Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
9.45

Osveženo pred

3 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Francija olimpijske igre Poljska olimpijski odbojkarski turnir Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 9.45

3 ure, 12 minut

Olimpijske igre, odbojkarski turnir, polfinale (M)

Bitka za finale: začenjajo slovenski krvniki in Američani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
poljska odbojkarska reprezentanca | Poljska odbojkarska reprezentanca, ki je v četrtfinalu izločila Slovence, se bo za finale ob 16. uri pomerila z Američani. | Foto Reuters

Poljska odbojkarska reprezentanca, ki je v četrtfinalu izločila Slovence, se bo za finale ob 16. uri pomerila z Američani.

Foto: Reuters

Na olimpijskem odbojkarskem moškem turnirju sta na sporedu polfinalni tekmi. Ob 16. uri se bodo za finalno vstopnico pomerile Poljska, ki je v ponedeljkovem četrtfinalu s 3:1 izločila Slovence, in ZDA, ki so bile s 3:1 boljše od Brazilije. Poljaki se bodo morali znajti brez Mateusza Bienieka, ki si je bo koncu četrtfinala poškodoval stopalo. V večernem polfinalu se bosta ob 20. uri pomerili gostiteljica, aktualna olimpijska prvakinja Francija, in aktualna svetovna prvakinja Italija.

Gheorghe Cretu
Sportal Ganjeni Cretu: Zato sem na fante tako ponosen in zato jih spoštuje vsa Slovenija
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Tine Urnaut
Sportal Tine Sattler: Nihče jim ne more nič zameriti. Lahko jim le čestitamo.

Na moškem olimpijskem turnirju so v boju za medalje ostale le še štiri reprezentance, ki jih danes čakajo polfinalni dvoboji. Kot prve bodo na parket dvorane South Paris Arena 1 stopile Poljska in ZDA. Poljaki so v četrtfinalu v ponedeljek s 3:1 premagali Slovence, ki so olimpijski debi končali na petem mestu.

Poljska reprezentanca je z zmago nad varovanci Gheorgheja Cretuja končala četrtfinalni olimpijski urok, saj je na zadnjih petih olimpijskih igrah vselej igrala v četrtfinalu in vselej izgubila.

Američani so v četrtfinalu izločili Brazilce. | Foto: Reuters Američani so v četrtfinalu izločili Brazilce. Foto: Reuters Tokrat je četi Srba Nikole Grbića le uspelo priti do polfinala, v katerem ne bodo mogli računati na srednjega blokerja Mateusza Bienieka, ki si je na tekmi proti Slovencem poškodoval stopalo. Zamenjal ga bo rezervist Bartlomiej Boladž. 

Tudi Američani so v četrtfinalu s svojimi tekmeci opravili v štirih setih, s 3:1 so izločili Brazilce. Ameriška reprezentanca je v Parizu še neporažena, v skupinskem delu je premagala Argentino, Nemčijo in Italijo.

Poljaki imajo na računu en poraz, zadnjo tekmo skupinskega dela so izgubili z Italijani.

Večerna poslastica ekip, ki sta se v četrtfinalu sprehajali na robu prepada

V večernem polfinalu sledi poslastica reprezentanc, ki sta se v četrtfinalu dodobra namučili ter se rešili šele po velikem preobratu in petih setih. Na eni strani bo aktualna svetovna prvakinja Italija, na drugi branilka olimpijskega naslova in gostiteljica Francija

Italijani so se rešili po velikem preobratu in skrajšanemu petemu setu. | Foto: Reuters Italijani so se rešili po velikem preobratu in skrajšanemu petemu setu. Foto: Reuters

Azzuri so po treh zmagah skupinski del končali na prvem mestu in se v četrtfinalu srečali z osmimi Japonci, ki v skupinskem delu niso bili najbolj prepričljivi. A Azijci so četrtfinale odlično odprli, povedli z 2:0 in nato Italijanom dopustili preobrat. Peti skrajšani set so Italijani dobili s 17:15 in ostali "med živimi".

Nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani je v četrtfinalu s Francozi trpel, a po preobratu jim je uspelo priti do bojev za medalje. | Foto: Reuters Nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani je v četrtfinalu s Francozi trpel, a po preobratu jim je uspelo priti do bojev za medalje. Foto: Reuters

Francozi so prvi del končali z dvema zmagama in porazom proti Slovencem, tako da jih je v četrtfinalu pričakala garaška Nemčija, ki je bila blizu presenečenja.

Nemci so vodili z 2:0, na koncu pa je tudi gostiteljem uspelo izvleči peti set, dobili so ga s 15:13 in razveselili domače navijače, ki tako še lahko upajo na ubranitev naslova olimpijskih prvakov.

Zmagovalca dvobojev finale čaka v soboto ob 13. uri, poraženca se bosta za tretje mesto pomerila v petek.

Odbojkarski olimpijski turnir, polfinale, 7. avgust:

Preberite še:

Slovenija Poljska
Sportal Konec olimpijske zgodbe slovenskih odbojkarjev, Italijani so se mučili
Slovenska rokometna reprezentanca, Pariz 2024
Sportal Slovenci pred tekmo karier: Zdaj se za nas šele začenja!
Kristjan Čeh
Sportal Na vidiku nova slovenska medalja, Potočar brez finala
Gianmarco Tamberi
Sportal Gianmarco Tamberi: To bo najtežja tekma v mojem življenju
Ne spreglejte