Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
18. 8. 2015,
11.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Jošt Zakrajšek

Natisni članek

Torek, 18. 8. 2015, 11.43

8 let, 3 mesece

Rojstvo prvega sina mu daje še dodatno motivacijo in energijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V sredo se v Milanu začne svetovno prvenstvo v kajaku na mirnih vodah, kjer bosta olimpijske vozovnice lovila Jošt Zakrajšek in Špela Ponomarenko. Naloga bo vse prej kot lahka.

Njuna naloga pa bo vse prej kot lahka, saj si olimpijsko kvoto za olimpijske igre zagotovi sedem oziroma osem najboljših tekmovalcev. Dejstvo je, da so na to prvenstvo prišli vsi najboljši in da je konkurenca zares izjemna.

Edini slovenski predstavnik v kajaku enosedu v sprintu na mirnih vodah bo Trzinec Jošt Zakrajšek. Jošt, ki je pred leti tekmoval in bil tudi reprezentant v slalomu, je pred izzivom kariere. Slovenski kajakaš si še kako želi prihodnje leto nastopiti na olimpijskih igrah v Braziliji. Jošt, ki je pred kratkim postal tudi oče (rojstvo prvega sina mu daje še dodatno motivacijo in energijo), se bo moral za uresničitev tega cilja na 1000-metrski razdalji uvrstiti med sedem najboljših. Če mu to ne uspe, si še ne bo dokončno zaprl vrat, saj bodo za preostala mesta prihodnje leto še dodatne kvalifikacije.

Verjame, da je dobro pripravljen

Poleg tekme na 1000 metrov se bo Zakrajšek znova preizkusil tudi na 5000-metrski razdalji. Prvi nastop na prvenstvu ga čaka v četrtek, ko bodo potekale kvalifikacije na 1000 metrov, tekma na 5000 metrov pa bo organizirana v nedeljo.

"Počutje je super. Če bo šlo vse po načrtih, potem mislim, da mi gre lahko kar dobro. Konkurenca na prvenstvu je res izjemna, saj je tukaj skupaj več kot tisoč tekmovalcev in vsi so zares dobro pripravljeni. Kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo, je težko napovedati, vendar verjamem, da sem zelo dobro pripravljen. S formo sem zelo zadovoljen, tako da samo še čakam, da se vse skupaj začne," je sprva povedal Jošt, ki se s pomembnostjo tekme ne želi obremenjevati. "Ne čutim nobenega pritiska, vendarle sem že kar precej let prisoten v športu. Kajak na mirnih vodah je namreč disciplina, kjer veš, kako si treniral in kam približno spadaš."

Olimpijska medalja je še edina, ki ji manjka

Precej uspešnejša na velikih tekmovanjih je naša najboljša kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. Tri kolajne s svetovnih prvenstev, kolajna z evropskega prvenstva, odličja z mediteranskih iger, uvrstitve na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu, dobri nastopi na evropskih igrah, pa tudi šesto mesto na 500-metrski razdalji olimpijskih iger v Pekingu spadajo med večje uspehe najboljše slovenske kajakašice Špele Ponomarenko Janić. Ta z visokimi cilji odhaja tudi na svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Milanu.

"Na svetovnem prvenstvu v Milanu je cilj osvojitev olimpijske kvote. Letos je bilo vse podrejeno tej tekmi in upam, da bom rezultate, ki sem jih letos dosegla, še nadgradila. Če bodo številke rezultatov takšne, kot so bile od začetka sezone, bo to dovolj. Dala bom vse od sebe, da to uresničim. Sanje vsakega športnika so olimpijska medalja in ta je edina, ki mi še manjka, tako da bo prihodnje leto vse podrejeno temu," je dejala kajakašica, ki je večji del priprav opravila v Bohinju.

Ne spreglejte