Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Matko Obradović Saša Ivković Ante Šimundža NK Mura NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 26. 2. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Po derbiju med Mariborom in Muro

Šimundža: VAR sem si želel že po tekmi z Olimpijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Ljubitelji Prve lige Telekom Slovenije si lepšega uvoda v spomladanski del niso mogli želeti. Veliki štajersko-prekmurski derbi si je ogledalo kar deset tisoč šesto navijačev, ki so ustvarili izjemno vzdušje in poskrbeli za pravi nogometni praznik v Ljudskem vrtu. Zelo izenačena tekma, v kateri ni manjkalo priložnosti in tudi kontroverznosti, pa se je končala z delitvijo točk.

Mura je znova dokazala, da je najboljša na najtežjih tekmah in hkrati ostaja trn v peti Maribora, saj na treh tekmah v letošnji sezoni proti vijoličastim še ne pozna poraza. "Točka iz Ljudskega vrta pred tako kuliso in takšen derbi, s takšno medijsko pozornostjo odigrati na taki ravni ter biti v nekem delu tekme celo boljši od Maribora je izjemno dobrodošlo in seveda dodatna energija za nadaljnje delo," je bil po tekmi zadovoljen trener Mure Ante Šimundža.

Derbi je bil deležen tudi nekaj spornih sodniških odločitev, ki so dvignile ogromno prahu in vpeljave videotehnologije VAR tudi v slovensko prvo ligo. O tem se je v oddaji GOOOL! na Planetu razgovoril tudi Murin trener. "Ogromno polemik je bilo o uvedbi VAR v vse nogometne lige. Zavedamo se, da je hitrost vse višja, pogosto gre za odločitve v sekundi. Jaz sem si že po domači tekmi z Olimpijo želel, da bi imeli VAR tudi v naši ligi. Vsak trener kdaj najde točko, ko je bil oškodovan, zato sem prepričan, da je VAR potreben tudi v Sloveniji," je prepričan Šimundža.

Nejc Kajtazović Milivoje Novaković
Sportal VAR, čim prej v Slovenijo, prosim! #komentar

Milanič obžaloval prejeti zadetek

Na derbiju je imel sicer v prvem polčasu pobudo Maribor, a je vrata črno-belih zaklenil Matko Obradović. Po odmoru pa je s prvencem v prvi ligi za norijo na gostujoči tribuni poskrbel Amadej Maroša. Da so bili blizu končnega uspeha, se je po tekmi zavedal tudi vezist Mure Nik Lorbek. "Dobiti hočeš vse tri točke, zmago, ne glede na to, proti komu igraš. Vodili smo, bili smo blizu. Ampak moramo vzeti piko in biti zadovoljni. To ni slab dosežek na gostovanju v Ljudskem vrtu," je bil z osvojeno točko zadovoljen Lorbek.

Na drugi strani je trener Maribora Darko Milanič obžaloval prejeti zadetek. "Škoda teh nekaj minut v uvodu drugega dela, kjer so nam zabili gol. Na tekmi, v kateri ti nasprotnik ne pusti veliko, si je potem nemogoče ustvarjati priložnost za priložnostjo," meni Milanič.

Obračun Ivkovića in Obradovića (video: Planet):

Končni izid je že s svojim 147. golom v prvi ligi iz spornega položaja postavil Marcos Tavares. Po mnenju Bojana Prašnikarja bi moral biti gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Za še eno napako v škodo Mure je označil nedosojen prekršek nad Žanom Karničnikom. "Če pogledamo posnetek, potem imamo argument za enajstmetrovko. Sodnik ima samo en trenutek, in v tistem trenutku se je odločil. Je bilo pa to na meji," je prepričan Prašnikar.

Obradović čaral v vratih Mure, Ivkoviću veliko priznanje

Saša Ivković je vijoličasti bojevnik za leto 2018. | Foto: Blaž Weindorfer / Sportida Saša Ivković je vijoličasti bojevnik za leto 2018. Foto: Blaž Weindorfer / Sportida Verjetno najboljši posameznik derbija v štajerski prestolnici je bil vratar Obradović. Še lansko sezono član Maribora je v Ljudskem vrtu z izjemnimi obrambami jezil nekdanje soigralce in tako pokazal, da pravilo bivšega velja tudi za vratarje. Dlani mu je sicer najbolj ogrel Saša Ivković, vijoličasti bojevnik za leto 2018.

27-letni Dalmatinec v Sloveniji igra že deveto sezono. Kar štiri je nosil dres Maribora, k Muri pa se je preselil pred letošnjo sezono, na zadnji dan prestopnega roka. V soboto je pred skoraj polnim Ljudskim vrtom pokazal, da se pod Kalvarijo še vedno počuti kot doma.

"Mislim, da smo odigrali dobro tekmo, dobro smo stali v obrambi. V prvem polčasu si je Maribor ustvaril nekaj priložnosti, ki jih ne bi smeli dovoliti, a jih na našo srečo niso izkoristili," je po tekmi dejal Obradović, ki jih je skupno zaustavil kar devet od desetih poskusov vijoličastih.

Ivković ostaja pri šestih golih v letošnji sezoni prve lige. Mu je pa zato velika čast pripadla že pred tekmo, ko so ga navijači izbrali za najbolj srčnega nogometaša v vijoličastem dresu v letu 2018. "Po pravici povedano, me je malce presenetilo. Nisem pričakoval, zares izjemen občutek," je bil navdušen mariborski nogometaš. Priznanja hitreje ne bi mogel prejeti, saj je v Maribor prišel šele januarja lani. To sezono pa je v prvenstvu kot edini član vijoličastih odigral prav vse minute.

Navijači pričarali izvrstno vzdušje, Zahović iz prve vrste

Ne glede na dogajanje na igrišču so si bili iz taborov obeh ekip enotni, da so tako domači kot gostujoči navijači poskrbeli za izjemno vzdušje. "Skozi te tekme rastemo vsi skupaj, tako igralci kot mi na strani oziroma ves klub. Navijači se zavedajo, kaj prinašajo tem igralcem in kaj igralci vračajo s svojim delom na igrišču," je medsebojno podporo pohvalil Šimundža.

Podobnega mnenja je bil na strani Maribora tudi Milanič. "Navijanje je bilo izredno. To pomeni, vsak od prvega do zadnjega, si zasluži izjemne čestitke," je povedal mariborski trener. Navijanje je prvič to sezono s klopi občutil tudi Zlatko Zahović in bil ob tem zelo dejaven. Športni direktor Maribora je pred časom dejal, da se bo ob igrišče vrnil, ko si bo tega zaželel Milanič.

Zlatko Zahović se je znova preselil na klop Maribora. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zlatko Zahović se je znova preselil na klop Maribora. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Čutilo se je nekaj posebnega. Veliko gledalcev, prva tekma, pomembna. Želimo biti prvaki, zato je popolnoma prav, da deluješ po nekem občutku. In občutek je bil takšen, da mora biti zraven," je o odločitvi o prisotnosti Zahovića dejal Milanič.

Je pa zato zaradi poškodb manjkala kopica pomembnih članov prvega moštva. Milanič upa, da bo zdravstveni karton na tekmi proti Aluminiju krajši. Medtem ko Muraše proti Domžalam čaka nov praznik. Na Fazaneriji bodo namreč prvič zaigrali pod reflektorji.

Navijači o derbiju na Ljudskem vrtu (video: Planet):

Preberite še:

Nejc Kajtazović
Sportal Odločitvi sodnikov v Mariboru, ki burita duhove
NK Olimpija
Sportal Olimpija po nori strelski nedelji dala misliti Mariboru #video

 

Ne spreglejte