Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 2. 2023,
19.25

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

9

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Koper NK Maribor NK Maribor NK Mura ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 26. 2. 2023, 19.25

1 leto, 1 mesec

Prva liga, 24. krog

Vipotnik se ne ustavlja, Maribor prvi zasledovalec Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

9

prva liga 25. krog NK Maribor NK Celje | Žan Vipotnik je zadel za 2:0. To je bil njegov 11. gol na zadnjih sedmih tekmah. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Žan Vipotnik je zadel za 2:0. To je bil njegov 11. gol na zadnjih sedmih tekmah.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V 24. krogu prve lige se je v nedeljo popoldne igral 110. štajerski derbi. Maribor je Celje premagal z 2:0 in je zdaj prvi zasledovalec Olimpije. Žan Vipotnik je zabil 11. gol na zadnjih sedmih tekmah. V zadnji tekmi kroga so Domžale z 2:0 premagale Gorico, ki je v petek odslovila Mirana Srebrniča. Prvoligaška sobota pa je na treh tekmah postregla le z enim golom. Dosegel ga je Mario Kvesić in Olimpijo popeljal do zmage v Kopru, s katero so povišali prednost pred Celjem na +16. Ljubljančani so v prvem polčasu štirikrat zatresli okvir vrat, zapravili pa še 11-metrovko. Dvoboja med Bravom in Muro ter Radomljami in Taborom sta se končala z 0:0.

NK Domžale : NK Olimpija Albert Riera
Sportal Riera pojasnil, zakaj je besnel, in se opravičil Koprčanom

1. SNL, 24. krog:

Sobota, 25. februar:

Nedelja, 26. februar:

Ivan Brnić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Ivan Brnić Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Tekma v Ljudskem vrtu se je začela z minuto molka v spomin na nekdanjega nogometaša tako Maribora kot Olimpije Antona Čeha, očeta Aleša Čeha. Vijolični so igrali brez kaznovanega Josipa Iličića in tudi trenerja Damirja Krznarja, medtem ko pri Celju zaradi disciplinskih razlogov ni bilo stratega Romana Pilipčuka. Manjkal je tudi kaznovani Nino Kouter.

Začetek štajerskega dvoboja z največ tradicije ne bi mogel biti boljši za Maribor. Ivan Brnić je zatresel mrežo Celja že v četrti minuti. Njegov peti gol v prvi ligi. Ob koncu prvega polčasa pa je Splitčan še izvrstno podal za povišanje vodstva na 2:0. Strelec pa nihče drug kot Žan Vipotnik. Prvi strelec lige je zabil svoj 11. gol na zadnjih sedmih tekmah, ko je vselej dal vsaj enega. Napadalec, ki bo naslednji mesec dopolnil 21 let, je skupaj to sezono dosegel že 14 golov. Je pa Maribor v 29. minuti ostal brez Gregorja Sikoška, ki si je poškodoval koleno. V drugem polčasu je bilo manj drame. Luka Bobičanec ni izkoristil najlepše priložnosti Celja, Matko Obradović pa je zaustavil vse strele Maribora (Marko Tolić in Brnić sta bila najbolj nevarna).

Galerija s 110. štajerskega derbija (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1 / 36

Olimpija na Bonifiki štirikrat zatresla okvir gola

Vodilna Olimpija je v deževnem Kopru naredila nov pomemben korak k osvojitvi naslova. Še tretjič v tej sezoni je premagala kanarčke, poglobila krizo najboljšega primorskega kluba, ki je izgubil še tretjo domačo tekmo v letu 2023, hkrati pa prednost pred drugouvrščenimi Celjani vsaj do nedelje povišala na ogromnih 16 točk prednosti. 

Timija Maxa Elšnika je le nekaj centimetrov delilo od evrogola na Bonifiki. | Foto: Nik Moder/Sportida Timija Maxa Elšnika je le nekaj centimetrov delilo od evrogola na Bonifiki. Foto: Nik Moder/Sportida Na Bonifiki ni manjkalo zrelih priložnosti na obeh straneh. Anis Jašaragić je v 9. minuti meril v desni spodnji kot vrat Olimpije, a se je izkazal vratar zmajev Matevž Vidovšek. Le nekaj minut pozneje je na drugi strani zapretil Svit Sešlar, a mu je namero z izjemno obrambo preprečil vratar kanarčkov Adnan Golubović.  V 14. minuti je bilo zelo vroče pred vrati Kopra, Sešlar si je požrtvovalno izboril žogo, v nadaljevanju akcije je do strela na robu kazenskega prostora prišel kapetan zmajev Timi Max Elšnik in z levico mojstrsko udaril proti vratom Kopra. Golubović je bil že premagan, a mu je bila naklonjena sreča, saj je Elšnik zadel stičišče vratnice in prečke. Premoč Olimpije bi v 18. minuti z zadetkom skoraj kronal Sešlar. Po dvojni podaji z Ruijem Pedrom si je zagotovil imeniten položaj za strel, nato pa se je izkazal Golubović in preprečil zadetek Ljubljančanov. 

Dvoboj v Kopru je potekal zelo dinamično, priložnosti so se v prvem polčasu vrstile na obeh straneh. Bright Edomwonyi, ki je lani kot prvi nogometaš v 1. SNL premagal Matevža Vidovška, je tokrat visokega Korošca z ostrim strelom v 20. minuti prisilil k novi obrambi, dve minuti pozneje pa se je Andrej Kotnik znašel v imenitni priložnosti, a zgrešil cilj in žogo poslal mimo vrat. Nato se je dogajanje znova preselilo pred vrata Koprčanov, ki so imeli ogromno sreče. Portugalec Rui Pedro je najprej s prefinjenim strelom zatresel levo vratnico, dve minuti pozneje pa s strelom z glavo še desno. Tako je Olimpija v uvodni tretjini kar trikrat zatresla okvir vrat Kopra!

Kvesić zapravil 11-metrovko, a nato le odločil zmagovalca

Mario Kvesić je z devetimi zadetki najboljši strelec Olimpije v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Mario Kvesić je z devetimi zadetki najboljši strelec Olimpije v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vratnica Kopra se je še enkrat, že četrtič v prvem polčasu, zatresla v sodnikovem podaljšku, ko je glavni sodnik Matej Jug po daljšem pregledu VAR pokazal na belo točko. Razlog? Igranje Edomwonyija z roko v svojem kazenskem prostoru. Odgovornost za izvedbo je prevzel Mario Kvesić, a podobno kot na večnem derbiju v Mariboru zapravil najstrožjo kazen. Vratar Kopra Adnan Golubović je prebral njegovo namero, tako da se je prvi polčas, v katerem je Olimpija v okvir vrat Kopra streljala kar 12-krat (skupno razmerje strelov na gol je bilo 17:7 za goste, v strelih v okvir vrat pa 12:3), končal brez zadetkov. Tako v 24. krogu 1. SNL ni padel zadetek niti po petem odigranem polčasu!

Če Olimpija v prvem polčasu čudežno ni zatresla mreže Kopra, pa ji je to uspelo kmalu po začetku drugega dela. Svit Sešlar si je priboril žogo na sredini, krenil v protinapad in poslal v ogenj Maria Kvesića, nogometaš iz BiH pa se je znašel pred vratarjem Kopra in ga premagal. Navijači Olimpije, na Obalo jih je kljub deževnemu vremenu pripotovalo ogromno, so skočili na noge, zmaji so končno povedli. Kvesić je proslavljal deveti zadetek v tej sezoni.

Koprčani so skušali izenačiti, a je Olimpija v deževnem vremenu zadržala prednost. Gostitelji si razen strela z glavo Luke Vešnerja Tičića niso priigrali zrelejše priložnost. Zeleno-beli so po izjemni predstavi, razmerje strelov v okvir vrat je znašalo 15:4 v korist Ljubljančanov, zmagali z 1:0. Takoj po koncu srečanja se je zaiskrilo, trenerju Olimpije Albertu Rieri je zavrela kri, zmotila so ga nekatera dejanja članov strokovnega vodstva Kopra. Skoraj bi prišlo do fizičnega obračunavanja, a so nogometaši Olimpije le umirili svojega stratega.   

Radomljani znova niso zatresli mreže Taboru

Oliver Bogatinov je ostal z Radomljani neporažen tudi na četrti tekmi.  | Foto: Nik Moder/Sportida Oliver Bogatinov je ostal z Radomljani neporažen tudi na četrti tekmi. Foto: Nik Moder/Sportida V derbiju začelja, spopadu za "varno" osmo mesto, sta se Radomlje in Tabor razšla brez zadetkov. V 32. minuti se je zatresla mreža gostiteljev, ko je francoski branilec Thadee Kaleba po odbiti žogi streljal v kazenskem prostoru in s spretnim udarcem premagal Emila Velića, a je veselje gostov iz Sežane trajalo le nekaj sekund. Sodnik je zadetek zaradi igranja Francoza z roko razveljavil, tako da je ostalo pri 0:0. Kluba, ki v spomladanskem delu pod vodstvom Oliverja Bogatinova in Dušana Kosića še nista doživela poraza, tudi v nadaljevanju srečanja nista zadela v polno. Pri domačih je bil najbližje zadetku Madžid Šošić, njegov nevaren strel je v 66. minuti ukrotil Jan Koprivec.

Zanimivo je, da so Radomljani v prvi ligi odigrali že štiri domače tekme s Taborom, a še čakajo na prvo zmago, za nameček pa niso na omenjenih tekmah dosegli niti enega zadetka (0:0, 0:0, 0:1 in 0:0). Veliko uspešnejši so na gostovanjih na Krasu, kjer so na treh tekmah zmagali kar dvakrat.

Bravo po dvojni smoli v 57. minuti do prve letošnje točke

Sobotni prvoligaški spored se je začel v Spodnji Šiški. Na stadionu, ki ima najmanjšo travnato površino v 1. SNL, sta remizirala soseda na lestvici, Bravo in Mura (0:0). Loči ju kar 11 točk, mladi ljubljanski klub pa bo moral začeti pogosteje osvajati točke, če bo hotel ohraniti prednost pred tremi najslabšimi ekipami, ki jim napovedujejo krčevit in do konca napet boj za obstanek (Tabor, Radomlje in Gorica). Šiškarji so proti Muri osvojili prvo točko v letu 2023, na prvo zmago v prvenstvu pa bodo morali podobno kot Mura še čakati.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani (foto: Nik Moder/Sportida):

Fotogalerija
1 / 27

Mura je ostala neporažena proti Bravu še na deseti zaporedni tekmi, znova pa se ni proslavila z učinkovitostjo v napadu. V prvenstvu ni zmagala že na sedmih tekmah, čeprav ima v svojih vrstah drugega najboljšega strelca prvenstva Mirlinda Dakuja, pa je na omenjenih tekmah dosegla le tri gole.

V njenih vrstah se je izkazal vratar Klemen Mihelak. V 3. minuti je s konicami prstov ubranil nevaren strel najboljšega strelca Brava Martina Kramariča z okrog 30 metrov, v 57. minuti pa je čuvaja mreže Mure reševala tudi sreča. Ljubljančane je od vodstva delilo le nekaj centimetrov. Najprej je okvir vrat zatresel Kramarič, v nadaljevanju napada pa še David Flakus Bosilj. Končno razmerje strelov na gol je bilo 10:9 za Bravo, od tega 5:5, kar zadeva strele, ki so romali v okvir vrat.

Josip Iličić
Sportal Udarec za Maribor, Iličića ne bo še nekaj časa

Gorica brez zmage že 15 tekem

Novogoričane, ki so v pričakovanju novega glavnega trenerja, je vodil pomočnik Florjan Debenjak, v prihodnje pa naj bi vajeti prevzel izkušeni Edy Reja. Še 15. tekmo zapovrstjo so ostali brez zmage. Bočna branilca Domžal Amadej Brecl in Mark Strajnar sta bila tokrat krvnika novogoriške zasedbe, ki tako ostaja zadnja na lestvici, kjer imajo 15 točk oziroma tri manj od predzadnjega Tabora in štiri manj od Radomelj na osmem mestu. Domžale so po deseti zmagi skočile na četrto mesto pred Koprčane.

Miran Srebrnič
Sportal Srebrnič nič več trener Gorice

Najboljši strelci:

14 – Žan Vipotnik (Maribor),
11 – Mirlind Daku (Mura), 
10 – Andrej Kotnik (Koper), 
8 – Martin Kramarič (Bravo), Mario Kvesić (Olimpija), Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), 
6 – Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Franko Kovačević (Domžale), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Marko Božić (Maribor), Anis Jašaragić (Koper), Mihael Klepač (Mura), Aljoša Matko (Celje), Bede Osuji (Koper), Jan Repas (Maribor), Marko Tolić (Maribor), Ivan Brnić (Maribor).

prva liga Domžale Maribor
Sportal Maribor tudi v tretje ni premagal Domžal, sedem golov v Stožicah
Slovenija Navijači
Sportal Kekova četa le v Ljubljani, Maribor ostal praznih rok
Ne spreglejte