Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
10. 6. 2015,
11.04

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blaž Perko evropske igre

Sreda, 10. 6. 2015, 11.04

5 let

Jugoslavija v malem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski športniki so na evropskih igrah v Bakuju nastanjeni v moderni zgradbi, kjer jim delajo družbo stanovski kolegi iz Srbije in Hrvaške. Odlično se razumejo, družijo jih tudi športni motivi.

Prireditelji evropskih iger so nam v sredo dovolili, da za kratek čas pokukamo v športno vas, kjer prebiva več tisoč udeležencev. V Bakuju je močno poudarjena težnja po strogem varovanju športnikov, ki so na prvih evropskih igrah zaščiteni kot ''severni medvedi'' in se lahko predajajo brezskrbnosti. Azerbajdžan v tem pogledu dojema tekmovanje s smrtno resnostjo in ne pozna šale. Vede se, kot da bi prirejal olimpijske igre, zato noče prav nič prepustiti naključju.

Varnost je na prvem mestu

Pripadniki posebne policije obkrožajo tudi novinarsko središče. Kompleks, v katerem prebiva več kot tisoč predstavnikov sedme sile, budno spremljajo in varujejo 24 ur na dan. Na uradnem vhodu ne pomaga le prepustnica oziroma veljavna akreditacija.

Vhod dopušča šele dovoljenje skoraj vedno prijaznega varnostnika in njegov dvignjen palec po opravljenem pregledu, ki vključuje tudi detektor kovin in rentgenski pregled prtljage. Šele nato lahko vstopiš v dom novinarjev.

Še strožji pa je na prvih evropskih športnih igrah režim, ko potrkaš na vrata športne vasi. Strogi pogledi (tudi) oboroženih varnostnikov dajejo vedeti, da je vsakršno fotografiranje prepovedano. Prekrškarji so za kaj podobnega takoj opozorjeni, zato telekomunikacijske in fotografske naprave ob vhodih v športno vas strogo mirujejo.

Še bolj ''alarmantno'' je bilo v torek, ko je športnike v njihovi vasi obiskal predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev, vrhunec najstrožjih varnostnih ukrepov pa bo v petek na slavnostnem odprtju, ki se ga bo udeležilo kar nekaj svetovnih voditeljev, med njimi tudi ruski predsednik Vladimir Putin, strastni ljubitelj borilnih športov. Na čudovitem štadionu, ki bo leta 2020 gostil polfinalno tekmo evropskega prvenstva, v lepoti pa je želel posnemati moderni objekt v Münchnu, bo konec tedna še zelo pestro.

V sobe športnikov ni dovoljeno iti

Ko smo prišli v športno vas, kjer je nastanjenih že več tisoč udeležencev, ti delijo o pogojih zelo pozitivno mnenje, smo bili povabljeni na voden ogled. Trajal je manj kot pol ure, pri tem pa so azerbajdžanski prireditelji vseskozi budno bedeli nad tem, da se ne bi kdo od novinarjev odpravil v notranjost blokov in obiskal športnikov v njihovih sobah. Tako smo pogovor s slovenskimi boksarji, ki so že opravili dopoldanski trening, opravili pred zgradbo, predstavo o tem, kakšne so njihove sobe, pa smo dobili ob vhodu v poslopje za medijske dejavnosti, ko so eno izmed sob predelali v razstavni eksponat običajne sobe športnikov v atletski vasi v Bakuju.

Razen vetrovnih težav z jedilnico ''čista desetka''

Športno vas sestavlja več visokih in modernih kompleksov, ki jim že dvakrat ni bilo usojeno, da bi gostili športnike na poletnih olimpijskih igrah. Baku je dvakrat izgubil boj, zdaj pa bodo led prebile evropske igre in preverile, kakšne pogoje so pripravili domačini.

''Zelo smo zadovoljni. Vse stvari, ki so jih najavljali, so res tu. Za edino težavo je poskrbel premočan veter, ki je pred dnevi poskrbel, da je za en dan prenehala delovati glavna jedilnica, drugače pa ni niti najmanjših težav,'' ni skrival zadovoljstva Blaž Perko, pomočnik vodje slovenske odprave na prvih evropskih igrah.

O tem, kako prijetne in prostorne sobe so pričakale športnike, sta potrdila tudi boksarja Edin Sejdinović in Denis Lazar. Malce sta potožila, da bi lahko v sobo dodali še hladilnik in televizor, a ju ob številnih obveznostih ter omogočenem dostopu do svetovnega medmrežja, roko na srce, niti ne pogrešata.

Skandinavci in ''Jugoslovani'' pogosto obtičijo skupaj

Slovenija je izbrala blok, kjer prebivajo večinoma športniki z območja nekdanje Jugoslavije. Na levi strani, a oddaljeni kar nekaj stopnišč, so zbrani Ukrajinci, nato pa sledi niz ''nekdanjih bratov''. Sredino stavbe krasi dolg konvoj slovenskih trobojnic, ki so obešene na balkonih prav v vsakem nadstropju, še nekoliko večje zastave imajo malce bolj desno najbližji ''bakujski'' sosedi Srbi, na desnem robu zgradbe pa imajo svoj tabor Hrvati. Da je jugoslovanska zbirka še bolj popolna, so poskrbeli športniki iz Bosne in Hercegovine, ki so nastanjeni takoj za desnim robom bloka, precej blizu pa so tudi Makedonci in Črnogorci. Kaj pa Kosovo, ki prvič nastopa na tako velikem tekmovanju in je v Baku pripeljalo šest športnikov? ''Nekje so, a žal ne vem, kje,'' je z rameni skomignil Perko in pojasnil, zakaj so se odločili za ta blok.

''S prireditelji smo se pogodili, da nas uvrstijo v ta blok. Vprašali so nas, koga bi želeli za sosede, mi pa smo jim zaupali svoje želje. Na umestitev je vplivalo tudi to, koliko je reprezentantov,'' je pojasnil predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in priznal, da je podobna pesem skoraj na vsakem večjem tekmovanju. ''Skandinavci se vedno držijo skupaj, podobno velja tudi za države z območja nekdanje Jugoslavije.''

V Bakuju se je torej zgodba o športnih prijateljih, ki jih ne družijo le zemljepisne bližine, temveč tudi podoben jezik, kultura in skupna (športna) zgodovina, ponovila. Prvo vrelišče pričakujejo v petek, ko bo na bližnjem Olimpijskem štadionu slovesnost ob odprtju, do takrat pa se bodo posvetili treningom in druženju s športniki. Tako rojaki kot tudi tujci.

Ne spreglejte