Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
12.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre slovenska hokejska reprezentanca risi Avstrija

Torek, 18. 2. 2014, 12.02

2 leti, 3 mesece

Palček, ki se mu nihče več ne smeji, še naprej piše zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska reprezentanca je postavila nov hokejski mejnik. Po zmagi s 4:0 nad Avstrijci si je na premiernih OI zagotovila četrtfinale, v katerem jo čakajo aktualni svetovni prvaki Švedi.

Matjaž Kopitar se je na tekmi, na kateri je s svojimi varovanci postavil nov mejnik slovenskega hokeja, držal preverjene postave iz prvih dveh skupinskih srečanj. Ključe vrat je zaupal najizkušenejšemu Robertu Kristanu, čigar menjava je bil Luka Gračnar, ob ledeni ploskvi pa so si kvalifikacijsko tekmo za četrtfinale s Švedi ogledali Andrej Hočevar, Miha Verlič in Anže Kuralt.

Z igralcem več, z igralcem manj. Kar želite.

Če so se risi na tekmah skupinskega dela zadetka najhitreje veselili v drugi tretjini, smo tokrat nanj čakali le dobrih pet minut in pol. Številčno premoč je v šesti minuti izkoristil Anže Kopitar, ki je zaradi slabega počutja izpustil zadnji del tekme proti ZDA, a dokazal, da ga želodčne težave niso spravile iz tira. Naš edini NHL-ovec, ki je sicer zapretil že v prvih sekundah obračuna, je po podaji Roka Tičarja avstrijskega čuvaja mreže Matthiasa Langeja premagal med nogami. Tudi naši severni sosedi so imeli v deveti minuti, ko je na kazenski klopi sedel Žiga Pavlin, priložnost zadeti z igralcem več. Z bližine je nevarno poskušal najučinkovitejši orel olimpijskega turnirja Michael Grabner, a je bil Kristan, ki ga je na uvodu po strelu Gerharda Unterluggauerja rešil okvir vrat, na mestu.

Slovensko vodstvo bi bilo kmalu lahko še višje, a so imeli tudi Avstrijci nekaj sreče, saj je vratnico zadel še Tičar. Nato pa nova kazen na naši strani, na dvominutno hlajenje je moral Robert Sabolič. A zviti Jan Urbas je na modri črti ukradel plošček, zdrvel v protinapad in z diagonalnim strelom poskrbel za novo veselje v slovenskem taboru. Avstrijci, ki so čutili vse večji pritisk, so do konca tretjine poskušali uloviti stik, a jih tudi NHL-ovska naveza Vanek-M. Raffl-Grabner ni rešila dejstva, da so na odmor odšli z zaostankom dveh zadetkov.

Projektil povratnika Kovačeviča za 3:0

Nadaljevanje za obe reprezentanci zgodovinske tekme se je odvilo po naših željah. Avstrijsko krizo je v 24. minuti po podaji Davida Rodmana, akcijo je sicer začel Jan Muršak, poglobil Sabahudin Kovačevič. Budo, ki je zaradi kazni izpustil tekmo z ZDA, je nemočnega Langa ugnal z močnim in natančnim strelom z vrha krogov. Izbranci Mannyja Viveirosa, ki je ob ledeni ploskvi ob visokem zaostanku z zmajevanjem z glavo že izgubljal upanje, so ob izključitvi Klemna Pretnarja sredi druge tretjine uprizorili silovito ofenzivo, a je izjemni Lix zaustavil nalete kapetana Thomasa Vaneka, Andreja Lakosa in Michaela Raffla. Do konca tretjine so imeli risi še dvakrat igralca več, vendar se Lange, ki se je izkazal predvsem pri strelu Tičarja, ni dal.

Izjemni Lix zaklenil, palček na premiernih OI v četrtfinalu

Avstrijcem ni preostalo drugega, kot da se spustijo v popolni napad in poskusijo preobrniti srečanje, a 30-letni Kristan je imel v glavi drugačen scenarij. Najprej je preprečil zadetek Thomasu Rafflu, nekaj trenutkov zatem še Brianu Leblerju, za to, da so bili sosedi na koncu z živci, pa je naš čuvaj mreže poskrbel v 48. minuti, ko je z nogo zaustavil še poskus Thomasa Vaneka, ki je poskušal iz protinapada. Vse bliže je bila zgodovinska uvrstitev Slovenije v četrtfinale, česar se je zavedal tudi Viveiros, ki je tri minute pred koncem dvoboja posegel še po zadnji bilki upanja – iz vrat je potegnil Mathiasa Langeja. A tudi ta poteza se ni obrestovala, saj je piko na i novi zgodovinski zmagi v 58. minuti z zadetkom v prazno mrežo postavil Jan Muršak.

Majhna Slovenija tako še naprej piše zgodovino, uvrstila se je v četrtfinale svojih premiernih olimpijskih iger. Nihče se več ne smeji palčku, ki s ponosom žanje sadove dolgoletnega dela in uspeha pred letom dni v Vojensu. Nagrada za uspeh rise čaka v sredo ob 9. uri zjutraj, ko bodo v četrtfinalu palice prekrižali z aktualnimi svetovnimi prvaki Švedi.

Ne spreglejte