Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 6. 2015,
17.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Tokič Baku Rajmond Debevec Blaž Perko

Četrtek, 4. 6. 2015, 17.57

5 let, 2 meseca

Zakaj se vrhunski slovenski športniki množično selijo v deželo ognja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prihodnji petek se bodo v oddaljenem Bakuju začele prve evropske športne igre. V bogato prestolnico Azerbajdžana se podaja 83 slovenskih športnikov, ki se bodo za medalje potegovali v 17 športih.

Evropske igre v Bakuju prinašajo novost. Trajale bodo od 12. do 28. junija, evropskemu športu pa bodo skušale prinesti veliko lepega in popestriti vrzel, ki nastaja leto dni pred olimpijskimi igrami. Nekatere druge celine se že vrsto let srečujejo na tovrstnih športnih igrah, zdaj pa bo svojih pet minut dočakala tudi Evropa. Krstno prireditev bo pripravila v Azerbajdžanu, z nafto obdarjeni deželi, ki razpolaga s sodobno športno infrastrukturo in naj bi bila po zagotovilih prirediteljev kos vsem nalogam.

Javnost doživlja športni eksperiment sramežljivo in skeptično, kar priznava tudi Blaž Perko, pomočnik vodje slovenske reprezentance, ki se bo na prvih evropskih igrah v Bakuju predstavila v raznoliki zasedbi. V Baku bo odpotovalo 83 tekmovalcev v 17 športih.

Na seznamu udeležencev so legende slovenskega športa, ki so že osvajale olimpijske medalje, veliko je športnikov, ki že imajo izkušnje z nastopi na olimpijskih igrah, ogromno pa je tudi nadarjenih Slovencev, ki iščejo pozornost v medijsko manj prepoznavnih disciplinah.

Zastavo bo vihtel Bojan Tokič

Večina slovenske odprave, njen vodja bo nekdanji priznani telovadec Aljaž Pegan, bo v Baku odpotovala v ponedeljek. Na letalu bo tudi Bojan Tokič. Najboljši slovenski igralec namiznega tenisa komaj čaka dogodek, na katerem ga bo doletela častna naloga, saj bo zastavonoša na slovesnemu odprtju.

Prireditev bo potekala na prekrasnem štadionu v Bakuju, ki bo leta 2020 gostil tekme evropskega prvenstva v nogometu in s svojo lepoto izžareva bogastvo Azerbajdžana. "To je ogromna čast. Upam le, da me roka ne bo preveč bolela (smeh). Zelo sem počaščen in komaj čakam, da se bomo družili na teh igrah. To je enkratna priložnost, da navezuješ stike in preveriš, kaj se dogaja v drugih športih in si ogledaš še druge tekme," je dejal Primorec, ki bi si z zmago v ostri konkurenci v Bakuju že zagotovil olimpijsko vozovnico.

Lovili bodo vozovnice za OI v Riu

Dodatno draž tekmovanju bo dal lov na olimpijske norme za Rio de Janeiro. Pri nekaterih športih je bil izgubljen boj z urnikom večjih tekmovanj, na katerih se vstopnice že tradicionalno delijo leto dni pred poletnimi olimpijskimi igrami, bo pa v ogromno pomoč nekaterim manjšim športom.

Pri nekaterih bo konkurenca vrhunska. V judu bodo nastopili vsi najboljši, saj bo v Bakuju v sklopu športnih iger potekalo evropsko prvenstvo, za olimpijsko vozovnico se bodo potegovali tudi v strelstvu, taekwondoju, triatlonu ...

V zadnjem v Bakuju ne bo najboljše Slovenke Mateje Šimic, ki je dala prednost kvalifikacijskemu tekmovanju na drugi polobli sveta. OKS je njeno potezo podprl, saj daje prednost projektu OI 2016 in želi, da bi Slovenija nastopila s čim več športniki. Spoštovali so tudi odločitev izjemne gorske kolesarke Tanje Žakelj, da si vstopnico za Rio v drugi polovici junija skuša zagotoviti drugje.

Edine neznanke so v kolesarskem taboru, kjer selektor Gorazd Štangelj še zbira ekipo, ki bo ciljala na visoko uvrstitev. V zadnjem trenutku bi se lahko zaradi klubskih zadev še kaj spremenilo.

Sambo? Kdo?

Med športnimi panogami izstopa sambo. Večina športne javnosti v Sloveniji jo pozna zelo slabo, najboljši Slovenec Tadej Ćutuk, ki je lani na svetovnem prvenstvu osvojil sedmo mesto, pa se bo potrudil, da jo z morebitnim uspehom v Bakuju bolje predstavi ljubiteljem športa v domovini. Njegov šport z zanimivim imenom obožuje ruski predsednik Vladimir Putin, zelo je priljubljen tudi v kavkaških državah, tako da lahko na tekmah pričakujemo polne tribune.

Tega Novomeščan Tadej v Sloveniji ne more doživeti, a je zelo počaščen, da bo del tako velikega športnega projekta, je povedal, ko smo ga v Kopru zmotili med druženjem z judoisti, nekdanjimi stanovskimi kolegi.

Debevca ne skrbi generacijska razlika

Na Primorskem so se udeleženci prvih športnih iger predstavili občinstvu. Med njimi so izstopali najmlajši, saj je v športnem parku Bonifika potekal 6. festival Šport mladih. Z zanimanjem ga je spremljal tudi legendarni strelec Rajmond Debevec, ki ga ne skrbi, da se v Bakuju ne bi dobro razumel s sopotniki. V šali je dodal, da verjame, da ne bo nesporazumov zaradi generacijske razlike. "Moj sin ima 19 let in prepričal sem se, da je njihov svet malce drugačen (smeh), a me z njimi vseeno družijo isti športni cilji. V Bakuju se bomo imeli dobro," zagotavlja ostrostrelec, ki se bo trudil izpolniti normo za nastop na OI v Braziliji.

Prihodnje evropske igre bodo leta 2019 potekale na Nizozemskem. Postregle naj bi z evropskim konceptom, ki je bližje Sloveniji, hkrati pa ne bo več toliko poudarka na nekaterih disciplinah, bolj priljubljenih v bogati kavkaški državi. Ta se zaradi izjemnih zalog nafte in številnih nahajališč imenuje dežela ognja.

Ne spreglejte