Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
14.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

6

Natisni članek

Euro 2020 Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Aleksander Čeferin UEFA liga prvakov Liga Europa UEFA

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 14.38

1 leto

Pred videokonferenco članic Uefe

Nočna mora za Čeferina in Uefo, Olimpija do naslova Slovenije za zeleno mizo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

6

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin bo v torek vodil videokonferenco in prisluhnil mnenju članic evropske nogometne družine. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin bo v torek vodil videokonferenco in prisluhnil mnenju članic evropske nogometne družine.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je za torek sklical videokonferenco, ki ji bo z zanimanjem prisluhnila vsa Evropa. Na njej bodo namreč predstavniki vseh 55 članic evropske nogometne družine premlevali o usodi (prekinjenih) ligaških tekmovanj ter letošnjega evropskega prvenstva, katerega izvedba je zaradi koronavirusa zelo vprašljiva.

Safet Hadžić
Sportal Hadžić: Ni me strah, da bi Olimpija ostala brez naslova

Koronavirus je v zadnjih dneh pregnal z igrišč veliko večino nogometašev. Z ligaškimi tekmovanji (pred bolj ali manj praznimi tribunami) vztrajajo le še v peščici držav na vzhodu Evrope, preostale lige, med njimi tudi najmočnejše na svetu, in tudi Prva liga Telekom Slovenije so do nadaljnjega prekinile dejavnosti. Zaradi širjenja izbruha koronavirusa, ki povzroča težave na vsakem koraku, so prekinjeni tudi evropski pokali, vedno glasnejše pa so govorice, da poleti ne bo mogoče izvesti največjega letošnjega projekta, evropskega prvenstva.

 

Koledarji trpijo, več scenarijev za Euro 2020

Kdaj se bodo začeli boji za naslov evropskega prvaka, ki ga brani Portugalska? | Foto: Reuters Kdaj se bodo začeli boji za naslov evropskega prvaka, ki ga brani Portugalska? Foto: Reuters Euro 2020 bi morali izvesti v 12 državah od 12. junija do 12. julija, a je njegova usoda silno negotova. Ta mesec bi se moralo 16 reprezentanc v dodatnih kvalifikacijah pomeriti za zadnje štiri vozovnice, a je vedno bolj jasno, da to ne bo mogoče. Nekatere izbrane vrste so to že javno oznanile, na primer Norveška, ki je tekmico Srbijo obvestila, da čez poldrugi teden zaradi prekinitve vseh nogometnih dejavnosti v njeni državi ni pripravljena igrati dodatnih kvalifikacij.

Krovna zveza se je znašla pred ogromnimi težavami. Odkar je Aleksander Čeferin prvi mož evropskega nogometa, se še ni spoprijel s tako hudo in nepredvidljivo oviro, kot jo pomeni koronavirus. Zaradi njega trpijo številni koledarji, zato bo torkova videokonferenca še toliko bolj pomembna, saj bo na njej tekla beseda tudi o tem, kako končati prvenstva, če do poletja morda ne bi mogli nadaljevati.

Slovenska nogometna reprezentanca je v ligi narodov (2018) oziroma kvalifikacijah (2019) zapravila možnosti za nastop na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska nogometna reprezentanca je v ligi narodov (2018) oziroma kvalifikacijah (2019) zapravila možnosti za nastop na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Kar zadeva evropsko prvenstvo, se v zadnjem obdobju omenja več različic, pri katerih pa gre zgolj za špekulacije različnih medijev. Po eni izmed bolj optimističnih bi bil Euro lahko poleti, a le v dveh državah, kjer koronavirus ne povzroča tako velikih težav kot drugje. Govora je o Rusiji in Turčiji. Bolj verjeten je scenarij o tem, da bi se Euro prestavil. Morda na letošnji november in december, tako bi bil prvič v zgodovini tako pozno, ali pa na poletje v letu 2021.

liga prvakov lovorika
Sportal Final four v ligi prvakov?

Predlog Uefe všeč navijačem Olimpije, Liverpoola, Barcelone ...

Najboljši strelec Olimpije Ante Vukušić v karieri ni še nikoli postal državni prvak. Bo uresničil veliki cilj letos z Olimpijo? | Foto: SPS/Sportida Najboljši strelec Olimpije Ante Vukušić v karieri ni še nikoli postal državni prvak. Bo uresničil veliki cilj letos z Olimpijo? Foto: SPS/Sportida Uefa pa pripravlja še priporočilo nacionalnim zvezam, kaj narediti, če bi morali prvenstva zaradi neizboljšanja stanja s koronavirusom dokončno odpovedati. Predlog krovne zveze je naslednji. V tem primeru bi naslov prvaka osvojila vodilna ekipa v tem trenutku. To pomeni, da bi novi slovenski prvak postala Olimpija, ki je po 25 (od mogočih 36) krogov trdno na prvem mestu Prve lige Telekom Slovenije.

Kar zadeva največje lige, bi po upoštevanju tega priporočila Liverpool le dočakal tako želeni naslov angleškega prvaka (prvi po letu 1990), Bayern bi ubranil naslov nemškega, Barcelona španskega, Juventus italijanskega in PSG naslov francoskega prvaka.

Se strinjate s predlogom Uefe, da bi moral biti prvak, če se prvenstva ne bodo nadaljevala, tisti, ki je do zdaj zbral največ točk?

  • Da.
    69,32 %
    748 glasov
  • Ne.
    30,68 %
    331 glasov
Oddanih 1079 glasov
 

Evropska krovna organizacija ima v svoji zgodovini le en primer, ko je bil zaradi prekinitve prvenstva razglašen prvak po nepopolnem številu odigranih krogov. To se je pripetilo leta 1999 v takratni ZR Jugoslaviji (danes Srbiji), ko bi morali klubi odigrati še 12 klubov, a so prvenstvo po posredovanju Nata in bombardiranju številnih ciljev prekinili. Takrat je bil za prvaka razglašen beograjski Partizan. Če bi se takšen scenarij pripetil tudi letos, bi naslov romal v roke največjega tekmeca Crvene zvezde.

Aleksander Čeferin
Sportal Uefa razmišlja, da bi evropsko prvenstvo prestavila na december
Josip Iličić
Sportal Uefa sporočila: Josip Iličić je najboljši!
Ne spreglejte