Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
11.03

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 11.03

5 let

NK Maribor

Milanič vodi trening, Zahović se je zavil v molk #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Nogometaši Maribora se pripravljajo na sredino pokalno tekmo z Muro. Ob 11. uri so se zbrali na treningu, vodi pa jih Darko Milanič. Takšne so zadnje informacije iz Ljudskega vrta, kjer se je Zlatko Zahović zavil v molk, slovenska nogometna javnost pa je še pod vtisom odmevne nedeljske novice hrvaškega športnega dnevnika Sportske novosti o domnevni menjavi trenerja vijolic in prihodu Zorana Zekića.

Maribor vs Celje Prva Liga Telekom Slovenije
Sportal Oglasil se nam je Hrvat, ki ga selijo na klop NK Maribor

Dogajanje okrog mariborskega kluba je po sobotnem remiju s Celjani (1:1) doseglo vrelišče v nedeljo zvečer, ko je v Sloveniji močno odjeknila novica Sportskih novosti o tem, da športni direktor Maribora Zlatko Zahović razmišlja o menjavi trenerja.

Zlatko Zahović
Sportal Trenerja? Ne, Maribor ima novega igralca!

Odkar je prevzel odgovorni položaj v Ljudskem vrtu in Maribor popeljal do številnih uspehov, je še vedno podpiral in v javnosti kril hrbet Darku Milaniču. Ni se še zgodilo, da bi izžareval takšno nezadovoljstvo z vodenjem nekdanjega reprezentančnega in klubskega soigralca, ter da bi ga hotel zamenjati. Novica, ki jo je v nedeljo, ravno nekaj ur pred vedno nepredvidljivim prvoaprilskim terminom, objavil hrvaški športni dnevnik Sportske novosti, se je zato zdela še toliko bolj neverjetna.

Maribor je v soboto remiziral s Celjem, ki je proti vratom gostiteljev usmeril kar 23 strelov. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Maribor je v soboto remiziral s Celjem, ki je proti vratom gostiteljev usmeril kar 23 strelov. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Mariborski klub je sporočil, da bo današnji trening ob 11. uri potekal po starem in da bo izbrance na igrišču vodil Milanič. To pa je že novica, ki ne sovpada s tistim, kar so zapisali hrvaški stanovski kolegi. Ti so opozorili, da je Zahović nezadovoljen s trenutnimi predstavami vijolic.

Usoda ga je povezala tako s Čačićem kot Jurčićem

Ko je Darko Milanič leta 2013 zapustil Maribor, ga je nasledil Ante Čačić. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Darko Milanič leta 2013 zapustil Maribor, ga je nasledil Ante Čačić. Foto: Vid Ponikvar Izolan je Maribor, s katerim je osvojil že 11 lovorik in si prislužil naziv trofejnega stratega, zapustil le enkrat. Zgodilo se je leta 2013, a odšel je po lastni volji, ko ga je premamila nenadna ponudba graškega Sturma, njegovega nekdanjega kluba. Njegova družina živi v Gradcu, tako da je sprejel avstrijski izziv. Takrat je Zahovića spravil v kočljiv položaj, saj je odšel tik pred začetkom evropske sezone.

Prvi kadrovik kluba je hitro ukrepal in na Štajersko pripeljal Anteja Čačića. Nekdanji trener zagrebškega Dinama, ki je bil v Evropi večkrat usoden za Maribor, pozneje pa celo selektor hrvaške izbrane vrste, je tako nadomestil Milaniča. V Ljudskem vrtu ni zdržal dolgo. Podobno velja za njegovega rojaka Krunoslava Jurčića, ki ga je v začetku marca 2016 zamenjal prav Milanič.

Kdo naj bo trener NK Maribor?

  • Darko Milanič
    63,68 %
    1196 glasov
  • Kdo drug, a Slovenec
    9,58 %
    180 glasov
  • Kdo drug, a tujec
    26,73 %
    502 glasov
Oddanih 1878 glasov

Nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste je tako neposredno povezan z obema hrvaškima trenerjema, ki sta vodila Maribor v "Zahovićevi dobi". Če bi se uresničila napoved Sportskih novosti in bi vodstvo kluba sklenilo dogovor z Zoranom Zekićem, bi usoda Milaniča povezala še s tretjim hrvaškim strokovnjakom, ki bi se lahko preizkusil na stolčku Maribora v Prvi ligi Telekom Slovenije. In to v zelo ugodnem izhodiščnem položaju, saj ima osem točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Olimpijo, v pokalu pa je od lovorike oddaljen le še dva koraka.

Zlatko Zahović, Darko Milanič
Sportal Šok v Mariboru: Milaniču šteti dnevi, Zahović se je ogrel za Hrvata?

Lovorike Darka Milaniča kot trenerja NK Maribor:

Državni prvak: 2009, 2011, 2012, 2013, 2017
Pokalni zmagovalec: 2010, 2012, 2013, 2016
Superpokal: 2009, 2012

Milanič podaljšal pogodbo do leta 2021

Darko Milanič bo danes vodil trening Maribora, ki ga v sredo čaka pokalno srečanje z Muro. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Darko Milanič bo danes vodil trening Maribora, ki ga v sredo čaka pokalno srečanje z Muro. Foto: Miloš Vujinović/Sportida Zahović je Milaniču vedno kril hrbet. Tudi v času največjih rezultatskih razočaranj, ki so se zgodila pred desetletjem, kaj šele zdaj, ko je kljub neprepričljivim, a rezultatsko bolj uspešnim kot neuspešnim predstavam (v letu 2019 je trikrat remiziral in dvakrat zmagal) na pragu velikega uspeha, 15. državnega naslova.

Ko je Maribor leta 2017 zaigral v skupinskem delu lige prvakov, prvič pod vodstvom Milaniča, je Zahović pred zadnjo tekmo s Sevillo v Ljudskem vrtu slovesno podaljšal njegovo pogodbo z Mariborom do leta 2021. Predal mu je dres, na katerem se je bohotila letnica 2021, in takrat napovedal, da je z Milaničem sklenil novo štiriletno obdobje za novo ligo prvakov.

Lani se v Evropi ni razpletlo po pričakovanjih, a je Milanič ostal trdno v sedlu mariborskega kluba. V tej sezoni redko izgublja. V tem koledarskem letu, odkar se je moštvo vrnilo s priprav v Turčiji, je v prvenstvu dvakrat zmagal in trikrat remiziral. Razlika v zadetkih je skromnih in neatraktivnih 5:3, a ob pogledu na lestvico ima Maribor pred Olimpijo osem točk prednosti.

Celjani namučili Pirića

Milanič je v letih 2018 in 2019 v prvenstvu izgubil le petkrat, od tega kar štirikrat v Ljudskem vrtu. Občinstvo bi si na domačih tekmah Maribora želelo večje nadvlade nad tekmeci.

Štajerski derbi se je v soboto končal brez zmagovalca, Maribor pa je ohranil neporaženost v letu 2019. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Štajerski derbi se je v soboto končal brez zmagovalca, Maribor pa je ohranil neporaženost v letu 2019. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

V soboto je Celje povzročalo ogromne težave in napadalo mariborska vrata z vseh strani. Vratar vijolic Kenan Pirić je imel veliko dela, gostje so proti njemu sprožili kar 23 strelov, Maribor na drugi strani le devet. Čeprav je bil na koncu celo bližje zmagi, saj so Celjani izenačili šele osem minut pred koncem, navijači niso mogli biti povsem zadovoljni z videnim. Vijolice so v okvir vrat sprožile le en samcat strel. Je športni direktor presodil, da si Maribor zasluži več?

Vrhunci dvoboja med Mariborom in Celjem:

Današnji trening, ki poteka na prvi april, razkriva, da v Ljudskem vrtu ne bo sprememb. Do nadaljnjega. Več bi lahko razkril športni direktor Zahović, ki pa se je zavil v molk in se ne javlja na telefonske klice.

Amadej Maroša
Sportal Mura razbila Kidričane. Preobrat gostov v Krškem, ki je že odpisano?
Ne spreglejte