Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
21. 10. 2018,
9.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Luka Čadež Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Triglav Dejan Dončić

Nedelja, 21. 10. 2018, 9.28

5 let, 6 mesecev

Luka Čadež

Edini milenijec v 1. SNL, ki so ga že vrgli med leve

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Luka Čadež Triglav | Luka Čadež je edini vratar, rojen v tem tisočletju, ki redno brani za svoj klub. | Foto Grega Valančič/Sportida

Luka Čadež je edini vratar, rojen v tem tisočletju, ki redno brani za svoj klub.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Tako mlad, pa že tako zrel. Gorenjec Luka Čadež, najstniški vratar v Prvi ligi Telekom Slovenije in edini milenijec med vratnicama, ki redno brani za klub, je pri 18 letih trdno odločen, da si ustvari odmevno kariero. Za začetek želi pomagati kranjskemu Triglavu, za katerega je zbral že pet zaporednih nastopov, in danes v Stožicah presenetiti Olimpijo.

"Malce sreče, trdega dela, pa se je izšlo," je Luka Čadež pojasnil recept, s katerim je v zgolj nekaj mesecih prehodil pot od dokazovanja v mladinski konkurenci do tega, da je postal prvi vratar kranjskega Triglava in nanizal pet nastopov med klubsko elito.

NK Olimpija NK Triglav
Sportal Olimpija na derbi v Maribor z minus pet

V ogenj so ga poslali na vročem gostovanju v Domžalah

Trener Triglava Dejan Dončić slovi po uspešnem delu z mladimi. | Foto: Vid Ponikvar Trener Triglava Dejan Dončić slovi po uspešnem delu z mladimi. Foto: Vid Ponikvar Čeprav je star komaj 18 let in najmlajši izmed trojice vratarjev, na katere računa trener Dejan Dončić, je s svojimi zmožnosti strokovnemu vodstvu dal vedeti, da mu lahko zaupa. Pred začetkom sezone je opravil priprave s člansko ekipo, nato pa se preselil med mladince. Tam je ohranjal tekmovalno formo, bil tudi kapetan, nato pa mu je na enem izmed treningov trener vratarjev članske ekipe Damir Botonjić dejal, da glavni trener resno računa nanj. Bilo je ravno pred gostovanjem v Domžalah.

"Moral sem se hitro psihično pripraviti na debi. Bilo je prekrasno. Dosegli smo enega večjih uspehov, saj že dolgo nismo v gosteh premagali Domžal (2:1, op. p.). To je bila dobra izkušnja, zmagali smo v zadnjih minutah," se zelo rad spominja prvega nastopa v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Starost prvih vratarjev klubov 1. SNL (v zadnjih petih krogih):

Jasmin Handanović (Maribor) – 40 let
Marko Pridigar (Rudar) – 33 let
Matjaž Rozman (Celje) – 31 let
Marko Zalokar (Krško) – 28 let
Matko Obradović (Mura) – 27 let
Aljaž Ivačič (Olimpija) – 24 let
Ajdin Mulalić (Domžale) – 24 let
Grega Sorčan (Gorica) – 22 let
Luka Janžeković (Aluminij) – 21 let
Luka Čadež (Triglav) – 18 let

Najstnik iz Bistrice pri Tržiču je v Prvi ligi Telekom Slovenije vknjižil že pet nastopov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Najstnik iz Bistrice pri Tržiču je v Prvi ligi Telekom Slovenije vknjižil že pet nastopov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vskočil je v postavo, ker si je njegov stanovski kolega, leto dni starejši Jalen Arko, poškodoval ramo. Tretji vratar, z 31 leti daleč najbolj izkušen Darjan Curanović, takrat ni bil poškodovan, a je trener Dončić presodil, da si priložnost zasluži najstnik Čadež. Ta mu je vrnil zaupanje tako, da ga je prepričal, da lahko brani za gorenjske orle še danes.

Dino Hotić
Sportal Zahovićev brat nam je obljubil, da bo naredil salto

Tako bo verjetno tudi danes v Stožicah. Igralci Triglava bodo začetno postavo, ki je za zdaj še v načrtih trenerja Dončića, izvedeli pred tekmo.

Raje gre ven, kot da bi s telefonom ležal v postelji

Soigralci, vsi starejši od njega, gledajo nanj kot na navadnega soigralca. | Foto: Grega Valančič/Sportida Soigralci, vsi starejši od njega, gledajo nanj kot na navadnega soigralca. Foto: Grega Valančič/Sportida To, da ga kličejo in uvrščajo med milenijce, saj je rojen v tem tisočletju, že v letu 2000, ga ne moti. "To ni nič posebnega. Niti nas ni veliko. Sem eden redkih, kar zadeva vratarje, pa ne poznam nobenega drugega. Vem, da je bil milenijec tudi David Zec, ki pa se je preselil k Benfici," se zaveda, da je eden izmed redkih nogometašev, rojenih v tem tisočletju. In sploh edini milenijec med vratarji, ki so v tej sezoni dobili priložnost za nastop.

"Soigralci name gledajo kot na soigralca. Ni pomembno, koliko si star. Pomembno je le, da nalogo čim bolje opraviš," zrelo razmišlja mladi vratar.

Čeprav milenijce povezujejo s primeri čezmerne uporabe digitalnih in telekomunikacijskih naprav, prednjačijo zlasti pametni telefoni in tablični računalniki, je Čadež nekoliko drugačen od svojih vrstnikov. "Vem, milenijci so generacija, ki je čedalje več na družbenih omrežjih. Sam grem čim večkrat ven s prijatelji. To imam veliko raje, kot da bi ves večer preživel na telefonu in ležal na postelji," raje vidi, da je v okolju, v gibanju, kot pa da bi postal odvisnik spletnih uspešnic.

Sportal Od dela v piceriji do statusa legende NK Maribor #video

To, kar ima Triglav, ga navdaja s ponosom

Še v začetku sezone je branil za mladinsko zasedbo Triglava, zdaj je že pri članih. | Foto: Grega Valančič/Sportida Še v začetku sezone je branil za mladinsko zasedbo Triglava, zdaj je že pri članih. Foto: Grega Valančič/Sportida Kranjski klub je edini v Sloveniji, katerega udarni dvojec vratarjev predstavljata najstnika. Arko je trenutno poškodovan, tako da opravlja še individualne treninge, Čadež pa skuša prepričati vodstvo, da si še naprej zasluži mesto med vratnicama.

"Triglav ima zelo rad mlade vratarje. Če vratar nima minutaže, ne more dobiti izkušenj. Glede tega smo lahko ponosni na to, kar imamo pri Triglavu. Trener je postavil mlado ekipo, ki dobro deluje. Zadnji dve tekmi smo malce padli, a moramo dvigniti glave. Bo že bolje. V nedeljo je naš cilj vsaj točka."

Danes bo torej gostoval na štadionu Stožice. Čeprav je mladi vratar, se je na nogometnem dvorišču zeleno-belih že predstavil.

Bil je na pragu presenečenja, a je sledil evrogol Črnica

Matic Črnic ga je v zadnji minuti osmine finala pokala Slovenije atraktivno premagal, Olimpija pa je zmagala z 2:1. Bi lahko bilo danes drugače? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Črnic ga je v zadnji minuti osmine finala pokala Slovenije atraktivno premagal, Olimpija pa je zmagala z 2:1. Bi lahko bilo danes drugače? Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko sta se v tej sezoni v osmini finala srečala Triglav in Olimpija, so bili Kranjčani na robu presenečenja. Še pred zadnjo minuto je bil rezultat v Stožicah 1:1.

"Nazadnje sem tu branil v pokalu. To je bila zelo dobra tekma. Dobro smo se borili, potem pa v 90. minuti prejeli evrogol (Matica Črnica, op. p.). To je bil odličen strel. Žoge sem se malce dotaknil, a je šla previsoko, da bi lahko še kaj ukrenil. Škoda, saj bi lahko iztržili vsaj podaljške in morda nato po strelih z bele točke izločili Olimpijo. To bi bil velik dosežek," poudarja vratar Triglava, ki je že vajen igranja v Stožicah.

S soigralci se ne boji ljubljanske Olimpije. Ni ga prestrašila niti četrtkova gladka zmaga zmajev v Kopru (5:0). | Foto: Grega Valančič/Sportida S soigralci se ne boji ljubljanske Olimpije. Ni ga prestrašila niti četrtkova gladka zmaga zmajev v Kopru (5:0). Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred šestimi leti je igral na tem objektu kot član zasedbe do 12 let. "Šest let pozneje je bilo neverjetno vzdušje. Za tabo so bili Green Dragons. Na današnji tekmi bo verjetno še več ljudi kot takrat. Komaj čakam, veselim se. Ne bojim se Olimpije. Take tekme me motivirajo, ko prideta Maribor ali Olimpija, v mladinskih letih so bile to Domžale in Gorica. Točko štejem za velik uspeh," je razkril cilj, ki bi ga danes zadovoljil na tekmi 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije.

Tekmeci, a tudi dobri prijatelji

Bi lahko danes gorenjski orli poskrbeli za navdušenje navijačev? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bi lahko danes gorenjski orli poskrbeli za navdušenje navijačev? Foto: Žiga Zupan/Sportida Ker je najmlajši v ekipi, mora spoštovati tradicijo, ki se je v nogometu vzpostavila že kot pravilo.

"Pač, ker si najmlajši, moraš ubogati in nositi različne stvari. Nimam razloga za pritoževanje. Opravljam vse, kar mi rečejo. Taka je tradicija. Vratarji si pri nas veliko pomagamo. Konec koncev smo ekipa. Brez ekipnega duha ne bi bilo skoraj nič. Živimo drug za drugega. Tako je tudi pri vratarjih. Z Arkom sva velika prijatelja. Skupaj sva branila že pri mladincih, kadetih. Vratarji se vedno med seboj razumemo odlično. Tudi s Curanovićem se dobro razumem. Smo prav lepa trojica, med nami ni zamer. Smo tekmeci, a tudi prijatelji, na koncu pa dobi priložnost tisti, ki si jo najbolj zasluži," je spregovoril o prijateljstvu, ki vlada med vratarji. Med igralci na položaju, na katerem ima Slovenija kar nekaj asov svetovnega razreda.

Sportal Simpatično in ganljivo, vrtnice in vijolice osrečile starostnike #video

Rad bi bil kot Oblak

Čadež je Gorenjec. Prihaja iz Bistrice pri Tržiču, eden izmed njegovih vzornikov pa je Jan Oblak. O njem mu veliko govori trener vratarjev Damir Botonjić, ki si je pred leti s Škofjeločanom delil slačilnico pri Olimpiji.

Nekdanji slovenski reprezentant in vratar Olimpije Damir Botonjić si je pred slabim desetletjem pri zmajih delil slačilnico z Janom Oblakom. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski reprezentant in vratar Olimpije Damir Botonjić si je pred slabim desetletjem pri zmajih delil slačilnico z Janom Oblakom. Foto: Vid Ponikvar

"Zelo ga spremljamo. Je ponos našega naroda, vsaj z mojega stališča," razmišlja Čadež, ki do Kranja po cesti potrebuje slabih devet minut, zato je še toliko bolj srečen, da se lahko dokazuje pri najboljšem gorenjskem klubu.

Sportal Eksplozija slovenskih golov v serie A, Belec še naprej greje klop #video
Milan Mandarić
Sportal Mandarić razmišlja o odhodu iz Olimpije
Sportal Pravljica, ki je z denarjem ni mogoče kupiti #video
Ne spreglejte