Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
20.28

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči 2014 zimske olimpijske igre Matjaž Turel

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 20.28

2 leti, 2 meseca

Zdravniki in športniki brez igel

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski olimpijski odpravi bo v Sočiju na voljo tudi petčlanska zdravniška delegacija, ki se je pred selitvijo v Rusijo seznanila s strogimi navodili organizatorjem iger.

Svetovna protidopinška agencija WADA ob odločnem prikimavanju Mednarodnega olimpijskega komiteja in organizatorjev zimskih olimpijskih iger v Sočiju napoveduje oster boj vsem športnikom, ki se spogledujejo z uporabo nedovoljenih sredstev. S pripravami in predvsem jasnimi pravili iger so dodobra seznanjeni tudi slovenski športniki.

"Pravila so zelo stroga, pravzaprav še dodatno zaostrena. Veliko bo testiranj, tako tarčnih kot tudi povsem naključnih. Nadzor bo trajal 24 ur na dan. Postopki bodo strogo regulirani. Osebno sicer verjamem, da naši športniki natančno spremljajo vsa navodila in sezname prepovedanih substanc," vsega štiri dni pred odprtjem zimskih olimpijskih iger poudarja dr. Matjaž Turel, ki v slovenski odpravi opravlja vlogo vodje zdravniške ekipe.

Dovoljenje za vsako injekcijo

"Brez igel," se glasi eno od glavnih načel, ki je pred Sočijem 2014 zaokrožilo po vseh nacionalnih komitejih in njihovih zdravniških službah. V Sočiju in na preostalih prizoriščih bodo namreč lahko reprezentančni zdravniki tekmovalcem protibolečinske ali kakršnekoli druge injekcije dajali šele ob predhodnem dovoljenju pooblaščenega medicinskega osebja organizatorjev oziroma pravilni registraciji. "Vse injekcije, vsa zdravila bodo shranjena pod ključem. Športniki, ki pa nujno potrebujejo zdravila, na primer tisti s sladkorno boleznijo inzulin, so morali pridobiti dovoljenja," pojasnjuje dr. Turel.

Želja? Čim manj dela …

"Tudi zdravniki smo imeli svoje priprave," se je športne terminologije oklenil vodja zdravniške odprave. "Kandidatom smo bili vseskozi na voljo, čeprav večina med sezono sodeluje s panožnimi zdravniki. Nekaj dela smo imeli z urejanjem logistike, saj so prizorišča razpršena. Pripravili smo tudi seznam zdravil in ga posredovali organizatorjem. V olimpijskih vaseh bomo imeli svoje ambulante, ki so povezane s tamkajšnjo polikliniko. Gre za standard, ki je uveljavljen na vseh olimpijskih igrah," pravi dr. Turel, ki je bil v olimpijski odpravi že leta 2010 v Vancouvru.

Poleg vodje zdravniške odprave bodo v Sočiju slovenskim športnikom v oporo še dr. Anže Kristan, dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. Matej Svetec in hokejski zdravnik dr. Klemen Stražar. Želja vseh je, da bi imeli na prizoriščih čim manj dela. "Želim jim predvsem, da se jim ne bi ponovila kakšna Petra Majdič," se je z željo zdravnikom na svoj račun pošalila Petra Majdič, tokrat vodja reprezentance, pred štirimi leti pa tekačica, ki se je z več zlomljenimi rebri in predrto popljučnico prebila do bronaste olimpijske kolajne.

Prav Majdičevo je v oris svojih nalog vključil tudi dr. Turel. "Zdravnik je usposobljen za to, da oceni, za kakšne težave gre. Ključnega pomena je predvsem, da poda mnenje, ali je bolezen oziroma poškodba združljiva s treningom in tekmo. Če bi na primer leta 2010 natančno vedeli, kakšne poškodbe je staknila Petra, zanesljivo ne bi tekla. Zdravje je na prvem mestu. Če športnik s svojim delovanjem ogroža zdravje, mora zdravnik podati negativno mnenje," je zatrdil dr. Turel.

Ne spreglejte