Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2014,
17.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Martina Navratilova Soči olimpijske igre

Nedelja, 26. 1. 2014, 17.50

3 leta, 7 mesecev

Navratilova neposredna: Nemogoče je ločiti šport od politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanja številka ena ženskega tenisa, naturalizirana Američanka češkega rodu Martina Navratilova, je tudi po koncu tekmovalne kariere zanimiva za medije. Znana je po tem, da reče tisto, kar misli.

V zasebnem življenju homoseksualka in dejavna borka za pravice istospolnih je kritična do dogajanj v Sočiju ter oportunizma olimpijske družine.

Teniška legenda je namreč prepričana, da je nemogoče ločiti šport od politike, še zlasti ko so v Rusiji v letu pred igrami, ki bodo od 7. do 23. februarja v Sočiju, sprejeli zakonski ukrep za zaščito mladoletnikov pred domnevno "homoseksualno propagando", ki vsebuje tudi kazenske določbe. Navratilova kritične osti ni uperila le proti Rusiji, državi gostiteljici, temveč tudi proti Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, ki si po njenem mnenju načrtno zatiska oči.

Čehinja, ki je osvojila naslove na 18 turnirjih za grand slam, je svoj pogled na trenutno aktualno dogajanje razkrila v Avstraliji, kjer se je pravkar končal uvodni veliki turnir sezone, odprto teniško prvenstvo Avstralije v Melbournu. Prepričana je, da bo športnikom, udeležencem iger v Sočiju, težko molčati ter ne vpletati "politike" v šport.

"Mednarodni olimpijski komite od športnikov zahteva, da ne protestirajo ali javno govorijo o temah, ki so menda politične, ampak kaj takšnega je preprosto povedano nemogoče. Gre za zapleteno situacijo in prav zanima me, kako se bo vse skupaj razpletlo," je v pogovoru za Melbourne Herald Sun dejala Navratilova.

Nekdanja vrhunska tenisačica je prepričana, da ameriški predsednik Barack Obama, ki se iger v Sočiju protestno ne bo udeležil, Billie Jean King ni vključil v vodstvo ameriške olimpijske odprave načrtno, da bi poslal nekakšno politično sporočilo Rusom o tem, kako odprta je ameriška družba. Kingova je namreč tako kot Navratilova odkrita članica ameriške gejevske skupnosti. "V Soči bo poslal veliko športnico, aktivistko, ki je slučajno tudi gej. Mislim, da ni izbral Billie Jean, ker je gej, ampak jo je izbral, ker bo preprosto povedano predstavljala odlično ambasadorko žensk in športnikov. Konec zgodbe."

Ne spreglejte