Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2020,
17.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

kanu Praga Jure Lenarčič Peter Kauzer Benjamin Savšek Luka Božič Eva Terčelj

Nedelja, 20. 9. 2020, 17.00

3 leta, 7 mesecev

ep, praga

Savšek ubranil evropski naslov, nato osvojil zlato še z ekipo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Benjamin Savšek | Benjamin Savšek je evropski prvak. | Foto Nina Jelenc

Benjamin Savšek je evropski prvak.

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v Pragi ubranil naslov, najbližjega zasledovalca je prehitel za skoraj štiri sekunde, Luka Božič je končal na četrtem mestu. Za Savška je to tretji naslov evropskega prvaka, v nedeljo je osvojil še eno zlato medaljo, saj je moška kanuistična ekipa, poleg Savška sta jo sestavljala še Luka Božič in Jure Lenarčič, tako kot lani v Pauju ugnala vso konkurenco. Eva Terčelj je med kajakašicami prav tako zasedla četrto mesto. Že v soboto je do srebra priveslal kajakaš Peter Kauzer, srebrne so bile tudi kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog.

Peter Kauzer
Sportal Po veselem, a tudi malce jeznem Kauzerju, srebrne tudi Slovenke #video

Na EP v Pragi veljajo stroga pravila. | Foto: Nina Jelenc Na EP v Pragi veljajo stroga pravila. Foto: Nina Jelenc

Že tretji naslov evropskega prvaka

To, kar je Benjamin Savšek tokrat pokazal v Pragi, smo lahko le sanjali. Ljubljančan je na evropskem prvenstvu še drugič zapored pokoril vso konkurenco in tako že tretjič v svoji karieri postal evropski prvak. Prvič mu je uspelo leta 2015 v Markkleebergu, nato je slavil lani v francoskem Pauju, tretjič pa mu je uspelo v njemu ljubi Pragi, kjer je v preteklosti že večkrat blestel. Beni, kot ga kličejo prijatelji, je leta 2013 na svetovnem prvenstvu v Pragi osvojil tretje mesto.

Savšek je odlično opravil že polfinalno vožnjo, v finale se je prebil z najboljšim časom, v tem pa povsem pokoril konkurenco. Drugouvrščenega domačina Luka Rohana je prehitel za skoraj štiri sekunde (+3.76), tretjega Vaclava Chaloupko pa še za sekundo več (+4.62). Tokratna finalna vožnja je bila nekaj posebnega, saj je veliko tekmovalcev delalo napake. Med njimi tudi naš Luka Božič, ki je prvenstvo končal na četrtem mestu. Savšek pa je čas iz polfinalne vožnje še izboljšal.

"Bilo je precej pritiska"

"Uspela mi je izjemna vožnja in zelo vesel sem, da se je tako izšlo. Pred samim štartom je bilo precej pritiska, ker je bila proga kar zahtevna. Ohranil sem osredotočenost od štarta do cilja. Zares sem se posvetil svojemu nastopu. Zelo vesel sem, da mi je uspel nastop brez napak," nam je uvodoma povedal Savšek, ki tako velike prednosti pred svojimi konkurenti ni pričakoval. "Pričakoval sem, da bo šlo bolj na nož, a moram povedati, da mi je čoln tekel od štarta do cilja. Dobro sem se počutil in res sem vesel, da sem na ta način ubranil naslov evropskega prvaka." V finalni vožnji je Benjamin Savšek še izboljšal svoj čas in konkurenco pustil daleč zadaj. | Foto: Nina Jelenc V finalni vožnji je Benjamin Savšek še izboljšal svoj čas in konkurenco pustil daleč zadaj. Foto: Nina Jelenc

Potrditev, da še zmore "Morda bom proslavil doma s svojo družino. Za zaprtimi vrati." | Foto: Sportida "Morda bom proslavil doma s svojo družino. Za zaprtimi vrati." Foto: Sportida

Ta naslov mu še toliko več pomeni, saj je bila to edina večja tekma v letošnji sezoni. Zato se bo čez zimo še lažje pripravljal za naprej in sledil svojim ciljem. "Sicer je bila konkurenca nekoliko okrnjena, ampak vseeno je bilo treba za zmago zelo dobro odpeljati. Proga je bila zelo zahtevna. To je bila velika potrditev, da še zmorem," je povedal zadnja leta eden najboljših kanuistov na svetu, ki se tako kot Peter Kauzer v Pragi počuti varnega.

V ponedeljek ga čakajo nove obveznosti

Po navadi v slovenski reprezentanci proslavijo takšne uspehe. A časi so drugačni. Takoj po končanem prvenstvu se ekipa vrača domov in pridejo v Slovenijo šele sredi noči. V ponedeljek nekatere čakajo že nove obveznosti. "Morda bom proslavil doma s svojo družino. Za zaprtimi vrati," je nekoliko v šali še povedal Savšek.

Benjamin Savšek je lahko še kako zadovoljen po še eni veliki zmagi. | Foto: Sportida Benjamin Savšek je lahko še kako zadovoljen po še eni veliki zmagi. Foto: Sportida Ima že vse, a manjka mu le nekaj

Benjamin Savšek, ki ga že dolga leta trenira Jože Vidmar, ima v svoji vitrini že medalje z vseh največjih tekmovanj. A manjka mu najpomembnejša, to je olimpijska medalja. Nastopil je že na dvojih olimpijskih igrah (London 2012, Rio de Janeiro 2016), a vedno ostal praznih rok. Aktualni evropski prvak ne skriva želje, da bi prihodnje leto v Tokiu osvojil še tako želeno olimpijsko medaljo.

"Iskreno si želim, da bi se te tekme dalo izpeljati. Res je, da bo konkurenca malce okrnjena, saj vsem ekipam ne bo uspelo priti na tekmovanje, a vseeno upam, da bomo sezono končali z velikim tekmovanjem," nam je pred časom v pogovoru povedal Savšek.


Eva Terčelj prav tako končala na nehvaležnem četrtem mestu

Slovenska kajakašica Eva Terčelj je podobno kot Božič končala na nehvaležnem četrtem mestu. Terčeljeva, sicer svetovna prvakinja, se je v finale prebila z drugim časom, bila tudi v finalu dobra na progi, nato pa zaradi dotika 20. protitočnih vratc zaostala dobro sekundo za zmagovalnim odrom. Zmaga je ostala doma, slavila je Katerina Kudejova, na drugem mestu je končala Francozinja Camille Prigent (+1.90), tretja je bila še ena Čehinja, Amalie Hilgertova (+2.72).

V polfinalu kajakašic sta nastopili še Eva Alina Hočevar (14. mesto) in Ajda Novak (17), v polfinalu kanuistov pa še Jure Lenarčič (14.) in Anže Berčič (20.).

Eva Terčelj je na EP končala na četrtem mestu. | Foto: Grega Valančič / Sportida Eva Terčelj je na EP končala na četrtem mestu. Foto: Grega Valančič / Sportida

Tudi kanuisti ekipno evropski prvaki

Zadnji dan slalomskega evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v Pragi je Slovenija osvojila dve zlati kolajni. Drugemu zaporednemu naslovu kanuista Benjamina Savška je sledila še moška kanuistična ekipa, Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič, ki so tako kot lani v Pauju ugnali vso konkurenco. Drugo mesto so zasedli Irci, tretje pa Poljaki.

Slovenski kanuisti so se povzpeli na najvišjo stopničko in postali evropski prvaki. | Foto: Nina Jelenc Slovenski kanuisti so se povzpeli na najvišjo stopničko in postali evropski prvaki. Foto: Nina Jelenc

Slovenci so na progi kar leteli, zato je bil pravi šok, ko se je malo po prihodu v cilj na semaforju izpisala kazen 50 sekund. Izkazalo se je, da je prišlo do napake, saj so naši kanuisti vse preveslali brez napak, tako da so se lahko veselili še ene zlate kolajne. Drugi so bili presenetljivo Irci, ki so osvojili sploh prvo kolajno na članskih slalomskih EP za to državo, tretje mesto pa so zasedli Poljaki.

"Bilo je super. Moštvena vožnja nam je res uspela, tako kot smo si zamislili. Vesel sem, ker je bila posamična vožnja slabša od želene," je dejal Lenarčič.

Za še eno četrto mesto pa so poskrbele kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki se jim je zmagovalni oder v ekipni tekmi izmuznil za tri sekunde. Zmagale so Čehinje, pred Francozinjami in Avstrijkami. Slovenija se tako domov vrača z dvema zlatima, dvema srebrnima in štirimi četrtimi mesti.

Slalomiste na divjih vodah v nadaljevanju leta, če bo položaj to dovoljeval, čakata še dve tekmi svetovnega pokala, in sicer v Tacnu in Pauju, v začetku oktobra pa bo Krakov gostil evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Prihodnje člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo prihodnje leto v italijanski Ivrei.

EP, izidi:

K-1 ženske:
 1. Katarina Kudejeva (Češ)    112,71 (0)
 2. Camille Prigent (Fra)    +   1,90 (2)
 3. Amalie Hilgertova            2,72 (2)
 4. Eva Terčelj (Slo)            3,79 (2)
 5. Veronika Vojtova (Češ)       3,90 (0)

C-1 moški:
 1. Benjamin Savšek (Slo)      104,90 (0)
 2. Lukaš Rohan (Češ)          + 3,76 (2)
 3. Vaclav Chaloupka (Češ)       4,62 (0)
 4. Luka Božič (Slo)             6,10 (4)
 5. Vojtech Heger (Češ)          8,34 (6)

K-1, ženske, ekipno:
 1. Češka                     139,64 (4)
 2. Francija                +   1,03 (8)
 3. Avstrija                    5,83 (8)
 4. Slovenija                   8,21 (6)
 5. Poljska                    16,81 (14)

C-1, ekipno, moški:
 1. Slovenija                 120,43 (2)
 2. Irska                   +  15,40 (8)
 3. Poljska                    30,15 (12)
 4. Češka                      58,01 (54)
 5. Italija                    58,22 (52)

Preberite še:

Peter Kauzer
Sportal V kvalifikacijah izpadel le Kuder Marušič
Ne spreglejte