Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 3. 2023,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

16

Natisni članek

NŠ Mura Edoardo Reja Prva liga Telemach NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo 1. SNL

Nedelja, 12. 3. 2023, 20.06

1 leto, 1 mesec

1. SNL, 26. krog

Polom Olimpije v Stožicah, Radomljam končno uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

16

Olimpija Domžale | Domžalčani so v Stožicah napolnili mrežo Olimpije in premagali zmaje v gosteh kar s 4:1. | Foto Nik Moder/Sportida

Domžalčani so v Stožicah napolnili mrežo Olimpije in premagali zmaje v gosteh kar s 4:1.

Foto: Nik Moder/Sportida

Nedelja je bila v 26. krogu 1. SNL v znamenju obračunov klubov iz ljubljanske kotline. Domžalčani so v Stožicah priredili presenečenje tedna in vodilno Olimpijo premagali kar s 4:1. Zmaji so izgubili prvič doma v tej sezoni, nato pa so Radomlje po preobratu spravile v težave Bravo (3:1) in se mu približale na lestvici na dve točki. Maribor je v soboto doma remiziral s Taborom (1:1), ki ostaja edini neporaženi prvoligaš v letu 2023, Celjani pa so v gosteh premagali Koprčane in po točkah ujeli vijolice. Edoardo Reja je prvič vodil Gorico proti Muri in osvojil točko (1:1).

Olimpija Maribor
Sportal Olimpija ogroža rekord Maribora, ki se je zdel nedotakljiv

1. SNL, 26. krog:

Petek, 10. marec:

Sobota, 11. marec:

Nedelja, 12. marec:

Radomljani so v sklepnem dejanju 26. kroga v Športnem parku na stadionu ob Kamniški Bistrici končno proslavljali domačo zmago. Čeprav je Bravo sredi prvega polčasa po zaslugi avtogola gostiteljev (Ognjen Gnjatić je po strelu Martina Kramariča nesrečno premagal svojega vratarja) prešel v vodstvo, se Radomljani niso predali. V zadnji minuti prvega polčasa so po zaslugi bratov Čuić, Filip je zadel po podaji Maria, izenačili, nato pa v zadnjih 12 minutah poskrbeli za popoln preobrat. Najprej je gostitelje popeljal v vodstvo Ester Sokler, končni rezultat pa je postavil Uroš Korun. Mlinarji so s tem prizadejali boleč poraz mlademu ljubljanskemu klubu, ki je v četrtek nepričakovano izpadel iz pokalnega tekmovanja, prednost pred najslabšo trojico 1. SNL pa se nevarno topi.

Izbrancem Oliverja Bogatinova je tako uspel veliki met. Edini slovenski prvoligaš, ki ne sme igrati domačih tekem na svojem stadionu, je na 13. domači tekmi v Domžalah končno zmagal. Dosegel je tri zadetke, pred tem pa na 12 domačih dvobojih zgolj šest.

Podvig Domžal, Olimpija prvič izgubila doma

Vodilna Olimpija bi lahko z nedeljsko zmago nad Domžalami v derbiju ljubljanske kotline pobegnila najbližjima tekmecema, to sta Maribor in Celje, na veličastnih 19 točk prednosti, a so zmaji naleteli na premočnega tekmeca. Španec Albert Riera zaradi kazni znova ni sedel na klopi. S tribun je spremljal neverjeten potop zeleno-belih, ki so že po prvem polčasu proti sosedom iz Domžal zaostajali z 0:3.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Nik Moder/Sportida:

Fotogalerija
1 / 39

Začetek srečanja v Ljubljani je spominja na tistega med Olimpijo in Domžalami v jesenskem delu, ko so sprva na igrišču prevladovali gostje in vodili z 2:0. No, takrat je sledil preobrat zmajev (3:2), o katerem pa so lahko navijači Olimpije na nedeljskem srečanju le sanjali. Izbranci Simona Rožmana so namreč v nadaljevanju srečanja zadržali visoko prednost in se na krilih odmevne zmage s kar 4:1 utrdili na četrtem mestu, s tem pa napovedali zelo resno kandidaturo za Evropo.

Mrežo Olimpije je dvakrat zatresel Franko Kovačević. Hrvat je bil najprej uspešen z bele točke, na katero je pokazal sodnik po tem, ko je nad Kovačevićem storil prekršek Matevž Vidovšek. V nadaljevanju prvega polčasa, v katerem so si več priložnosti priigrali Domžalčani, pri tem pa bili tudi podjetnejši v igri, je v polno zadel še Žiga Repas (Kovačević je prispeval podajo), sanjski prvi polčas Domžal pa je z zadetkom za 3:0 sklenil še klubski strelski rekorder Slobodan Vuk.

Drugi zadetek za Domžale je dosegel Žiga Repas. | Foto: Nik Moder/Sportida Drugi zadetek za Domžale je dosegel Žiga Repas. Foto: Nik Moder/Sportida

V 63. minuti je Olimpija znižala zaostanek na 1:3. V polno je zadel Mario Kvesić, z 11 zadetki najboljši strelec zmajev v tej sezoni. V 1. SNL sta več zadetkov od njega dosegla le Žan Vipotnik (Maribor) in Mirlind Daku (Mura). V Stožicah je na kratko oživelo upanje o preobratu, a so Domžalčani po imenitnem napadu, polnem natančnih podaj in preigravanj, le tri minute pozneje odgovorili z novim zadetkom. Že drugega na tekmi je dosegel Kovačević. Nekdanji napadalec splitskega Hajduka je tako postal prvi junak srečanja, Olimpija pa je prvič v tej sezoni ostala brez vsega na domačem igrišču.

Za še slabšo voljo v taboru Ljubljančanov je poskrbel rumeni karton Agustina Doffa, zaradi katerega Argentinec v sredo, ko čaka Olimpijo zahtevno gostovanje v Celju, ne bo mogel pomagati soigralcem.

Kalvarija Kopra se nadaljuje, Celjani ujeli Mariborčane

Celjani so podaljšali rezultatsko krizo Kopra, ki v spomladanskem delu niza domače poraze na Bonifiki. Po Mariboru, Radomljah in Olimpiji je kanarčke v gosteh premagala še zasedba Celja, ki je s tem izkoristila spodrsljaj Krznarjeve čete in po točkah ujela vijolice. V prvem polčasu so bili Koprčani nevarnejši tekmec, si priigrali nekaj priložnosti, največjo pa so vseeno zapravili gostje, ko je Aljoša Matko, nekdanji napadalec Brava, Maribora in Olimpije, nastreljal prečko.

Charles Ikwuemesi je dočakal strelski prvenec v spomladanskem delu 1. SNL. | Foto: Vid Ponikvar Charles Ikwuemesi je dočakal strelski prvenec v spomladanskem delu 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar

V drugem delu so gostje povzdignili ritem, zagospodarili na igrišču, končno razmerje strelov na gol je znašalo kar 18:6 za goste. Mreži sta ostali nedotaknjeni do 86. minute, nato pa je Lovro Bizjak v protinapadu poslal v ogenj rezervista Charlesa Ikwuemesija, ta pa se je ob silovitem prodoru otresel koprske obrambe in premagal Adnana Golubovića. Nigerijec, ki zaradi prekomerne telesne teže v začetku spomladanskega dela ni dobival veliko priložnosti za nastop, je dosegel prvi gol v letu 2023, skupno pa sedmega.

V zaključku srečanja bi lahko prednost podvojil Matko, ki se je nekajkrat znašel pred koprskim vratarjem, a mu je zmanjkalo zbranosti ob zaključku napada, tako da je ostalo pri zmagi 1:0. Celjani so si okrepili samozavest v najbolj primernem trenutku, saj sledita domači tekmi z vodilno Olimpijo in nepredvidljivimi Rožmanovimi Domžalami.

Kosićeva četa prekrižala račune tudi Mariboru

Mariborčani so od domače tekme proti Taboru pričakovali več od le točke, na koncu pa so se morali zadovoljiti z remijem (1:1). Za vodilno Olimpijo tako s tekmo več zaostajajo 16 točk, Sežančani pa ostajajo edina ekipa v 1. SNL, ki je v spomladanskem delu v prvenstvu ostala neporažena na vseh tekmah.

Kraševci so se v Ljudskem vrtu spogledovali še z večjo senzacijo, saj so v 60. minuti povedli z 1:0. Takrat je Francoz Nabil Khali premagal Ažbeta Juga. Mariborčani, ki v prvem polčasu niso usmerili niti enega strela v okvir gostujočih vrat, so hitro odgovorili Sežančanom. Sven Šoštarič Karić je s strelskim prvencem v dresu Maribora v 66. minuti izenačil na 1:1, le dve minuti pozneje pa je gostitelje rešila sreča, saj je Khali po atraktivnem strelu zatresel prečko.

V 80. minuti je bila sreča naklonjena tudi Kraševcem. Josipa Iličića je od drugega zadetka v tej sezoni delilo le nekaj centimetrov. Izkušeni Kranjčan je z močnim udarcem poslal žogo v prečko, tako da je ostalo pri 1:1. Do konca srečanja je lepo priložnost za zadetek zapravil še Rok Kronaveter. Pri gostiteljih je zaradi lažje poškodbe manjkal prvi strelec tekmovanja Žan Vipotnik.

Trenerski velikan na klopi Gorice debitiral s točko proti Muri

Dejan Grabić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Dejan Grabić Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Gorica, pri kateri je prvič na klopi sedel novi strateg Edoardo Reja, je bila do 80. minute v igri za zmago, ki bi bila druga zaporedna. Toda v končnici tekme so Muraši, ki je nekaj več kot teden dni vodi Dejan Grabić, pri katerih zaradi kazni tokrat ni smel igrati drugi strelec lige Mirlind Daku, izenačili ter prišli do točke. 

Za Gorico je še na drugi tekmi zapored zadel Makedonec Luka Stankovski. V 53. minuti se je žoga po dolgi podaji v kazenski prostor od noge Srđana Kuzmića srečno odbila prav do Stankovskega, ki jo je nato iz bližine poslal v gol. V 56. minuti je imel Stankovski, zimska okrepitev Primorcev, še eno izvrstno priložnost, a je žogo poslal malo mimo vrat. Pri tem se je tudi poškodoval in moral iz igre.

Za Muro bi že v 70. minuti lahko rezultat poravnal Ivan Šarić, vendar mu ni uspelo zadeti s strelom z glavo iz bližine. Čeprav je strateg Gorice potem nekoliko zaprl postavitev, so Sobočani v 80. minuti le izenačili, po kotu z leve strani je iz bližine zadel branilec Kobie Morris.

Mustafa Nukić
Sportal Dva prvoligaša žrtvi osmine finala, po Taboru izpadel še Bravo

 

Najboljši strelci:

14 – Žan Vipotnik (Maribor),
13 – Mirlind Daku (Mura), 
11 – Mario Kvesić (Olimpija),
10 - Andrej Kotnik (Koper)
9 – Martin Kramarič (Bravo), 
8 – Franko Kovačević (Domžale), Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), 
6 – Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Marko Božić (Maribor), Ivan Brnić (Maribor), Anis Jašaragić (Koper), Mihael Klepač (Mura), Aljoša Matko (Celje), Bede Osuji (Koper), Jan Repas (Maribor), Marko Tolić (Maribor).

NK Mura : NK Maribor 1. SNL
Sportal Iličiću se kaj takega še ni zgodilo
Ne spreglejte