Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
13.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Soči Kazan

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 13.32

7 let, 12 mesecev

Kar je bil Baku letos, bi lahko bila Rusija leta 2019

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V posmeh zadnji dopinški aferi je prav Rusija edini kandidat za izvedbo 2. evropskih iger, ki so premiero doživele letos v Azerbajdžanu. Za igre 2019 kandidirata dve mesti - Kazan in Soči.

Rusija je še vedno "naš prvi partner", je na 44. zasedanju generalne skupščine Evropskih olimpijskih komitejev v Pragi, ki sta se ga udeležila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec in generalni sekretar Edi Kolar, povedal predsednik EOC Patrick Hickey. Ta je ob tem izpostavil, da mora Rusija za formalno potrditev organizacije iger dokazati, "da je boj proti dopingu uskladila z najvišjimi mednarodnimi standardi."

"Do iger so še štiri leta in Rusija ima potencial, da do leta 2019 uveljavi stabilen protidopinški sistem in kulturo čistega športa. Mislim, da je prav Rusija v prihodnje lahko tudi država, ki bo nosilka sprememb na tem področju," še pravi Irec.

Soči ima olimpijske izkušnje, Kazan je ruska prestolnica športa

Evropske igre so premiero z 253 kompleti medalj v 20 športih, za Slovenijo so medalje osvajali telovadec Sašo Bertoncelj in judoisti, doživele junija letos. Drugo izvedbo iger je nato dobila Nizozemska, a so Nizozemci zaradi visokih stroškov, vlada projektu zaradi tega ni dala podpore, organizacijo iger spet odpovedali.

V EOC nato ob Kaspijskem morju niso skrivali, da si za uveljavitev iger želijo prireditelja iz Zahodne Evrope, a vsaj za zdaj kaže, da bodo organizacijo prepustili Sočiju z olimpijskimi izkušnjami, ali pa Kazanu, ki velja za rusko prestolnico športa in ima prav tako že vso potrebno infrastrukturo in številne organizacijske izkušnje.

Tudi najboljši plavalci in atleti?

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov pa že napoveduje, da bodo druge evropske igre leta 2019 v primerjavi z Bakujem, ki se je odrezal z odlično organizacijo, nov korak naprej. "Igre bodo še bolj atraktivne," je delegatom iz 50 evropskih držav obljubil Žukov in dodal, da naj bi prav vsa tekmovanja na igrah 2019 veljala tudi kot kvalifikacijska za olimpijske igre 2020 v Tokiu.

Obenem ni skrivnost, da bo EOC skušal na igre pripeljati tudi najboljše plavalce in atlete, ki so v Bakuju manjkali, saj so bili plavalci tam predstavljeni z mladinci, atleti pa so izvedli le eno od skupin evropskega pokala, v kateri nastopa tudi Azerbajdžan.

EOC je na skupščini sprejel tudi vsa letna poročila in predstavil svoje poslovanje, Hickey pa se je pri tem spet lahko pohvalil z zelo dobrim finančnim položajem združenja. Prihodnje leto bo generalna skupščina EOC v Belorusiji.

Ne spreglejte