Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 6. 2019,
11.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

3

Natisni članek

Zlatko Zahović italijansko prvenstvo serie A NK Maribor NK Maribor Luka Zahović Lecce

Četrtek, 6. 6. 2019, 11.15

4 leta, 10 mesecev

Mikavna ponudba Lecceja za naj strelca Prve lige Telekom Slovenije

Italijani ponujajo milijone za Zahovića, Maribor pred rekordom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

3

Luka Zahović | Za Luko Zahovića se zanima klub, ki bo v prihodnji sezoni igral v serie A. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Za Luko Zahovića se zanima klub, ki bo v prihodnji sezoni igral v serie A.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Za najboljšimi strelci se vedno dviga prah. Luka Zahović, dvakratni zaporedni kralj strelcev Prve lige Telekom Slovenije, se tako v teh dneh spoprijema z mikavno ponudbo iz Italije. Lecce ponuja Mariboru tri milijone evrov, slovenskemu reprezentantu pa dokazovanje v serie A, eni najmočnejših lig na svetu. Mu bo oče Zlatko Zahović prižgal zeleno luč?

Luka Zahović
Sportal Trpljenje mladega Zahovića

Čeprav je od konca sezone Prve lige Telekom Slovenije minilo le nekaj tednov, so kar trije izmed osmih najboljših strelcev že zamenjali klube. Pri vseh je imel prste vmes državni prvak Maribor.

Iz Olimpije je s prostimi papirji prišel Rok Kronaveter (17 zadetkov), iz Celja za odškodnino, ki je Maribor ni javno razkrival, Rudi Požeg Vancaš (14), v Anglijo pa se je dokončno preselil Jan Mlakar (13), ki je spomladanski del v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral kot posojeni napadalec angleškega premierligaša Brighton & Hove Albion. To pa še zdaleč ni vse, kar se tiče poletne zgodbe najboljših strelcev in mariborskega kluba. Prestopni rok bi lahko v kratkem poskrbel za nove spremembe.

Lecce se je ogrel za Zahovića

Pri Lecceju že nastopa Žan Majer, ki bi lahko v kratkem podaljšal sodelovanje do leta 2022. Tako se je v serie B potegoval za žogo z Makedoncem Ilijo Nestorovskim (Palermo). | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri Lecceju že nastopa Žan Majer, ki bi lahko v kratkem podaljšal sodelovanje do leta 2022. Tako se je v serie B potegoval za žogo z Makedoncem Ilijo Nestorovskim (Palermo). Foto: Guliverimage/Getty Images Na naslov NK Maribor je tako pred dnevi prispela konkretna ponudba iz Italije, ki je v zadnjem desetletju v Ljudskem vrtu našla že kar nekaj okrepitev (Josip Iličić, Armin Bačinović in Siniša Andjelković v Palermo, Žan Celar v Romo, Jean-Claude Billong v Benevento, Agim Ibraimi v Cagliari, Gregor Bajde v Novaro ...).

Tokrat se je oglasil novopečeni prvoligaš Lecce. Rumeno-rdeči so navdušili v serie B in si z drugim mestom priigrali neposredno vrnitev med elito. Nekdanji klub Sebastjana Cimirotića, za katerega igra tudi Mariborčan Žan Majer, ki se s slovensko reprezentanco pripravlja na gostovanji v Celovcu in Rigi, se želi okrepiti. Kar se tiče Majerja, razmišlja o podaljšanju pogodbe vsaj do leta 2022, na seznamu želja pa je po poročanju italijanskih medijev z velikimi črkami izpisano ime prvega strelca slovenskega prvenstva, Luke Zahovića.

Sportal Razlog več, da Zlatko Zahović pohiti

Postal bi mariborski rekorder

Luka Zahović se pripravlja na petkovo kvalifikacijsko tekmo za EP 2020 proti Avstriji. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović se pripravlja na petkovo kvalifikacijsko tekmo za EP 2020 proti Avstriji. Foto: Vid Ponikvar Mladi napadalec, rojen na Portugalskem, ki bo jeseni dopolnil 24 let, se je tako znašel pred veliko odločitvijo. Maribor bi lahko za najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije, prestižen naslov je osvojil kar dvakrat zapored, iztržil vsaj tri milijone evrov. Toliko za slovenskega reprezentanta po poročanju Tutto Mercato Web ponuja Lecce.

Če bosta kluba našla skupen jezik, bo Zahović, ki je letos postal prvič očka, poskrbel za enega največjih prestopov v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije. Za zdaj je mariborski rekorder Mlakar, za katerega je Brighton pozimi odštel tri milijone evrov, a je morala polovica zneska na račun Fiorentine. Če bo odšel še Zahović, bo Maribor čez noč ostal brez vodilnega napadalnega dvojca, s katerim je na sončni strani Alp spravljal v obup obrambe tekmecev.

V domovini tulipanov se ni naigral

V zadnjih treh sezonah je v 1. SNL dosegel kar 51 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V zadnjih treh sezonah je v 1. SNL dosegel kar 51 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Zahović si želi izleta v tujino, dokazovanja v močnejšem okolju, kot je 1. SNL, a je vprašanje, za kakšno ceno. V Sloveniji je ujel strelsko formo (51 zadetkov v treh sezonah), ki ga ni pahnila le na vrh najboljših strelcev, ampak mu odprla tudi vrata članske izbrane vrste. Ko je prvič zapustil Maribor, je še kot skoraj golobradi mladenič izbral ponudbo Heereveena, a se na Nizozemskem ni naigral. Še več, ostal je na stranskem tiru, tekmovalno formo pa obudil šele kot posojeni nogometaš nizozemskega prvoligaša v dresu vijolic.

Pozneje se je vrnil v mesto ob Dravi, priznal, da je storil napako s prehitro selitvijo v tujino, in postal prvoligaški kralj strelcev. Dvakrat zapored, kar je dosežek, ki ga je v zgodovini 1. SNL dosegel le še legendarni Štefan Škaper. Še v 20. stoletju.

Kdo je odšel, kdo pa prišel?

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović je to poletje poskrbel za pestro trgovanje mariborskega kluba, večinoma pa se je osredotočil na prihode zveznih igralcev. Prišli so Požeg Vancaš, Kronaveter in Primorec Andrej Kotnik, obrambno vrsto pa je okrepil Dalmatinec Špiro Peričić.

Zlatko Zahović se je znašel pred zahtevno odločitvijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zlatko Zahović se je znašel pred zahtevno odločitvijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ljudski vrt so za zdaj zapustili Jan Mlakar, Dare Vršič, Denis Šme in Sunny Omoregie, Marko Šuler je sklenil kariero, prvi kadrovik kluba pa je napovedal, da bi lahko vrste 15-kratnega slovenskega prvaka zapustil še kdo. Tudi kateri izmed najboljših. Bo med njimi tudi njegov sin? Če bo tako, se bo moral hitro odzvati in na nogometni borzi izbrati poletno okrepitev za konico napada ...

Rok Kronaveter
Sportal Prestop leta v Sloveniji: Zahović pripeljal Kronavetra, ki je uresničil otroško željo #video
Ne spreglejte