Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2023,
17.00

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Alja Kozorog evropske igre evropsko prvenstvo Luka Božič Eva Alina Hočevar Benjamin Savšek kajak

Nedelja, 2. 7. 2023, 17.00

9 mesecev, 4 tedne

Evropsko prvenstvu v kajaku in kanuju, Krakov

Savšku in Hočevarjevi dotiki vzeli kolajno, Novakova do polfinala kajakaška krosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Benjamin Savšek | Benjamin Savšek | Foto Nebojša Radović

Benjamin Savšek

Foto: Nebojša Radović

Slovenski slalomisti na divjih vodah evropsko prvenstvo, ki je v potekalo v sklopu evropskih iger v Krakovu, zapuščajo brez kolajne. Zadnji dan so o njej razmišljali kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Eva Alina Hočevar. Savšek in Hočevarjeva sta se za razliko od Božiča uvrstila v finale, a oba končala na šestem mestu.

Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj reševala slovensko čast. Kauzer: Po toči zvoniti je prepozno.

Olimpijski prvak in branilec naslova Benjamin Savšek je v nedeljo dopoldne v polfinalu dosegel najboljši čas, progo je prevozil brez napak in za 37 stotink sekunde premagal drugouvrščenega Britanca Adama Burgessa. Polfinalna vožnja pa se je posrečila Luki Božiču, tretjemu iz kvalifikacij, ki si je prislužil šest kazenskih sekund, s 17. časom se ni uvrstil med deset finalistov. Tretji slovenski predstavnik Nejc Polenčič je s štirimi kazenskimi sekundami in zaostankom deset sekund in 33 stotink osvojil 21. mesto.

Luka Božič | Foto: Nebojša Radović Luka Božič Foto: Nebojša Radović "Enostavno ne vem, kaj reči. Da sem nabral toliko dotikov, se mi ni letos ni zgodilo. Enostavno nisem našel ritma, nisem našel dobrega zavesljaja, ki bi mi zagotovil hitrost, da dotikov ne bi bilo. Zelo sem razočaran," je bil slabe volje Božič, ki se sicer ni želel izgovarjati na bolečine v kolenu, tega je sicer operiral po koncu lanske sezone. "Pred sezono sem sicer govoril, da s kolenom nimam težav. A med sezone so se spet pojavile težave, z njimi se ukvarjam skoraj ves prosti čas, tudi tu v Krakovu. Moja glavna naloga v premoru med tekmami bo, da odpravim te težave."

Benjamin Savšek | Foto: Nebojša Radović Benjamin Savšek Foto: Nebojša Radović Opoldne je sledil finale, kjer Savšek polfinalne vožnje ni ponovil. Na progi je sicer bil hiter, toda dvakrat udaril vratca, štiri kazenske sekunde pa so bile preveč, da bi lahko posegel višje kot na šesto mesto. "Polfinalna vožnja je bila odlična, ko bi jo le lahko ponovil. Želel sem si to, žal so vmes prišli dotiki. Pri prvem sem želel skrajšati linijo, da bi hitrejši, a se mi je zalomilo, nato pa sem poskušal z vožnjo na vse ali nič nadoknaditi zaostanek. Žal se mi je na zadnjih protitočnih vratih zgodil še en dotik, takrat sem vedel, da je konec," je dejal olimpijski prvak.

"Škoda. Res je, da imam že štiri naslove evropskega prvaka, a tudi peti bi bil sladek. Je pa res, da mi je mogoče od velikih tekmovanj evropsko prvenstvo vendarle nekoliko manj pomembno kot svetovno ali olimpijske igre," je bil razočaran Savšek, ki na startu ni vedel, da sta na koncu zlatemu Britancu Ryanu Westleyju in srebrnemu Špancu Miquelu Traveju uspeli odlični vožnji (bron je osvojil Čeh Vaclav Chaloupka), bila sta hitrejša kot on v polfinalu.

Tudi Hočevarjeva šesta

Eva Alina Hočevar | Foto: Nebojša Radović Eva Alina Hočevar Foto: Nebojša Radović Mlada Eva Alina Hočevar je pozabila na utrujenost, nastopa namreč v vseh disciplinah, in je v polfinalu zabeležila osmi čas. Alja Kozorog je s štirimi kazenskimi sekundami zasedla 24. mesto, Lea Novak pa je izpadla že v petkovih kvalifikacijah.

Tudi Eva Alina v finalu ni bila daleč od kolajne. Kot je sama dejala, bi, če bi lahko združila spodnji del polfinalne vožnje in zgornji del finala, najbrž celo zmagala. Zaradi napak se je jezila nase. Zlato medaljo je osvojila Nemka Elena Lilik.

"Če bi lahko združila spodnji del polfinalne vožnje in zgornji del finala, najbrž ne bi osvojila le medalje, ampak bi zmagala. A šport žal ni tako enostaven, da bi se to dalo," je po nastopu povedala 21-letna Ljubljančanka. Verjela je, da se lahko dokopa do odličja, saj se zaveda, da je v kanuju napredovala in da se lahko bori z najboljšimi. Prav zaradi tega pa jo jezi neumna napaka na zadnjih protitočnih vratih, zaradi katere se je jezila že takoj po prihodu na cilj.

"Udarec vratc je bil minimalen, toda stal me je še boljše uvrstitve. Jezna sem, ker ni bila to vožnja, ki jo znam pokazati. Moram pa biti zadovoljna, da sem po tako slabih kvalifikacijah sestavila mnogo boljšo vožnjo in se uvrstila v finale. Vseeno moram biti ponosna nase, vsako leto napredujem, če bo šlo tako naprej, bom kmalu tudi bolj redno na stopničkah," ima svetel pogled v prihodnost 21-letna hčer nekdanjega odličnega kanuista Simona Hočevarja, prvega evropskega prvaka.

Ajda Novak do polfinala kajakaška krosa

Slovenska kajakašica Ajda Novak v kajakaškem krosu ni ponovila uspeha iz prejšnjega prvenstva, ko je zasedla tretje mesto. Tokrat je v Krakovu prišla do polfinala, kjer pa sta bili Nemka Ricarda Funk in Nizozemka Martina Wegman boljši.

 Ajda Novak v kajakaškem krosu ni ponovila uspeha iz prejšnjega prvenstva, ko je zasedla tretje mesto.  | Foto: Nina Jelenc Ajda Novak v kajakaškem krosu ni ponovila uspeha iz prejšnjega prvenstva, ko je zasedla tretje mesto. Foto: Nina Jelenc

"Ko si enkrat tretji, ne moreš biti zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših osem, vseeno pa menim, da je uvrstitev med osem uspeh. Moja taktika je bila, da poskušam dobro startati, to mi je tudi uspelo, a v polfinalu sem izgubila položaj pri prvih protitočnih vratcih. Sicer bi ga lahko dobila nazaj, a me je tekmovalka za mano toliko ovirala, da sta mi prvi dve ušli," je dejala Novak, ki si želi predvsem boljših zimskih pogojev za trening te discipline.

"Nimamo ustreznih protitočnih boj, na katerih bi lahko vadili, kar se nam Slovenkam pozna," meni Novak, 15. po sobotnih kvalifikacijah.

Zlato medaljo je osvojila Ukrajinka Viktoria Us, srebrno Funk, bronasto pa Italijanka Stefanie Horn. Pri moških je bil najboljši Čeh Ondrej Tunka pred Avstrijcem Felixom Oschmautzem in rojakom Vitom Prindišem.

Peter Kauzer, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar se v kvalifikacijah niso uvrstili med najboljših 16.

Luka Božič
Sportal Kanuisti brez evropskega odličja, osupli zaradi kazenskih sekund
Ne spreglejte