Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
5. 8. 2012,
23.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Kozmus Luka Špik Iztok Čop

Nedelja, 5. 8. 2012, 23.31

7 let, 12 mesecev

Kozmus brez želenega meta, a z novo kolajno

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav bo odličje prejel šele v ponedeljek zvečer, pa že lahko naznanimo, da ima Primož Kozmus novo olimpijsko kolajno. Tokrat srebrno.

Na brniškem letališču je bilo v večernih urah bojda nadvse živahno. Kaj ne bi bilo, ko pa so se v domovino vrnili sprva bronasti veslaški dvojec Čop-Špik, za njima pa še nova olimpijska prvakinja Urška Žolnir. Skoraj istočasno z vrnitvami prvih slovenskih kolajn iger tridesete olimpijade pa se je na atletskem štadionu, že po tradiciji osrednjem prizorišču olimpijskega dogajanja, v metu kladiva, torej disciplini pod okriljem kraljice športa, v svojem junaškem slogu za nov slovenski vrhunec londonskih iger boril Primož Kozmus. Nastopil je kot branilec naslova olimpijskega prvaka in bil prisiljen sestopiti s prestola. A ni stopil prav daleč stran. V maratonskem finalu, ki ga je z metom v mrežo podaljšal prav slovenski rekorder, je namreč osvojil drugo mesto. Ugnal ga je le Madžar z deloma slovensko krvjo Krisztian Pars, ki je edini v finalu presegel mejo 80 metrov. Njegovo kladivo je v tretjem metu pristalo pri 80,59 m, Kozmusu pa je najboljši met uspel v peti seriji, ko je z rekordom sezone kladivo vrgel 79,63 m daleč. Osebni rekord je moral za odličje vreči tudi Japonec Koji Murofuši (78,71 m), ki ga je Primož pred tem označil za enega od dveh največjih tekmecev.

Kozmus je sicer pred finalom sicer napovedoval vnovičen met prek 80 metrov, a je imel tokrat v krogu kar nekaj težav, saj je vknjižil kar tri neveljavne poizkuse. Toda to bo bržčas pozabil. Bolj pomembno je, da bo v ponedeljek ob 19.50 po slovenskem času na osredjem olimpijskem štadionu okrog vratu prejel srebrno kolajno.

Veličastna vrnitev

Slovenski atletski kralj je torej spisal novo zgodbo o uspehu, ki še pred nekaj tedni ni bila samoumevna. Ko so namreč merilci daljav mitinga v Slovenski Bistrici Kozmus le dva meseca pred odprtjem olimpijskih iger namerili zanj sila skromnih 73,60 metra, je bilo tistih, ki so verjeli v konkurenčen vstop v boj za ubranitev pekinškega zlata zelo malo. A pomembno je, da je verjel osrednji lik nove zgodbe o uspehu, ki se je kmalu po spodrsljaju na otvoritveni tekmi sezone odločil za trenersko menjavo, nato pa stopnjeval svojo pripravljenost, tik pred potjo v London dobil pravi občutek ter želeni nadzor nad kladivom in najboljše mete prihranil prav za osrednjo tekmo sezone. Že v kvalifikacijah je v prvem poskusu svoje kladivo rutinirano poslal krepko prek kvalifikacijske norme in še nekoliko zadihan namignil, da njegove roke in telo zmorejo še precej več kot 78,12. V nedeljo je v soju londonskih žarometov, ki so bili resda pripravljeni predvsem na spektakularni finale teka na sto metrov, to tudi potrdil.

Z londonskim odličjem se ''Korl'', kot ga kličejo prijatelji in atletski sopotniki, veseli že svoje pete kolajne na velikih tekmovanjih. Ob zlatu iz Pekinga ima namreč v domači zbirki še komplet kolajn s svetovnih prvenstev. Hkrati je to tudi druga Kozmusova kolajna po nepričakovani prekinitvi še bolj nepričakovane upokojitve. Predvsem pa je z londonskim uspehom nedvomno osmislil svojo odločitev za vrnitev na atletski štadion in v središče njegovega domačega kroga za met kladiva.

Ne spreglejte