Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2023,
11.11

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

3

Natisni članek

Mednarodni Olimpijski komite MOK

Sobota, 1. 4. 2023, 11.11

1 leto

V Moku odločitev kijevske vlade zavračajo kot škodljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

3

mednarodni olimpijski komite | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je kritiziral poziv ukrajinske vlade k bojkotu olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev s strani ukrajinskih športnikov, če bodo na njih sodelovali tudi ruski športniki. Po mnenju Moka bo takšen bojkot, če bi ga izpeljali, škodoval zgolj ukrajinskim športnikom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vlada je svojim športnikom v četrtek uradno odredila obvezni bojkot tekmovanj, na katerih sodelujejo športniki iz Rusije in Belorusije.

V Mednarodnem olimpijskem komiteju so se seznanili s to odločitvijo. "Če bi bila taka odločitev izvedena, bi to zgolj prizadelo ukrajinske športnike in nikakor ne bi vplivalo na potek vojne, ki jo svet želi končati, zato jo v Moku tako ostro obsojamo," so danes sporočili iz Moka.

V Moku vztrajajo pri stališču, "da vlade ne odločajo o tem, kateri športniki lahko sodelujejo na katerih mednarodnih tekmovanjih". Če bi uresničili ukaz ukrajinske vlade, bi bil "prav tako v nasprotju s stališčem nekaterih ukrajinskih športnikov in drugih članov ukrajinske olimpijske skupnosti", so sporočili iz Moka.

V Moku opozarjajo, da je bilo po svetu 70 oboroženih spopadov, vojn ali kriz in da nacionalni olimpijski komiteji, ki jih ti spopadi zadevajo, spoštujejo načela olimpijske listine in ne bodo pozivali k bojkotom.

Odločitev so sprejeli na predlog Vadima Gutsajta, ministra za mladino in šport, ki je hkrati tudi predsednik ukrajinskega nacionalnega olimpijskega komiteja.

Nemška tiskovna agencija navaja, da odločitev ukrajinske vlade velja za vsa tekmovanja, vključno s kvalifikacijskimi tekmovanji za olimpijske igre 2024. Če bi se športniki kljub temu udeležili tekmovanj, na katerih nastopajo tudi beloruski ali ruski športniki, bi to lahko privedlo do tega, da bi športnim zvezam v Ukrajini odvzeli njihov status.

S tem se je ukrajinska vlada odzvala na priporočila Moka, da dovoli športnikom iz Rusije in Belorusije udeležbo na tekmovanjih kot nevtralnim udeležencem brez nacionalnih oziroma državnih simbolov in oznak.

Preberite še:

Thomas Bach
Sportal Thomas Bach po kritiki več vlad zaostril ton: Imajo dvojna merila
novi predsednik OKS Franjo Bobinac
Sportal Olimpijski komite Slovenije ne razmišlja o bojkotu OI 2024
Ne spreglejte