Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2020,
18.21

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Japonska Thomas Bach MOK Tokio 2020

Petek, 24. 7. 2020, 18.21

2 leti, 9 mesecev

Tokio 2020/Tokio 2021

Številne skrbi in scenariji za vsekakor manj glamurozne igre v Tokiu 2021

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Tokio OI 2021 | Kar 70 odstotkov Japoncev nasprotuje izvedbi olimpijskih iger v Tokiu leta 2021.  | Foto Reuters

Kar 70 odstotkov Japoncev nasprotuje izvedbi olimpijskih iger v Tokiu leta 2021.

Foto: Reuters

Danes bi se morale v japonski prestolnici Tokio že začeti poletne olimpijske igre, ki pa so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za leto dni. Leto dni pred odprtjem iger pa se tako Mednarodni olimpijski komite kot japonski prireditelji ukvarjajo s številnimi skrbmi in vprašanji. Danes tako nihče ne more zagotoviti, ali bo igre med 23. julijem in 8. avgustom 2021 sploh mogoče izpeljati, koliko bodo stale, kakšni bodo varnostni ukrepi ...

Tokio 2020
Sportal Petek, ki bi moral biti drugačen

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je povedal, da je leto 2021 "zadnja možnost za izvedbo tokijskih olimpijskih iger". V pogovoru za BBC je poudaril, da se prelaganje ne more nadaljevati v nedogled. Bach je povedal, da se strinja z odločitvijo Japonske, da bodo morali OI odpovedati, če koronavirusna pandemija prihodnje leto še ne bo pod nadzorom, poroča STA.

"Če sem povsem odkrit, razumem Japonce, saj ne moreš kar za vedno z namenom priprave dogodka zaposliti med tri tisoč in pet tisoč ljudi, kolikor jih sodeluje pri organizaciji iger," je za britanski BBC dejal šef MOK. "Prav tako ne moreš vsako leto spreminjati sporeda športnih tekmovanj po vsem svetu. Ne moreš držati športnikov v negotovosti, preprosto ne gre," je še dodal.

"Odpoved iger bi imela prevelike finančne posledice ne le za Tokio in Japonsko, temveč za ves svet." | Foto: Reuters "Odpoved iger bi imela prevelike finančne posledice ne le za Tokio in Japonsko, temveč za ves svet." Foto: Reuters

Vsaj še ena prestavitev?

Harajuki Takahaši, član organizacijskega odbora tokijskih olimpijskih iger, se z Bachom ne strinja. Meni, da bi morali namesto o odpovedi iger, če se položaj s koronavirusom v svetu ne bo izboljšal, raje razmisliti še o eni preložitvi. Odpoved bi po njegovem mnenju imela prevelike finančne posledice ne le za Tokio in Japonsko, temveč za ves svet.

"Japonsko in tudi svetovno gospodarstvo bi z odpovedjo olimpijskih iger doživela hud udarec. Menim, da bi morali vsaj razmisliti o še eni preložitvi, preden bi igre odpovedali," je za časnik Nikkan Sports dejal Takahaši.

Olimpijska kolekcija OKS - Tokio 2020
Sportal Takole bodo oblečeni slovenski olimpijci v Tokiu prihodnje leto #foto

Guvernerka Tokia: Igre bodo varne

Joširo Mori: O odpovedi se nismo pogovarjali. | Foto: Reuters Joširo Mori: O odpovedi se nismo pogovarjali. Foto: Reuters Predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Joširo Mori je dejal, da odpoved OI nikoli ni bila tema dosedanjih razgovorov z MOK. "Prek videokonference smo govorili le o pripravah na OI 2021, ki se bodo začele 23. julija. Vse drugo so špekulacije, s katerimi se ne ukvarjamo," je dejal tudi prvi mož mednarodnega olimpizma Bach.

Guvernerka Tokia Juriko Koike medtem pravi, da bodo Japonci vložili "120-odstotni napor", da bodo igre izvedli v skladu z vsemi higienskimi priporočili. Poudarila je, da so se mestne oblasti zavezale, da bodo pripravile igre, ki bodo tudi znak zmage človeštva nad koronavirusom.

Kar 70 odstotkov Japoncev je sicer proti OI

Glede na obširno raziskavo med prebivalstvom velika večina Japoncev meni, da bi bilo treba olimpijske igre ali znova preložiti ali odpovedati. Le 23,9 odstotka anketirancev podpira izvedbo iger prihodnje leto, je sredi julija objavila japonska agencija Kjodo.

36,4 odstotka anketirancev je izjavilo, da je treba igre v Tokiu znova preložiti, 33,7 odstotka pa jih je odgovorilo, da tega ne bi storili.

Japonski organizatorji iger se držijo načrta za leto 2021, vendar želijo poletne igre organizirati v precej okleščeni različici, kot so jo prvotno načrtovali za to poletje. Zdravje in varnost športnikov, gledalcev in vseh vpletenih je prednostna naloga, so poudarili prireditelji. Hkrati želijo znatno znižati stroške iger.

Zagotovili vsa prizorišča za leto 2021

V Tokiu julija beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom, organizatorji pa so zagotovili vsa prizorišča za izvedbo iger med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Že ob prestavitvi iger je bilo jasno, da se bo pojavila težava s prizorišči, saj imajo objekti v Tokiu že načrtovane vsebine tudi po olimpijskih igrah.

A japonski prireditelji so zagotovili vsa prizorišča in obenem že potrdili, da bo koledar OI skoraj nespremenjen. To pomeni, da bo na voljo vseh predvidenih 42 tekmovališč, zagotovili so tudi olimpijsko vas ter prostora za medijski in televizijski center. S tem je odpravljena ena izmed največjih ovir na poti do OI.

Organizatorji so zagotovili vsa prizorišča za izvedbo iger med 23. julijem in 8. avgustom 2021.  | Foto: Reuters Organizatorji so zagotovili vsa prizorišča za izvedbo iger med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Foto: Reuters

Organizatorji pa se poglabljajo v vsako mogoče znižanje stroškov, ki ne bi ogrozilo izvedbe OI. Tako sta v pretresu izdatkov tudi odprtje in sklepna slovesnost iger, ki vedno pomenita velik strošek.

Igre bodo manj glamurozne kot sicer

Predsednik olimpijskega komiteja Japonske Jašuhiro Jamašita je izjavil, da bodo igre manj glamurozne, kot so sprva načrtovali in kot je sicer običajno. "Igre so lahko bile veličastne in ekstravagantne, kar sem tudi sam v preteklosti večkrat izkusil, vendar menim, da koncept naših iger ne bo stremel k temu. Naša prioriteta bo predvsem varnost tekmovalcev in drugih udeležencev iger," je dejal Jamašita, olimpijski prvak v judu iz Los Angelesa leta 1984.

Jamašita je predsedniški stolček v japonskem komiteju prevzel pred letom, potem ko je prejšnji predsednik Cunekazu Takeda odstopil zaradi korupcijskega škandala. Takeda je 19. marca lani nepreklicno odstopil zaradi suma nezakonitega pridobivanja glasov za olimpijske igre v Tokiu. Odstopil je tudi kot vodja trženja pri Mednarodnem olimpijskem komiteju ter se upokojil.

Razmišljajo o omilitvi ukrepov za olimpijce

Včeraj se je končalo odštevanje do začetka iger 2020. Uro bodo morali ponastaviti. | Foto: Reuters Včeraj se je končalo odštevanje do začetka iger 2020. Uro bodo morali ponastaviti. Foto: Reuters Japonska razmišlja o omilitvi varnostnih ukrepov pri vstopu v državo za vse olimpijce in njihove spremljevalce na poletnih igrah v Tokiu, ki jih je koronavirusna pandemija prestavila za leto dni.

Kot je poročala japonska tiskovna agencija Kjodo, vlada razmišlja o olajšanju potovalnih omejitev za tuje športnike in olimpijske uradnike, je dejala japonska ministrica za OI Seiko Hašimoto. Vlada je dejala, da mora najti način oziroma sistem, ki bo dovolil športnikom in njihovim spremljevalcem prihod na igre v Tokio, četudi bodo prihajali iz držav, ki bodo zaradi slabega položaja v zvezi z novim koronavirusom na rdečem seznamu.

V Tokiu ne bodo odštevali

Prireditelji poletnih olimpijskih iger v Tokiu ne bodo imeli nobenih slovesnosti leto dni pred dogodkom, so poročali lokalni mediji. Novico so pozneje potrdili tudi organizatorji iger.

Lani so imeli tako mestne oblasti kot organizatorji niz dogodkov, s katerimi so zaznamovali začetek odštevanja do iger, vključno z na novo oblikovanimi medaljami. Zdaj so pomemben datum zaznamovali zgolj s sporočili spodbude športnikom prek spleta, pri Kjodu pa so še zapisali, da si organizatorji želijo bolj skromno noto.

Tokijski organizatorji so odpovedali tudi vse spremljajoče dogodke, ki zaznamujejo leto dni do iger, kot razlog pa so navedli "trenuten gospodarski položaj, ki ga je povzročila epidemija". Še vedno tudi obstaja strah pred morebitnim drugim valom okužb z virusom sars-cov-2.

Odprtje in zaprtje iger po skrajšanem programu

Predsednik MOK Thomas Bach ni naklonjen igram brez gledalcev. | Foto: Reuters Predsednik MOK Thomas Bach ni naklonjen igram brez gledalcev. Foto: Reuters Mestna guvernerka Koikejeva je še namignila, da bodo odprtje in konec iger izpeljali v skrajšanem programu ter omejili število gledalcev v dvoranah. Olimpijski šef Bach ob tem poudarja, da nikakor ni naklonjen igram brez gledalcev. "Prepovedati gledalcem obisk olimpijskih iger je seveda nekaj, česar jasno nočemo storiti," je večkrat dejal, dodal pa, da vseeno razmišljajo o "številnih scenarijih".

"Delamo in iščemo rešitev za olimpijske igre, da bi po eni strani zagotovili varnost udeležencev in obiskovalcev, po drugi pa ne bi uničili olimpijskega duha," je menil Bach.

MOK nad finančne posledice krize s 740 milijoni evrov

Mednarodni olimpijski komite bo za odpravo posledic preložitve poletnih olimpijskih iger vzpostavil denarni premostitveni sklad, v katerem bo do 800 milijonov ameriških dolarjev oziroma 740 milijonov evrov za namene reševanja finančnih posledic bolezni covid-19.

Gre za dva svežnja pomoči. Mednarodnim športnim združenjem in nacionalnim olimpijskim komitejem bo MOK namenil 150 milijonov dolarjev (139 milijonov evrov) pomoči za odpravo posledic največje krize, v kateri se je znašel šport po drugi svetovni vojni. "To naj bi nacionalnim komitejem omogočilo nadaljevanje športa in podpiranje športnikov," je dejal Bach.

Levji delež v znesku 601 milijon evrov naj bi pokril dodatne stroške MOK za organizacijo iger v Tokiu, ki bodo prihodnje leto.

Delovna skupina, posebej ustanovljena za reorganizacijo iger, bo "obrnila vsak evro" v iskanju mogočih prihrankov, je zagotovil Bach, ki je dodatne stroške, ki jih bo imel MOK zaradi preložitev iger v Tokiu, ocenil na več sto milijonov evrov.

Tokio 2021, olimpijske igre
Sportal V Tokiu obeležili eno leto do OI

Organizatorji OI za zniževanje stroškov

Stroške bodo poskušali znižati tudi japonski prireditelji. Odlog bo zvišal stroške iger, za koliko, je za zdaj še nemogoče konkretno napovedati, japonski uradniki in strokovnjaki so takoj po preložitvi podali oceno, da bi odlog iger lahko stal od 2,7 do 5,5 milijarde evrov.

 "Če sem pošten, ne verjamem, da bomo olimpijske igre lahko spremljali prihodnje leto," je dejal Kentaro Iwata, profesor za infekcijske bolezni na univerzi v Kobeju. | Foto: Reuters "Če sem pošten, ne verjamem, da bomo olimpijske igre lahko spremljali prihodnje leto," je dejal Kentaro Iwata, profesor za infekcijske bolezni na univerzi v Kobeju. Foto: Reuters

Pred odlogom so uradniki ocenili, da bi Japonska lahko porabila več kot tri bilijone jenov (25 milijard dolarjev), kar je veliko več od prvotno ocenjenih 734 milijard jenov, ko je Tokiu leta 2013 uspelo s kandidaturo.

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni pesimist tudi za leto 2021

Občasno pa se pojavijo tudi namigi, da iger ne bo mogoče izvesti niti leta 2021. Med pesimisti je tudi eden od vodilnih japonskih strokovnjakov na področju infekcijskih bolezni. "Če sem pošten, ne verjamem, da bomo olimpijske igre lahko spremljali naslednje leto," je dejal Kentaro Iwata, profesor za infekcijske bolezni na univerzi v Kobeju.

Dejal je, da bi morali za izvedbo iger izpolniti dva pogoja. Prvi je nadzor nad covid-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta.

"Japonska bo bolezen morda prihodnje poletje že nadzorovala. Ne verjamem pa, da bo tako povsod po svetu. Tako da sem zelo pesimističen, kar zadeva izvedbo iger," je dejal Iwata in omenil možnost, kako bi se po njegovem mnenju tudi temu tveganju lahko izognili: "Morda bi bila rešitev povsem drugačna struktura iger, na primer z občutno manj udeleženci ali brez gledalcev."

Preberite še:

Tokio 2020
Sportal OI v Tokiu 2021 odvisne od razvoja cepiva in uspešnosti zdravljenja
Ne spreglejte