Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 2. 2014,
12.26

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Tomaž Čižman Soči 2014

Sobota, 15. 2. 2014, 12.26

2 leti, 3 mesece

Prevelik "rešpekt" do proge, odstopi zaradi miselnosti na vse ali nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Spet grenak priokus. Hudo mi je, ker vem, da je Tina sposobna precej več, kot je prikazala danes," je prepričan nekdanji alpski smučar Tomaž Čižman, ki meni, je za "neuspeh" kriv prevelik "rešpekt".

"Tina je bila v zgornjem delu proge preveč zadržana, proge se je lotila s prevelikim 'rešpektom'. Predolgo je stala na smučki in ni dovolj hitro menjavala smeri. Sicer pa je, razen enega zavoja, pri katerem se je na zadnji strmini postavila zelo počez in izgubila nekaj časa, prikazala zelo korektno vožnjo, z vrhunskim sredinskim ravninskim delom," je takoj po olimpijski superveleslalomski preizkušnji najboljših smučark sveta razmišljal nekdanji alpski smučar Tomaž Čižman. Ta je uspeh kariere – na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju leta 1989 v Vailu je v superveleslalomu prismučal do bronaste medalje – dosegel prav v disciplini, ki je danes Črnjanko, tako kot pri superkombinaciji, še enkrat znova, le za deset stotink sekunde, oddaljila od bronaste olimpijske medalje.

Sonce ni krivo, pogoji so za vse enaki "To sonce me je povsem uspavalo," je olimpijska smukaška prvakinja izjavila kmalu po prihodu v cilj. Kaj na to poreče Čižman? "Sonce te seveda lahko malce poleni, videli smo, da si je ob prihodu v cilj s snegom hladila vrat, in znano je, da so temperature visoke, ampak dejstvo je, da so pogoji za vse enaki," poudarja Čižman.

Na vse ali nič

49-letni Ljubljančan, ki je bil v smučarski karavani prisoten v zlatih časih slovenskega smučanja, skupaj z Rokom Petrovičem, Bojanom Križajem, Juretom Frankom, Borisom Strelom in drugimi, je prepričan, da so številni odstopi – od 48 tekmovalk na štartu jih je kar 18 ostalo brez olimpijske uvrstitve − posledica postavitve proge in zahtevne konfiguracije terena.

"Glede na to, da se superveleslalom vozi brez 'probe' in da tekmovalke na progi dosegajo hitrosti okrog 100 kilometrov na uro ali več, je ogled proge ključnega pomena, saj tekmovalcu daje možnost za optimalno izpeljavo vožnje. Poleg tega, glede na dejstvo, da so olimpijske igre na sporedu le vsaka štiri leta, tekmovalke, ki bi sicer težko konkurirale za sam vrh, ogromno tvegajo in smučajo na vse ali nič. Dejstvo je, da v spominu ostanejo le prvi trije," poudarja Čižman, ki je prepričan, da je tekma kljub številnim odstopom regularna, saj je regularna že, če je uvrščenih vsaj pet tekmovalcev.

Kako naprej?

Smučarke, vključno s tremi slovenskimi železi, Tino Maze, Ilko Štuhec in Marušo Ferk, nova priložnost čaka že v torek, ko je na sporedu veleslalom (prav tako ob 8. uri). Kako torej naprej?

"V pogojih, kakršni v Sočiju vladajo v teh dneh, se ne da uspeti na silo. Zaradi mehke podlage mora biti Tina čim bolj aktivna, ne sme smučati na silo, saj trda vožnja in zakrčenost na mehki podlagi preprečujeta, da smuči stečejo. Na mehkem snegu je treba biti igriv in iskati prave občutke, sicer dokaj hitro izgubljaš hitrost," svetuje Tomaž Čižman, danes podjetnik, ki se ukvarja z veleprodajo sončnih in bralnih očal, s svetom smučanja pa ostaja povezan kot tehnični delegat na tekmah evropskega pokala.

Ne spreglejte