Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Olimpijski komite Slovenije

Torek, 30. 8. 2011, 9.37

8 let

Olimpijski komite Slovenije in štipendije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi v šolskem, oz. študijskem letu 2011/12 bo Olimpijski komite Slovenije, v sodelovanju s Fundacijo za šport in Ministrstvom za šolstvo in šport, štipendiral mlade športnike.

Do omenjene štipendije so upravičeni vsi, ki so osvojili kolajno na olimpijskih igrah, svetovnem ali evropskem prvenstvu mladincev, mlajših članov in članov ali olimpijskem festivalu evropske mladine. Do štipendije so upravičeni tudi tisti, ki so dosegli športni rezultat, ki je podlaga za pridobitev statusa kategoriziranega športnika svetovnega razreda ali so osvojili 4.-8. mesto na olimpijskih igrah, svetovnem ali evropskem prvenstvu mladincev, mlajših članov in članov ter olimpijskem festivalu evropske mladine v individualnih športnih disciplinah, ki so v tekočem letu razvrščene v 1. razred športnih panog po Pravilniku o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni pri Ministrstvu za šolstvo in šport. Dogovor o sofinanciranju projekta štipendij je nastal leta 1999 s ciljem podpreti predvsem mlade športnike, ki dosegajo visoke mednarodne športne rezultate in se hkrati izobražujejo. Športni rezultati oz. kriteriji za pridobitev štipendije so izjemno zahtevni in športniki morajo poseči po najvišjih uvrstitvah na tekmovanjih najvišjega ranga. Biti športno in šolsko uspešen pa ni lahko, zato s tem projektom v slovenskem športnem prostoru želimo doseči več ciljev. Ob izpolnjevanju vseh pogojev športnik pridobi pravico do štipendije za štiri leta in (ob vsakoletnem podaljševanju) ima tako zagotovljeno finančno podporo za prehod v člansko kategorijo.

Glede na to, da se morajo štipendisti tudi izobraževati, skrbimo, da pridobijo ustrezno šolsko izobrazbo, ki je predvsem pomemben dejavnik po končani športni karieri, ob tem pa jih vzpodbujamo k učenju, saj imajo štipendisti z boljšim učnim uspehom tudi višjo štipendijo. Najbrž tudi ni naključje, da so športno boljši športniki tudi zelo uspešni v šoli. Ne nazadnje, morajo štipendisti med prejemanjem štipendije dosegati športne rezultate, ki jih uvrščajo med kategorizirane športnike in tako skrbijo, da so v stiku z najboljšimi.

Statistika podatkov kaže na to, da gre predvsem za mlade športnike stare od 16 do 20 let, to pa so tudi leta športnega dozorevanja in priprav na vrhunske športne rezultate. Da ne moremo govoriti o naključju izbranih športnikov iz vrst štipendistov govori podatek, da so nekateri športniki kasneje ali pa že med prejemanjem štipendije tudi udeleženci olimpijskih iger in svetovnih ter evropskih članskih prvenstev, s čimer zastopajo Slovenijo na največjih športnih tekmovanjih. Praviloma pa tudi ti športniki ohranjajo visok status kategorizacije, kar pomeni, da tudi med prejemanjem štipendije dosegajo mednarodno visoke rezultate. Število štipendistov se od leta 1999 povečuje in v zadnjih letih krepko presega število 100.

Ne spreglejte