Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
18.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 18.07

8 let, 3 mesece

Supermamica noče nikamor brez sinčka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se bo v torek v Azerbajdžanu potegovala za medaljo, za mlado mamico pa bo pesti v bližini stiskal še ne enoletni sin Adam.

Adam se je rodil lani septembra, z mamico Špelo in očetom Stjepanom pa je prepotoval že veliko sveta. "Veliko je potoval, ko je bil še v mojem trebuhu," nam je zaupala 33-letna Špela Ponomarenko Janić.

Najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah se je odločila, da bo po rojstvu, če bo to pač finančno izvedljivo, sinčka peljala na vsako tekmo. Do zdaj se ji je še vedno izšlo. "Ko smo bili v Avstraliji, sploh ni čutil časovne razlike in je spal bolje kot mi," je pohvalila mladega popotnika, ki se nerad pritožuje.

Mamica tekmuje, sinček pa je na varnem na drugem bregu reke

Mlada družina Ponomarenko Janić je tako skupaj tudi v Azerbajdžanu. Nastanjena je v Mingachevirju, več kot 200 kilometrov od Bakuja. Tu na prvih evropskih igrah potekajo veslaška tekmovanja. Ko mamica Špela nastopa, nad njenim nastopom pa pozorno in čustveno bedi njen trener in mladi očka Stjepan Janić, je njun sinček Adam na drugem bregu reke, kjer ga pazi Špelina mati.

"Italijanski prijatelji, ki so tukaj sodniki, nam veliko pomagajo. Tu imajo barko, s katero nas peljejo na prizorišče in nazaj, odstopili pa so nam tudi eno sobo, tako da je Adam nastanjen na varnem in prijetnem mestu. Težko bi ga pustila doma. Še nikoli ni bil sam, tudi tokrat smo se odločili, da ga peljemo na vse tekme. Nočem biti ločena od njega. Lažje je, ko pridem s tekme in se lahko takoj sprostim v njegovi družbi ter ne mislim več toliko na tekmo," je priznala izkušena Primorka, ki jo je sinček Adam hitro potolažil, da je hitreje pozabila na neuspešno naskakovanju finala v disciplini na 200-metrski razdalji.

V tej disciplini je na svetovnih prvenstvih osvojila dve medalji, tokrat pa je ostala praznih rok in se ni uvrstila v finale.

Velik finančni zalogaj

Ker sta v Azerbajdžan prispela tudi sinček in Špelina mati, so novi stroški neposredno udarili po družinski denarnici. "Na kaj drugega nismo niti pomislili. Adam ima devet mesecev, žal pa je to velik organizacijski in finančni zalogaj, ki ga moramo reševati sami," je pojasnil Stjepan. Špela je potrdila, da so bile največji strošek dodatne letalske vozovnice.

"Stjepan mi je v veliko pomoč. Pomaga tudi ponoči, ko se zbudi in prinese Adama, da ga podojim. Zelo se dopolnjujeva," je pohvalila moža in trenerja, ki ni bil najbolj zadovoljen po ponedeljkovem izpadu v polfinalu. Špela je osvojila peto mesto, kar ni zadoščalo za preboj v veliki finale, bo pa toliko bolj zanimivo v torek, ko Koprčanko čaka nastop v finalu na 500-metrski razdalji.

Začudila jo je slaba organizacija

Na evropskih igrah naj bi bile tekme v kajaku na mirnih vodah organizirane tako vrhunsko, da bi jih lahko primerjali z olimpijskimi igrami, a so gostitelji ponekod zaspali. Špelo je najbolj začudil primer, ko je morala nepričakovano dolgo časa čakati na sodnike.

"Niso najbolj organizirani. Ko sem prišla na tekmo, ni bilo pod dežnikom še nobenega sodnika in sem morala čakati. To mi je uničilo ritem, saj sem deset minut čakala brez razloga. To me je začudilo, saj je tukaj ogromno sodnikov, a mnogi le stojijo in čakajo."

Manjka ji še mesec dni do prave forme

Na evropskih igrah se je uvrstila v veliki (na 500 metrov) in mali (200 metrov) finale, tako da se bo v torek potegovala za medalje. "Zadovoljna sem. Lani septembra sem rodila, zato ne smemo prehitevati dogodkov. Bazo veslanja smo delali malce dlje kot v prejšnjih letih, tako da zaostajam mesec dni. A do glavnega cilja sezone, svetovnega prvenstva v Milanu, ki bo čez dva meseca in kjer se bodo delile vozovnice na olimpijske igre, bom že bolje pripravljena," meni, da ni razloga za pretirano skrb, tako da verjame v ponovni nastop na olimpijskih igrah.

Zdaj, ko tekmuje v sinovi prisotnosti, ji je še topleje pri srcu. "Ko se neha trening, sem takoj pri njem. Prej sem imela le kajak, zdaj imam kajak in sinčka," je izpostavila dve veliki ljubezni.

Nasvete je delila tudi Nuša Rajher

V slovenski športni odpravi v Azerbajdžanu sta dve mladi mamici. Poleg Špele ima sinčka tudi taekwondoistka Nuša Rajher. "Rodila sem malce pred njo, tako da me je spraševala, kako je zdaj s treningih. Ponavadi vsi zganjajo paniko, da ne smeš trenirati, sama pa sem vse delala po občutku. Če sem se dobro počutila, sem tudi delala," je pojasnila recept, s katerim se je podala v iskanje stare forme. Povsem jo namerava ujeti čez dva meseca na svetovnem prvenstvu v Italiji.

Ne spreglejte