Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
11. 2. 2014,
13.40

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maja Vtič Katja Požun Eva Logar Špela Rogelj skoki Soči 2014

Torek, 11. 2. 2014, 13.40

2 leti, 2 meseca

Skakalna drama Vogtovi, Vtičevi za medaljo ponagajali sodniki in telemark

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemška skakalka Carina Vogt se je zapisala v zgodovino kot prva olimpijska prvakinja. Naša najboljša Maja Vtič je bila na koncu šesta, z boljšim doskokom v prvi seriji pa bi se veselila medalje.

Prva favoritinja zgodovinske tekme za skakalke, Japonka Sara Takanashi, je očitno podlegla pritisku in se morala na koncu zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, kar pa je daleč od pričakovanj.

Zato pa je junakinja postala Nemka Carina Vogt. Nikoli v karieri še ni stala na najvišji stopnički v svetovnem pokalu, v Sočiju pa ji je uspel veliki met. Za vsega osem desetink točke je premagala avstrijsko veteranko Danielo Iraschko-Stolz, ki je bila po prvi seriji šele peta. Z najdaljšo daljavo dneva 104,5 metra se je povzpela na oder za zmagovalke, z boljšim pristankom pa bi bila zagotovo zlata.

Maja naredila napako, napako pa so storili tudi pristranski sodniki

Doskok v prvi seriji je prav tako stal boljšo uvrstitev in medaljo našo Majo Vtič. Pokušala je pristati v telemarku, a je naredila napako, vendar so bili sodniki ob ocenjevanju zelo pristranski. Nekaterim drugim skakalkam so ob podnem ali še slabšem doskoku pošteno pogledali skozi prste. V obeh serijah je Maja skočila 100,5 metra in imela drugo ter tretjo daljavo v posamezni seriji, na koncu pa je bila šesta, kar je še vedno odličen rezultat.

S takšnimi sodniškimi ocenami, kot jih je prejela v drugi seriji, bi bila na odru za zmagovalke in bi se kot tretja Slovenka po Vesni Fabjan in Teji Gregorin veselila medalje v torkovem dnevu. Za tretjim mestom je zaostala za vsega 3,3 točke, v drugi seriji pa je od sodnikov prejela kar 4,5 točke več kot v prvo.

Po glavi se je po koncu tekme od naših skakalk tolkla Katja Požun. Z dobrim drugim skokom je namreč napredovala s 17. na 11. mesto, žal pa ji je bilo predvsem prvega, ki ni bil na takšni ravni, kot smo jih vajeni pri njej.

Z debijem na olimpijskih igrah se bosta lahko od danes naprej pohvalili tudi Špela Rogelj in Eva Logar, ki sta bili sosedi na 26. in 27. mestu.

S posamično tekmo na srednji napravi so smučarske skakalke končale nastope na olimpijskih igrah, saj ekipne tekme v Sočiju še nimajo. Skoraj gotovo pa se bo njihov program obogatil čez štiri leta v Južni Koreji.

Ne spreglejte