Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
14.56

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Josip Iličić Ante Šimundža NK Maribor NK Maribor 1. SNL

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 14.56

1 teden

NK Maribor

Mariborčani začeli priprave: Osnovni cilj, ki ga bomo zasledovali, je naslov državnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Ante Šimundža | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Nogometni klub Maribor je na današnji novinarski konferenci predstavil pričakovanja pred novo sezono. Na prvem treningu se je zbralo 26 igralcev, katerih cilj bo po besedah trenerja vijoličastih Anteja Šimundže osvojiti naslov državnega prvaka in odigrati osem tekem v Evropi.

finale pokala NK Rogaška ND Gorica
Sportal Rogaški in Gorici po finalu pokala finančna kazen

"Naš osnovni cilj, ki ga bomo zasledovali v pripravah je osvojitev prvega mesta v državnem prvenstvu. V evropskih pokalih bomo poskušali odigrati osem tekem in se uvrstiti v skupinski del enega izmed njih. O tem, kako se bodo odvijale preostale stvari, pa je naša stvar," je predstavnikom sedme sile uvodoma dejal Šimundža.

Njegove varovance po nekaj treningih v domačem Ljudskem vrtu že v ponedeljek čaka pot v Moravske toplice, kjer si Šimundža želi, da bi ekipa bila čim bolj popolna. Zaradi reprezentančnih obveznosti sta izjemi litovski branilec Pijus Širvys in Josip Iličić, ki ga s slovensko reprezentanco čaka nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

"Razmišljamo o modelu igre z njim in brez njega"

V kolikor bo odsotnost slednjega trajala dlje časa, ima Šimundža pripravljen tudi "plan b". "Razmišljamo o modelu igre z njim in brez njega. Ne vidim pa nobenega smisla v tem, da bi nadomestek zanj iskali v kakšnem drugem igralcu, saj je kopija vedno slabša od izvirnika," je dejal Šimundža.

"Razmišljamo o modelu igre z njim in brez njega." | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com "Razmišljamo o modelu igre z njim in brez njega." Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Kdo je odšel?

V primerjavi z lansko sezono v moštvu ni več Aleksa Pihlerja, Itsukija Urate, Nemanje Mitrovića in Marka Zalokarja. Priprav pa zaradi poškodbe kolena ne bo začel Tine Čuk, ki se je moštvu priključil iz mladinskega pogona. Bosta pa namesto njega od prvega dne zraven 17-letna Niko Grlić in Max Alexander Bilać. V moštvo se po dolgotrajni poškodbi vrača branilec Gregor Sikošek.

Šimundža se je ob tem dotaknil tudi potencialnih okrepitev, ki si jih najbolj želi na obrambnih mestih, pa tudi v zvezni vrsti in v napadu. Nekdanji napadalec vijoličastih ob tem ni želel govoriti o konkretnih imenih, dejal je le, da so eno zgodbe za javnost, nekaj povsem drugega pa je realnost. Ob tem je še dodal, da mora vsak nogometaš, ki pride v Ljudski vrt zadostiti kriterijem, ki jih zahteva takšen klub, kot je Maribor.

"Za nas zagotovo najbolj neugoden tekmec švedski Elfsborg"

Mariborski strateg je proti koncu uperil pogled proti možnim tekmecem v kvalifikacijah za evropsko ligo: "Glede na dejstvo, da bomo šele prihajali v tekmovalni ritem, je za nas zagotovo najbolj neugoden tekmec švedski Elfsborg, saj že igra državno prvenstvo, a bomo tudi mi bomo na drugi strani imeli svežino in veliko željo. Vendar na to nimamo vpliva, zato se bomo na vsakega tekmeca poskušali enako dobro pripraviti."

Preostali možni tekmeci Mariborčanov v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo so še romunski predstavnik Corvinul Hudenoara, bolgarski Botev Plovdiv, slovaški Ružomberok, kosovski Llapi in azerbajdžanska Zira.

Mariborski trener ob tem še ni razkril, kdo bodo tekmeci njegovih varovancev v pripravah, a naj bi zagotovo odigrali šest prijateljskih tekem. Prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko ligo bodo vijoličasti odigrali 11. julija.

Victor Sanchez del Amo
Sportal Uradno: Victor Sanchez del Amo je novi trener Olimpije
Abraham Nwankwo
Sportal Abraham Nwankwo in Domžalčani našli skupni jezik
Ne spreglejte