Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
28. 6. 2015,
22.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anamari Klementina Velenšek Tina Trstenjak judo

Nedelja, 28. 6. 2015, 22.16

8 let

Ko veš, da na blazinah nisi sama

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski judoistki Tina Trstenjak in Anamari Klementina Velenšek si bosta radi zapomnili Baku. V domovino bo vsaka po dramatični ekipni zmagi nad Madžarsko prinesla kar štiri medalje.

Ker je na evropskih igrah v Bakuju vzporedno potekalo še evropsko prvenstvo, so bile najboljše tekmovalke nagrajene z dvojno nagrado. Tina Trstenjak je v petek v kategoriji do 63 kilogramov osvojila drugo mesto, dan pozneje pa se je na zmagovalni oder povzpela Anamari Klementina Velenšek in v kategoriji do 78 kilogramov občudovala bron. S tem pa še ni bilo konec odličij slovenskih judoistk.

V nedeljo so združile moči in si po napornem spopadu z Madžarsko zagotovile tretje mesto, okrog vratu osmih slovenskih reprezentantk pa so se zasvetile nove medalje. "Srčno smo se borile. Vsi za enega, eden za vse," je dejala Trstenjakova, s srebrom in bronom najuspešnejša slovenska športnica na prvih evropskih igrah.

Do popolne zbirke ji je manjkalo le zlato, ki ga je kot edini Slovenec v Bakuju osvojil telovadec Sašo Bertoncelj. "Tudi s tem smo zadovoljne. Na ekipni tekmi je prisoten timski duh in ti je lažje. Ko končaš boj, moraš spremljati preostale in navijati zanje. Ponavadi na blazini slišim le trenerja, tokrat pa sem tudi preostale sotekmovalke. Čutiš, da imaš podporo ekipe, kar zelo pomaga," je opisala občutke, ki so jo spremljali med boji. Svoje so dodali tudi glasni navijači na tribunah, ki so jih večinoma sestavljali preostali člani slovenske odprave v judu.

Velenškova je priznala, da po nedeljskem nastopu še ni vedela, da bo imela častno nalogo in nosila slovensko zastavo na zaključni slovesnosti. "Raje sem kje v ozadju," se je nasmejala, a obljubila, da bo kljub napornim nastopom, ki so si sledili konec tedna, le našla dvoboj energije, da bo zastava ponosno plapolala.

Ko je potekala uvodna slovesnost in je bil zastavonoša igralec namiznega tenisa Bojan Tokič, je bila Anamari Klementina na Madžarskem. Ker na pripravah nimajo ne interneta ne mobilnega telefona, ni videla uvodne slovesnosti. Zaključno si je lahko ogledala na posebnem privilegiranem mestu.

Slovenija zapušča Baku s petimi medaljami, kar štiri so osvojili judoisti na tatamijih. "Ekipna tekma je zelo lepa izkušnja, saj veš, da se na blazini ne boriš sama. To je velika razlika in poseben občutek. Na ekipnih tekmah mi ponavadi ni šlo najbolje od rok. Nekajkrat sem nastopila v odločilnih bojih, a se je izteklo negativno, zato sem bila danes vesela, da sem obakrat odločila v naše dobro," je še poudarila ena izmed slovenskih junakinj na krstni izvedbi evropskih iger. Najboljše je prihranila za konec in z zadnjim slovenskim nastopom v Azerbajdžanu sklenila rodovitno žetev medalj v judu.

Ne spreglejte