapo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Pogovarjali smo se tudi z Britancem Francisom Nielom, ki je s prijatelji v Slovenijo pripotoval z avtom prav posebej za tekmovanje, na poti nazaj pa se bodo ustavili v Münchnu na Oktoberfestu. "Neverjetno težko, še zdaj ne morem priti k sebi," je bil zasopel mladi Britanec, ki je v cilju dolgo zbiral misli in moči.

Habjanič | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Bogomir Habjanič iz Ljubljane je s časom 27 minut pritekel zadnji v svoji kvalifikacijski skupini in nasploh. Vzel si je toliko časa, da so ga prehitela tudi dekleta, ki so štartala za njim. "Pa kaj, tukaj sem zaradi poti in cilja, zaradi dobre volje, ne pa zaradi rezultata. Tečem brez dela pljučnega krila, zato je vsak tek zame poseben uspeh. Priznam, da sem se mučil in da je tole presneto težko." Je razmišljal o odstopu? "Nikakor, še nikoli v življenju nisem odstopil."

Pomoč je vedno dobrodošla. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pomoč je vedno dobrodošla. Foto: Grega Valančič/Sportida

Rezultati:

Moški:

1. Luka Kovačič (SLO) 5:05
2. Nejc Kuhar (SLO) 5:09
3. Jakob Mayer (AT) 5:21
...

Ženske:

1. Dominika Wišniewska-Ulfik (POL) 6:41
2. Barbara Trunkelj (SLO) 6:51
3. Ana Čufer (SLO) 7:01
...
...

Štafete:

1. ASK Slavia Praha A (CZ) 3:03
2. ASK Slavia Praha B (CZ) 3:25
3. All Swedish no Finnish (SLO) 3:29
...

Gasilci:

1. PGD Žažar 2:41
2. PGD Dražgoše 2:49
3. Fcc Team 2:53
...

Ne spreglejte