Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
13.52

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

MOK Thomas Bach olimpijske igre Pariz 2024

Sreda, 26. 7. 2023, 13.52

9 mesecev

Leto dni do Pariza 2024

Ura pod Eifflovim stolpom odšteva do OI #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
olimpijska ura Pariz | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Leto dni pred olimpijskimi igrami v Parizu so prireditelji v pristanišču Port de la Bourdonnais pod Eifflovim stolpom, kjer turisti pogosto začenjajo plovbo po reki Seni, odkrili uro, ki bo štela čas do začetka olimpijskih iger 2024. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach na igre uradno povabil 203 države, ne pa tudi Rusije in Belorusije.

Thomas Bach | Foto: Reuters Thomas Bach Foto: Reuters Vabila ni prejela tudi Gvatemala, ki je od oktobra 2022 suspendirana zaradi vmešavanja politike v delo nacionalnega olimpijskega komiteja. Mok je pred tem sporočil, da bo odločitev o udeležbi posameznih, nevtralnih športnikov z ruskim ali beloruskim potnim listom sprejel v skladu s priporočili mednarodnim zvezam in organizatorjem mednarodnih športnih dogodkov. Odločitev o tem, ali lahko ruski in beloruski športniki sodelujejo na OI 2024, naj bi sprejeli na zasedanju Moka oktobra v Mumbaiju.

"Danes, eno leto od olimpijskih iger v Parizu 2024, praznujemo novo obdobje olimpijske zgodovine," je dejal Bach. "Z olimpijskimi igrami v Parizu se lahko resnično veselimo prihoda nove dobe olimpijskih iger. Te olimpijske igre bodo bolj vključujoče, mlajše, bolj urbane in bolj trajnostne. To bodo prve olimpijske igre, na katerih bo popolna enakost spolov. Na ta način in na številne druge načine lahko pričakujemo olimpijske igre, ki bodo od začetka do konca v skladu z našo olimpijsko agendo."

Ura odšteva dneve, ure, minute in sekunde, nastavljena pa je na 26. julij 2024, ko bo na sporedu odprtje iger. Uradnega zagona ure sta se danes v Parizu udeležila tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in predsednik organizacijskega odbora iger Tony Estanguet.

Ura je zasnovana na način, da spominja na uradni znak iger. Na njej je tudi plamen, ki simbolizira igre. "Vseeno, ali si športnik ali navijač. Leto dni pred igrami so se začela krepiti čustva in mislimo samo še na to prireditev," je na današnji slovesnosti povedal Estanguet, trikratni olimpijski prvak v kanuju na divjih vodah in napovedal: "Igre v osrčju mesta luči bodo spektakularne in nepozabne."

Ne spreglejte