SiolNET. Sportal Olimpizem
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skakalna drama Vogtovi, Vtičevi za medaljo ponagajali sodniki in telemark

1

termometer

Nemška skakalka Carina Vogt se je zapisala v zgodovino kot prva olimpijska prvakinja. Naša najboljša Maja Vtič je bila na koncu šesta, z boljšim doskokom v prvi seriji pa bi se veselila medalje.

Prva favoritinja zgodovinske tekme za skakalke, Japonka Sara Takanashi, je očitno podlegla pritisku in se morala na koncu zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, kar pa je daleč od pričakovanj.

Zato pa je junakinja postala Nemka Carina Vogt. Nikoli v karieri še ni stala na najvišji stopnički v svetovnem pokalu, v Sočiju pa ji je uspel veliki met. Za vsega osem desetink točke je premagala avstrijsko veteranko Danielo Iraschko-Stolz, ki je bila po prvi seriji šele peta. Z najdaljšo daljavo dneva 104,5 metra se je povzpela na oder za zmagovalke, z boljšim pristankom pa bi bila zagotovo zlata.

Maja naredila napako, napako pa so storili tudi pristranski sodniki

Doskok v prvi seriji je prav tako stal boljšo uvrstitev in medaljo našo Majo Vtič. Pokušala je pristati v telemarku, a je naredila napako, vendar so bili sodniki ob ocenjevanju zelo pristranski. Nekaterim drugim skakalkam so ob podnem ali še slabšem doskoku pošteno pogledali skozi prste. V obeh serijah je Maja skočila 100,5 metra in imela drugo ter tretjo daljavo v posamezni seriji, na koncu pa je bila šesta, kar je še vedno odličen rezultat.

S takšnimi sodniškimi ocenami, kot jih je prejela v drugi seriji, bi bila na odru za zmagovalke in bi se kot tretja Slovenka po Vesni Fabjan in Teji Gregorin veselila medalje v torkovem dnevu. Za tretjim mestom je zaostala za vsega 3,3 točke, v drugi seriji pa je od sodnikov prejela kar 4,5 točke več kot v prvo.

Po glavi se je po koncu tekme od naših skakalk tolkla Katja Požun. Z dobrim drugim skokom je namreč napredovala s 17. na 11. mesto, žal pa ji je bilo predvsem prvega, ki ni bil na takšni ravni, kot smo jih vajeni pri njej.

Z debijem na olimpijskih igrah se bosta lahko od danes naprej pohvalili tudi Špela Rogelj in Eva Logar, ki sta bili sosedi na 26. in 27. mestu.

S posamično tekmo na srednji napravi so smučarske skakalke končale nastope na olimpijskih igrah, saj ekipne tekme v Sočiju še nimajo. Skoraj gotovo pa se bo njihov program obogatil čez štiri leta v Južni Koreji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin