Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija prehrana

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 15.40

8 let

Je vpliv na telesno maščobo res mogoč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjem času je vse bolj priljubljen zeleni čaj. Opravljenih je bilo veliko raziskav z namenom določiti (ali ovreči) njegove dolgo poznane domnevne blagodejne učinke.

Ima več pozitivnih lastnosti Ugotovili so, da zeleni čaj pomaga pri hujšanju, zmanjšuje možnost rakavih obolenj, deluje protidiabetično in protibakterijsko ter celo zavira okužbo z virusom HIV-1. Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so dokazali, da epigalokatehin galat (EGCG) iz zelenega čaja preprečuje karies, na Japonskem pa so odkrili pozitivne vplive na tumorje in zmanjšanje holesterola.

Še posebej dobri rezultati pri vplivu na maščobne celice Ob vseh teh pomembnih učinkih pa je EGCG kot najmočnejša sestavina zelenega čaja dal presenetljive rezultate pri izgorevanju maščob. EGCG je na kliničnih preizkusih povzročil povečanje termogeničnega efekta, ki pospešuje presnovo maščob. Kombinacija ekstrakta zelenega čaja in kofeina deluje bolj učinkovito na uravnavanje noradrenalina v telesu kot pa v primerih, ko je v telesu prisoten samo kofein. Noradrenalin je nevrotransmiter simpatičnega živčevja, ki povzroča krčenje ožilja in poveča krvni pritisk. Raziskave so pokazale da EGCG zadržuje – ovira nastajanje encima katehol O-metiltransferaze (COMT) in s tem podaljšuje in povečuje delovanje kofeina in njegov vpliv na noradrenalin in njegovo uravnavanje. Na ta način pride do reakcij, ki še bolj povečajo izgorevanje maščob.

V praksi pa … V študijah, katere so potrjevale prej omenjene pozitivne lastnosti, so bile večinoma uporabljene tako velike doze EGCG v kapsulah, da bi morali popiti kar sedem skodelic čaja za podoben učinek. Torej, liter in pol zelenega čaja na dan! Motivacija za vnos tekočine? Če bi radi ohranili lepe bele zobe, vseeno raje posezite po prehranskih dopolnilih.

Ne spreglejte