Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 1. 2014,
20.55

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Janez Kocijančič OKS olimpijske igre Soči

Natisni članek

Torek, 21. 1. 2014, 20.55

8 let, 4 mesece

Janez Kocijančič: zadnje olimpijske igre v vlogi predsednika

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Še vedno prvi in edini predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič je prepričan, da Slovenija v Soči pošilja najmočnejšo in najbolj konkurenčno reprezentanco.

Ko je kot odposlanec vlade Staneta Kavčiča leta 1972 potoval na poletne olimpijske igre v München, si Janez Kocijančič verjetno ni predstavljal, da bo 42 let pozneje v vlogi predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije čakal na novo poglavje svojih obiskov največjih športnih tekmovanj. Čeprav priznava, da si bo tudi po Sočiju 2014 z veseljem ogledal kakšne olimpijske igre, pa dobra dva tedna pred slovesnostjo ob odprtju odločno zagotavlja, da so to zanj zadnje igre v vlogi prvega moža OKS. Na volilni skupščini ob koncu leta namreč ne namerava kandidirati, tako da se bo dolgoletna vladavina nazadnje vendarle končala.

Najmočnejši v zgodovini

Kocijančič se tudi ob imenovanju štirinajste samostojne slovenske olimpijske odprave (osme za ZOI) drži načela o izogibanju poimenskega naštevanja adutov za odličje. Vseeno ne zanika, da od izbrancev veliko pričakuje. Navsezadnje je tokratno delegacijo označil za najmočnejšo v zgodovini ter izpostavil dejstvo, da so potniki na igre v predolimpijski sezoni na svetovnih prvenstvih osvojili kar sedem kolajn. "Upam le, da nam ne bo sledil urok, ki skrbi za to, da odličja osvajamo na vsakih drugih zimskih igrah," pravi prvi mož OKS.

"Ne napovedujem kolajn. Nikogar ne želim izpostavljati. Ve pa se, kdo meri visoko. Srčno upam, da bodo naši športniki vrhunsko pripravljenost nadgradili s sposobnostjo osredotočanja. No, na največjih tekmovanjih ne gre niti brez kančka športne sreče," poudarja izkušeni 72-letni športni funkcionar.

Predsednik svari hokejiste

"Prepričan sem, da so za nami strokovne priprave na ta največji zimskošportni dogodek. Vsak športnik hodi po svoji poti. Nastopa v zelo ustaljenem tekmovalnem sistemu, zato kakšnih večjih odklonov niti ne more biti. Do izraza pa bo prišla zmožnost tempiranja forme. Naj spomnim, da v športnem svetu olimpijska kolajna še vedno velja za največji dosežek. Pomembnejša je od skupne zmage v svetovnem pokalu ali pa od kolajne na svetovnem prvenstvu, čeprav je morda pot do teh podvigov celo težja," vsega 16 dni pred odprtjem iger v Sočiju razmišlja dr. Kocijančič.

Posebnost tokratne slovenske olimpijske odprave je tudi hokejska reprezentanca. Ta se bo sicer brez prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja na predvečer odhoda v Soči predstavila navijačem. Na Dnevu slovenskega hokeja se bo namreč 3. 2. v Tivoliju v ekshibicijski tekmi pomerila z reprezentanco iz leta 1984. "Upam le, da bodo fantje primerno opozorjeni, da gre za prireditev in ne pravo tekmo. Obstaja namreč nevarnost, da bi se mlajši znesli nad veteransko vrsto," se je na seji IO OKS pošalil predsednik.

Ne spreglejte