Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
18.20

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

Tacen Benjamin Savšek Peter Kauzer OKS olimpijske igre Tokio 2020 MOK Thomas Bach

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 18.20

3 leta, 7 mesecev

THOMAS BACH

Prišel v Slovenijo in zatrdil: Prihodnje leto vas čakajo olimpijske igre!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31
Tokio 2020 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ob obisku Slovenije, kjer se je srečal z vladnim vodstvom in slovenskimi olimpijskimi kandidati za Tokio 2020, je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach zatrdil, da bo japonska prestolnica kljub še naprej trajajoči bitki z novim koronavirusom prihodnje leto gostila olimpijske igre.

Ko je Thomas Bach stopil na obrežje tacenske proge, sta se po brzicah mimo njega ravno spuščala novopečena evropska prvaka in podprvaka Benjamin Savšek v kanuju in Peter Kauzer v kajaku. "Kakšen konec tedna za Slovenijo! Osvajali ste kolajne na EP v kajaku in kanuju, Tadej Pogačar in Primož Roglič pa sta vladala na sloviti Dirki po Franciji. Slovenija je geografsko majhna. Na športni ravni pa ste pravi velikani. Navdušujete me predvsem s širokim razponom športov, v katerih ste uspešni," je dejal nekaj minut za tem, ko se je, ob uporabi mask in upoštevanju varnostne razdalje, znašel obkrožen s slovenskimi športniki.

Ko je bližnja Sava odnesla "klasične puhlice", se je predsednik Bach zazrl v kajakašico Evo Terčelj, ki ga je vprašala, ali ima za prihodnje poletje že rezervirano letalsko vozovnico za Tokio. "Imam. Tudi vi jo lahko. No, še pred tem morate poskrbeti za normo in si izboriti kvoto," je dejal prvi mož MOK in daj jasno vedeti, da nedavno stališče podpredsednika tega organa Johna Coatesa, ki je dejal, da bo Tokio gostil OI, ne glede na položaj v zvezi s koronavirusom, ni osamljeno.

Ukrepi, hitri testi in cepivo  

Letošnja odpoved olimpijskih iger oziroma prestavitev, prva v več kot 100-letni zgodovini, ki ni bila povezana z vojno, je bila neizbežna. Čeprav pol leta pozneje bitka s covid-19 še zdaleč ni dobljena, pa je Bach s svojimi sodelavci prepričan o tem, da je slika vendarle precej drugačna. "Ne vemo povsem natančno, kako bodo potekale igre. Zgolj z ukrepi, s karanteno … Tudi okrog navijačev težko povem kaj bolj konkretnega. Vsekakor pa igre bodo. Še več, igre so športna luč na koncu tega predora," zagotavlja predsednik MOK.

"Zdaj znanstveniki vsekakor o virusu vedo več. Poleg tega vsi vemo, kakšni so osrednji ukrepi. Umivanje rok, socialna distanca, maske … Nadalje, kmalu bodo splošno dostopni hitri testi, ki bodo rezultate dali že 15 minut po testiranju. Pomemben element, ki krepi optimizem, pa je razvoj cepiva. Po pogovorih s številnimi državnimi veljaki in tistimi, ki razvijajo cepivo, smo lahko prepričani o tem, da bo cepivo na voljo že v začetku leta. Tudi z zalogami ne bo težav," je prepričan Bach.  

Thomas Bach | Foto: MaPa Foto: MaPa

Tour, OP ZDA, liga prvakov … Mogoče je!

"Rad bi vas povabil na letalo v Tokio, a bom tja potoval pred vami. Pripraviti moram rdečo preprogo za vas," se je pošalil Bach in dodal, da nedavni odstop predsednika japonske vlade ne bo omajal skupnih naporov v pripravi na OI. "Zadnji tedni so pokazali, da so kljub težavam s koronavirusom mednarodna športna tekmovanja mogoča. Celo Tour de France, ki je logistično velikanski zalogaj. Spremljali smo zaključek nogometne lige prvakov. OP ZDA v tenisu in golfu, EP v kajaku in kanuju na divjih vodah. Ob pravih ukrepih sistem deluje," je prepričan ugledni športni gost.

"Pripravljamo se na različne scenarije. Zbiramo tudi izkušnje organizatorjev dosedanjih tekmovanj. Smo v stalnem stiku z WHO. Prilagajali pa se bomo situaciji čez deset mesecev. Pomembno pa je, da poskrbimo za pošteno pripravljalno in kvalifikacijsko obdobje," poudarja Bach, ki se je v Sloveniji že sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo in resorno ministrico Simono Kustec, dan pa bo sklenil z udeležbo na dobrodelni slovesnosti, na kateri zbirajo denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja, s katerimi pomagajo mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij.

Thomas Bach | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Olimpijski prvak, ki je postal predsednik

Bach, ki bo 29. decembra dopolnil 66 let, je bil za predsednika krovne športne organizacije izvoljen 10. septembra leta 2013. Tri leta pozneje je obiskal tudi Ljubljano. Prihodnje leto naj bi se potegoval za vnovičen mandat. 

Doktor pravnih znanosti iz Würzburga je bil že pred tem vključen v delovanje MOK, sprva v številnih komisijah in izvršilnem odboru, dobro desetletje pa tudi kot podpredsednik. 

Formalnega poklica sicer nima v športu. Že leta 1983 je ustanovil odvetniško pisarno. 

Služboval je tudi pri proizvajalcu športne opreme Adidasu, deloval je kot član uprave švicarske izpostave Siemensa, najgloblje korenine pa je pognal pri skupini Weining, največjem svetovnem proizvajalcu sistemov za predelavo lesa. Danes je tam predsednik nadzornega sveta. 

Prostovoljec, ki letno "porabi" 225 tisoč evrov 

Že v prvem letu štiriletnega mandata je s sodelavci pripravil nove olimpijske smernice, združene v strateški dokument "olimpijska agenda 2020". Ta je izpostavljal trajnost, kredibilnost in poudarek na mladih. 

Thomas Bach | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

V duhu obljubljene transparentnosti je MOK objavil tudi poročilo o stroških delovanja vrhov organizacije. Vloga predsednika je sicer prostovoljna, a letni stroški opravljanja njegovega položaja so vseeno ocenjeni na 225 tisoč evrov. 

Olimpijski prvak leta 1976 

Nekdanji predsednik nemškega olimpijskega komiteja je olimpijski utrip spoznaval že kot športnik. Na olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu se je kot član nemške sabljaške vrste veselil celo naslova olimpijskega prvaka na ekipni tekmi. Že na vrhuncu svoje sabljaške kariere se je začel spogledovati tudi s športno-funkcionarskimi vodami. Na več ravneh je bil predstavnik športnikov v delovnih telesih športnih organizacij, leta 1981 pa eden od pobudnikov za ustanovitev komisije športnikov pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja. 
Tadej Pogačar Urška Žigart 2020
Sportal Tadejeva Urška ostala brez besed
Tadej Pogačar
Sportal Zmagovalec Toura napovedal, kaj ga čaka v prihodnjh dneh
Benjamin Savšek
Sportal Savšek ubranil evropski naslov, nato osvojil zlato še z ekipo!
Thomas Bach
Sportal Bach v ponedeljek s slovenskim političnim in športnim vrhom
Peter Kauzer
Sportal Po veselem, a tudi malce jeznem Kauzerju, srebrne tudi Slovenke #video
Ne spreglejte