Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
22.11

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

7

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo 1. SNL

Nedelja, 2. 4. 2023, 22.11

1 leto

1. SNL, 29. krog

Brez zmagovalca v Domžalah, Olimpija ne popušča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

7

NK Domžale : NK Mura | Domžale in Mura sta se razšla brez golov. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Domžale in Mura sta se razšla brez golov.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Reprezentančnega premora je konec, slovenska klubska elita je vstopila v zadnjih osem krogov prvenstva. V sklepnem dejanju 29. kroga sta se Domžale in Mura razšla brez golov, čeprav je Mura skoraj celotni drugi polčas igrala z nogometašem več na igrišču. Vodilna Olimpija je na prvi nedeljski tekmi z 1:0 ugnala zadnji Tabor in prednost pred Mariborom znova povišala na +15. Štajerski klub je v soboto na krilih trikratnega strelca Žana Vipotnika nadigral Gorico. Koper je ugnal Bravo in pozdravil prvo letošnjo domačo zmago, Radomljani pa so v gosteh presenetili Celjane. 

Edoardo Reja
Sportal Edoardo Reja: Zdaj ima Slovenija vse, včasih pa ni bilo niti kave in sladkorja

1. SNL, 29. krog:

Sobota, 1. april:

Nedelja, 2. april:

Domžale in Mura brez zadetkov

Sklepno dejanje 29. kroga se je odvilo v Domžalah, kjer sta se domača ekipa in Mura razšli brez zadetkov. V ne preveč zanimivem obračunu ekip s sredine prvenstvene lestvice, ki še upata na evropske vozovnice, ni bilo golov. Z neodločenim izidom so lahko bolj zadovoljni Domžalčani, ne samo zaradi dejstva, da so na lestvici ohranili točko prednosti pred Sobočani, ampak tudi zaradi tega, ker so skoraj ves drugi polčas igrali z igralcem manj, poleg tega pa bi tekmec lahko že v prvem polčasu dosegel kakšen zadetek.

Dejan Grabić je z Muro v Domžalah prišel do točke. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Dejan Grabić je z Muro v Domžalah prišel do točke. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Oslabljeni Domžalčani so bili v prvem delu nenevarni, kljub temu pa so prišli do gola. Jošt Pišek je v 37. minuti zadel s strelom izven kazenskega prostora, a je sistem VAR pokazal, da je Klemna Mihelaka, vratarja Mure, oviral v nedovoljenem položaju Slobodan Vuk, ki je Prekmurcem naredil uslugo tudi v 51. minuti. Storil je nevaren prekršek, sodnik mu je sicer najprej pokazal rumeni karton, po ogledu posnetka pa je svojo odločitev preklical in domžalskemu napadalcu pokazal karton rdeče barve. Številčno močnejša Mura je sicer do konca tekme napadala, a z izjemo strela Klepača v sodnikovem dodatku si ni pripravila priložnosti, Domžalčani so bili celo nevarnejši, vendar se je tekma končala brez zadetkov.

Olimpija do nove zmage

Pri vodilni Olimpiji se dogaja marsikaj, tako so se na Hrvaškem že razpisali o tem, da bi lahko Albert Riera po koncu šampionske sezone zapustil Ljubljano, vodstvo zmajev pa se že ozira po njegovem nasledniku in v Stožice snubi zdajšnjega trenerja Istre, Urugvajca Gonzala Garcio. A to na nedeljski tekmi ni pretirano zmedlo ljubljanske ekipe, ki je prišla do nove zmage, Olimpija je v Stožicah z 1:0 ugnala Tabor. Ljubljanska ekipa je tako storila še en korak proti osvojitvi naslova državnega prvaka. Pred lepo zapolnjeno glavno tribuno stoženskega stadiona je dosegla tri točke, toda z igro gledalcev zagotovo ni navdušila. Čeprav si je z zgodnjim vodstvom pripravila lepo osnovo, da poleg rezultata poskrbi tudi za umetniški vtis, tega ni storila in je lahko na koncu celo srečna, da anemične igre v fazi napada Sežanci niso kaznovali.

Olimpija ima sedem krogov pred koncem prvenstva velikansko prednost pred tekmeci. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija ima sedem krogov pred koncem prvenstva velikansko prednost pred tekmeci. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Da bodo točke ostale doma, so sicer napovedale že uvodne minute. Sežanci so hitro prejeli gol, po tem, ko so po kotu v kazenskem prostoru povsem pozabili na Anesa Krdžalića, ki je natančno podajo Timija Maxa Elšnika s strelom z glavo spremenil v vodstvo.  Ljubljanska obramba pa je na drugi strani storila kar nekaj napak, ki jih predvsem Fahd Ndzengue ni znal kaznovati. Dvakrat je bil nenatančen s streloma od daleč, najlepšo priložnost pa je zapravil v 41. minuti, ko se je sam znašel pred Matevžem Vidovškom, vendar je medsebojni dvoboj dobil ljubljanski vratar. Olimpija je bila neprepričljiva tudi v drugem delu. Sežanci so bili boljši tekmec, toda grozili so predvsem s številnimi streli od daleč, a brez uspeha, zmaga pa je ostala v Ljubljani.

Dejan Grabić NŠ Mura
Sportal Iz Brava v Muro: Tukaj bo treba na petih tekmah zmagati triinpolkrat ali štirikrat

Prva domača zmaga za Koper v 2023  Zoran Zeljković je po slabšem uvodu v spomladanski del ujel zmagoviti ritem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Zoran Zeljković je po slabšem uvodu v spomladanski del ujel zmagoviti ritem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kanarčki so v soboto na Bonifiki prvič zmagali v 1. SNL v letu 2023. V 26. minuti je Koprčane popeljal v vodstvo Ivan Novoselec. To je bil njegov drugi zadetek v tej sezoni. V 32. minuti ni manjkalo veliko, da bi gostje iz Ljubljane izenačili. Koprčani so imeli veliko sreče, saj je Tamar Svetlin že premagal Adnana Golubovića, a je žoga zadela vratnico. Le dve minuti pozneje pa so Šiškarji prejeli velik udarec, saj je moral David Flakus Bosilj po drugem rumenem kartonu predčasno z igrišča.

Izbranci Zorana Zeljkovića so zadržali tesno prednost do konca in se s tretjo zaporedno zmago utrdili na četrtem mestu. Ta bi zagotavljal nastop v Evropi, če bi pokalno lovoriko osvojil kateri izmed treh najvišje uvrščenih klubov v 1. SNL. Zaostanek za Celjani so znižali na dve točki, Bravo, ki bo v naslednjem krogu gostil vodilno Olimpijo, pa še naprej pluje v nemirnih vodah. 

Hat-trick vročega Vipotnika v mestu vrtnic

Sanjski tedni Žana Vipotnika, 21-letnega Konjičana, se nadaljujejo. Napadalec Maribora je za prvi zadetek na gostovanju v Novi Gorici, kjer se je dokazoval leta 2021, potreboval le 14 minut. Marko Tolić je z imenitno podajo poslal v ogenj Ivana Brnića, ki je prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Vipotnik s težkega položaja udaril proti vratom in s pomočjo neodločnega vratarja Gorice Matevža Dajčarja zatresel mrežo vrtnic.

V 25. minuti bi lahko Mariborčani podvojili prednost. Po igranju Matije Široka z roko (po strelu Žana Vipotnika) v kazenskem prostoru gostiteljev je sodnik Martin Matoša po pregledu sistema VAR pokazal na belo točko. Marko Tolić je skušal doseči sedmi zadetek v tej sezoni, a je njegovo namero prebral vratar Matevž Dajčar, ubranil 11-metrovko in poskrbel za navdušenje domačega občinstva.

Najbolj vroči napadalec 1. SNL je v drugem polčasu nadaljeval strelski šov. V 59. minuti je izkoristil dolgo globinsko podajo Marina Laušića, nato pa z mojstrskim diagonalnim strelom premagal novogoriškega vratarja, le tri minute pozneje pa se je znašel ob pravem času na pravem mestu po podaji Ivana Brnića, ki je s tem vpisal drugo asistenco na dvoboju. Vipotnik je tako dosegel že drugi hat-trick v tej sezoni. Prvega je dosegel v 19. krogu proti Radomljanom (7:0).

V 73. minuti je razigrani Konjičan zapustil igro, vstopil pa je Rok Sirk, ki je med reprezentančnim premorom na prijateljski tekmi z zagrebško Lokomotivo dosegel tri zadetke. Maribor je še nekajkrat ogrozil vrata vrtnic, a se rezultat ni več spreminjal. Vijolice še naprej za Olimpijo zaostajajo 15 točk, tretjeuvrščenemu Celju pa so ušle na tri točke prednosti.

Radomljani po Mariboru presenetili še Celjane

Oliver Bogatinov (Radomlje) je osvojil zelo pomembno točko v boju za obstanek. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Oliver Bogatinov (Radomlje) je osvojil zelo pomembno točko v boju za obstanek. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po prvem polčasu je v Celju kazalo bolje gostiteljem. Na zelenici so pokazali več od Radomljanov. V okvir vrat so streljali štirikrat, gostje pa niti enkrat. V 15. minuti je Celjane popeljal v vodstvo Aljoša Matko. Po predložku Denisa Popovića s kota je David Zec ogrozil vrata gostov s strelom z glavo. Vratar Radomljanov Emil Velić je preprečil zadetek, žogo pa odbil le do Matka, ki je z neposredne bližine popeljal Celjane v vodstvo. Če bi izbranci Romana Pilipčuka zadržali prednost do konca, bi na lestvici poskočili na drugo mesto in prehiteli Maribor. Iz te moke pa ni bilo kruha.

Nogometaši Radomelj so v sončnem Celju v 50. minuti vrnili udarec ter osrečili maloštevilne, a glasne pripadnike navijaške skupine Mlinarji. Izkazal se je Madžid Šošić, 20-letni nogometaš iz BiH, sicer posojeni nogometaš splitskega Hajduka, prelisičil obrambo Celja ter izenačil na 1:1. To je njegov tretji zadetek v tej sezoni. Celjani so se v nadaljevanju trudili, da bi vendarle premagali Radomljane, a jim ni uspelo. Izbranci Oliverja Bogatinova so tako po Mariboru z 1:1 remizirali še z drugim štajerskim klubom, ki je v dvoboj z njimi vstopal kot favorit, in si še izboljšali položaj na lestvici.

Albert Riera
Sportal Negotova usoda Riere pri Olimpiji, Hrvati že omenjajo njegovega naslednika

Najboljši strelci:

17 – Žan Vipotnik (Maribor), 
14 – Mirlind Daku (Mura),
12 – Mario Kvesić (Olimpija), 
11 – Martin Kramarič (Bravo), 
10 – Andrej Kotnik (Koper),
9 – Franko Kovačević (Domžale), 
8 – Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), 
6 – Aljoša Matko (Celje), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), Ester Sokler (Radomlje), Marko Tolić (Maribor).

Aluminij
Sportal Rogaška in Aluminij zadela "poker", Jadranu pomembna zmaga
Ne spreglejte