Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 1. 2022,
21.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

Robert Prosinečki 1. SNL NK Maribor NK Maribor NK Celje Miroslav Ćiro Blažević Simon Rožman

Torek, 4. 1. 2022, 21.00

2 leti, 3 mesece

podobnost motivacijskih pristopov Simona rožmana in Ćira Blaževića

Rožman ni raztrgal svoje diplome, Ćiro pa je ni pojedel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Simon Rožman Celje | Podobne besede, kar zadeva usodo trenerske diplome, kot jih je o Robertu Prosinečkemu izrekel Miroslav Ćiro Blažević, je v nagovoru nogometašem Maribora lani omenjal tudi Simon Rožman. Tudi on se je podobno kot ''trener vseh trenerjev'' besed o morebitnem uničenju trenerske diplome poslužil z namenom, da bi s tem motiviral izbrance. | Foto Grega Valančič/Sportida

Podobne besede, kar zadeva usodo trenerske diplome, kot jih je o Robertu Prosinečkemu izrekel Miroslav Ćiro Blažević, je v nagovoru nogometašem Maribora lani omenjal tudi Simon Rožman. Tudi on se je podobno kot ''trener vseh trenerjev'' besed o morebitnem uničenju trenerske diplome poslužil z namenom, da bi s tem motiviral izbrance.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Novopečeni trener Celja Simon Rožman se je na ponedeljkovi predstavitvi razgovoril o ciljih v knežjem mestu, dotaknil pa se je tudi rezultatsko manj uspešnega obdobja pri NK Maribor. Spregovoril je o drzni stavi, ki jo je pred sezono izrekel vijolicam. Takrat je napovedal, da bo raztrgal svojo trenersko diplomo, če ne bo izpolnjen niti eden izmed štirih ciljev, in z izborom besed spomnil na legendaren komentar Miroslava Ćira Blaževića o Robertu Prosinečkem.

Simon Rožman Celje Kolotilo
Sportal Za Rusa z debelo denarnico ni dvoma: Imamo najboljšega v Sloveniji!

Sezona 2021/22 je poskrbela že za številne menjave trenerjev v slovenskih prvoligaških klubih. Izjema nista niti edina stalna udeleženca 1. SNL v obdobju državne samostojnosti (Maribor in Celje). Simon Rožman tako pred začetkom sezone na delu v mestu ob Dravi ni skrival visokih ciljev. V prejšnji sezoni ga je od državnega naslova z vijolicami ločilo le 30 minut, v zadnjem krogu mu je na domačem dvorišču načrte prekrižala Mura. V sezoni 2021/22 je načrtoval še več.

Rožman: Diploma je še cela

Trenerska diploma Simona Rožmana, nekdanjega stratega Domžal, Rijeke in Maribora, je še cela. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trenerska diploma Simona Rožmana, nekdanjega stratega Domžal, Rijeke in Maribora, je še cela. Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je tako pred začetkom priprav stopil pred igralce, jim je v nagovoru predstavil štiri velike cilje. Naslov državnega prvaka, naslov pokalnega zmagovalca, odmevne predstave v Evropi in pa prodajo igralca, ki bi napolnila klubsko blagajno. ''Če ne bomo izpolnili niti enega cilja, bom raztrgal trenersko diplomo,'' je takrat napovedal Rožman. Le nekaj mesecev pozneje je po manj uspešnih rezultatih vijolic, ki niso dolgo časa vztrajale v Evropi, zapustil Ljudski vrt. Uresničen ni bil niti eden izmed omenjenih ciljev. Pa je zaradi tega resnično raztrgal svojo trenersko diplomo?

''Ne, diploma je še cela, še vedno je veljavna,'' je v smehu v ponedeljek pojasnil Rožman in dodal, kako so bile izrečene besede pred začetkom poletnih priprav NK Maribor pravzaprav le skrbno načrtovano sredstvo za dodatno motiviranje izbrancev. ''Igralcem pač ponudiš dodaten motiv, da jim pokažeš zaupanje. V Mariboru smo konec koncev naredili dober izbor, ogromno dobrega je bilo postorjenega, kljub temu da so se potem v javnosti informacije pač obračale drugače,'' povratnik na trenerski stolček v Celju, kjer je nazadnje deloval leta 2015, svojemu delu pri Mariboru nikakor ne bi pripisal negativne ocene.

Pri Mariboru so ga motile nekatere stvari, rezultati v tej sezoni niso bili najboljši, zato so že sredi jeseni prenehali sodelovati. | Foto: NK Maribor Pri Mariboru so ga motile nekatere stvari, rezultati v tej sezoni niso bili najboljši, zato so že sredi jeseni prenehali sodelovati. Foto: NK Maribor

''Narejeno je bilo ogromno, zlasti če pogledamo, kakšno je bilo obdobje, ko sem prišel v klub, in kaj je bilo postorjenega za menoj. So me pa zagotovo motile nekatere stvari, zato sem se v določenem trenutku tudi odstranil,'' je spregovoril o nekdanjem delodajalcu Mariboru, ki mu želi vse najboljše, a hkrati dodaja, da so zdaj njegove misli povsem osredotočene zgolj na celjsko zgodbo. "Bo pa zagotovo tudi pri Celju padla kakšna podobna stava, kak izziv. Preprosto delujem po tej logiki, da poskušam iz vsakega, tudi samega sebe, potegniti največ, kar lahko," bi lahko podobne motivacijske prijeme z omenjanjem svoje trenerske diplome uporabil že v bližnji prihodnosti.

Naredil dobro stvar za svoje zdravje

Simon Rožman želi umestiti NK Celje na evropski zemljevid. Predsednik Miloš Rovšnik je prepričan, da bi lahko 38-letnemu strategu uspelo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Simon Rožman želi umestiti NK Celje na evropski zemljevid. Predsednik Miloš Rovšnik je prepričan, da bi lahko 38-letnemu strategu uspelo. Foto: Grega Valančič/Sportida ''Včasih je dobro, če se odstraniš in ti gre potem bolje. Zase in za svoje zdravje sem tako naredil dobro stvar,'' je Rožman malce v šali, malce zares, pojasnil, zakaj ocenjuje svojo zgodbo pri Mariboru za uspešno, hkrati pa opozoril, kako so trenerske zgodbe v klubih odvisne od mnogo deležnikov, kjer pa se lahko pojavljajo težave, če te javnost dojema kot odgovornega tudi za stvari, pri katerih sploh nisi imel prstov.

Kar zadeva prihodnje delo pri Celju, ga spremlja dober občutek. Verjame, da tovrstnih težav, kot so ga spremljale pri Mariboru, ne bo imel. Veseli ga ves klubski projekt, ki je začrtan dolgoročno, za dodatno vnemo pa je poskrbelo že dejstvo, da se je vrnil domov. V svoj matični klub. ''Stvari so povsem jasne. Ni pa vse odvisno od mene, trenerja. Ogromno je dejavnikov uspeha, sem pa prepričan, da lahko z znanjem, energijo vseh ljudi, pozitivnim ozračjem okrog kluba, ki je prisotno, že v tem prvem polletju naredimo dobre temelje. Verjamem, da tudi uspeh, nato pa ladjo odpeljemo tja, kamor si želimo, in Celje postavimo na evropski zemljevid,'' se je zagnano lotil dela s celjskim klubom, s katerim se želi spomladi na lestvici zavihteti višje, priložnost za preboj v Evropo vidi tudi v pokalu, kjer je od lovorike oddaljen le še dva koraka.

Sportal Vijolice pazijo, da ne bo okužb, Šuler napoveduje dve bombi #video

Blažević pojasnil, kaj se je dogajalo s Prosinečkim

Miroslav Ćiro Blažević je v karieri vodil Roberta Prosinečkega tako pri zagrebškem Dinamu kot tudi v hrvaški izbrani vrsti. | Foto: Reuters Miroslav Ćiro Blažević je v karieri vodil Roberta Prosinečkega tako pri zagrebškem Dinamu kot tudi v hrvaški izbrani vrsti. Foto: Reuters Nekdanji hrvaški selektor Miroslav Ćiro Blažević je pred desetletji, še v obdobju skupne domovine Jugoslavije, ko je pri zagrebškem Dinamu vodil obetavnega najstnika Roberta Prosinečkega, dvignil ogromno prahu z izjavo, da bo pojedel svojo trenersko diplomo, če bo omenjeni mladenič postal dober nogometaš. No, kmalu po teh besedah se je obetavni svetlolasi zvezni igralec preselil v Beograd, sklenil dogovor s Crveno zvezdo in postal eden od najboljših evropskih nogometašev. Krasilo ga je neverjetno tehnično znanje, s svojimi lucidnimi potezami je mladinski jugoslovanski reprezentanci pomagal do svetovnega naslova, z rdeče-belimi iz Beograda je postal evropski klubski prvak, v nadaljevanju kariere pa je zaigral tako za Real Madrid kot Barcelono, s Hrvaško osvojil tretje mesto na SP 1998, v zadnjih letih kariere pa del svojega razkošnega znanja ponudil tudi ljubiteljem nogometa v Sloveniji, saj je oblekel dres Olimpije.

Karizmatični strateg Ćiro se je v karieri naposlušal očitkov o tem, kako je bil lahko tako slep, da je iz rok izpustil takšen biser, kot je bil Prosinečki. Branil se je s tem, kako ga je želel s temi besedami, da bo pojedel svojo diplomo, zgolj motivirati.

Robert Prosinečki je pred 31 leti pomagal Crveni zvezdi do naslova evropskih prvakov! | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robert Prosinečki je pred 31 leti pomagal Crveni zvezdi do naslova evropskih prvakov! Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

''Ko je Robi debitiral za Dinamo proti Željezničarju in dosegel prekrasen zadetek, sem takrat z njim podpisal štiriletno pogodbo. Vprašajte Robija, če ne verjamete. To pomeni, da sem v njem prepoznal velikega igralca. To, da sem takrat povedal, kako bom pojedel diplomo, če bo postal dober igralec, pa je bila le figura, s katero sem ga želel motivirati,'' se je pred leti opravičeval Blažević in dodal, da so pri zagrebškem Dinamu takrat tisto pogodbo razveljavili, saj ni bila pravno veljavna. ''To naj bi storili v dogovoru z Robijevim očetom Đurom, kar pomeni, da so že imeli svojo kombinacijo s Crveno zvezdo. Sam nisem bil krivec za odhod Prosinečkega v Beograd,'' se je tako branil Blažević v pogovoru za Večernji list.

Miroslav Ćiro Blažević
Sportal Pretresljiva zgodba o kapi, s katero je Ćiro postal svetovna senzacija
Ne spreglejte