Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 2. 2014,
9.11

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Muršak slovenska hokejska reprezentanca Soči 2014

Sreda, 12. 2. 2014, 9.11

2 leti, 3 mesece

Jan Muršak: Rusi v nas ne vidijo prav resne ovire

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski hokejski reprezentant Jan Muršak, ki je pred kratkim okrepil moskovski CSKA, bo v olimpijskem Sočiju močan adut čete selektorja Matjaža Kopitarja.

Za Anžetom Kopitarjem drugi najmočnejši adut slovenske hokejske reprezentance dobro pozna rusko mentaliteto, saj je sezono začel kot član Amurja iz Habarovska, zdaj pa igra za CSKA. Pred tem je 26-letni Mariborčan med drugim igral tudi za Detroit v severnoameriški poklicni ligi NHL, kot že uveljavljen napadalec pa je v delu sezone 2012/13 navduševal v dresu ljubljanske Olimpije. Zdaj odšteva ure do olimpijskega debija. Prvi tekmec Slovenije bo v četrtek prav Rusija …

Zadovoljstvo z opravljenim delom in doseženim ciljem že pred prvo tekmo ni skladno s klasično športno miselnostjo in tekmovalnostjo. Kaj si lahko Slovenija kot hokejski palček med velikani obeta na hokejskem turnirju? Če iščemo kakšno točko, ki bi jo lahko odščipnili favoriziranim nasprotnikom, bi opozoril na Slovake. A zdaj bi bilo nesmiselno, da bi razmišljali le o tisti tekmi. Osnovna naloga je, da storimo vse, kar je v naši moči, da na ledu pokažemo, kar znamo in zmoremo. Treba se bo boriti in se držati sistema igre. Nesmiselno bi bilo karkoli napovedovati ali obljubljati. Vsekakor pa želimo otežiti delo hokejskim velikanom.

Igrate v Moskvi. Je bilo pred odhodom v Soči kaj ruskega zbadanja? V Soči sicer nisem pripotoval neposredno iz Moskve. Ob prekinitvi sezone, 26. januarja, sem se namreč odpravil v Združene države Amerike. To je bila moja sprostitev in poseben način priprave na olimpijski turnir. Soigralcem sem se tako pridružil 4. 2. Toda tudi pred tem ni bilo prav veliko govora o slovenskem nastopu na olimpijskih igrah. V klubu so mi zaželeli srečo. To pa je bilo tudi vse.

Torej ste že v klubu zaslutili, da se Rusi ne bodo prav veliko menili za Slovence? To je razumljivo. Vendarle imajo reprezentanco, v kateri ne manjka vrhunskih hokejistov. V nas ne vidijo prav resne ovire. Glavo si belijo z močnejšimi ekipami, saj je jasno, da želijo na vrh. Mi pa … Odigrati moramo tako, kot znamo. V tem primeru lahko tudi Rusom otežimo delo.

Kot zadnji se vam je pridružil Anže Kopitar. Kakšen je njegov vpliv na igro in vzdušje v slačilnici? Anžeta vsi v reprezentanci dobro poznamo. A poznajo ga tudi tekmeci. Vsi po vrsti vedo, da gre za igralca izjemnega kova. Verjamem, da imajo v vseh garderobah, tudi ruski, njegovo ime zapisano v garderobi. Povsem upravičeno je deležen velikega spoštovanja. Za nas je seveda najbolj pomembno, koliko lahko pripomore h kakovosti igre. Obenem pa je lahko tudi zgled preostalim reprezentantom in svojevrsten smerokaz. Tudi sam sem vesel, da bom lahko na olimpijskih igrah igral v njegovi družbi.

To je torej Anže v vlogi soigralca. Kaj pa kot tekmec? Se nameravate vrniti v severnoameriško poklicno ligo NHL, kjer kraljuje s svojimi Kralji? Ruska liga je izjemno kakovostna. O tem ni dvoma. Toda NHL je vendarle NHL. Rad bi se vrnil, toda ne za vsako ceno. Premamila bi me kakšna dobra ponudba, ki bi mi omogočala igranje izključno v ligi NHL. Selitev v Ameriko in igranje v podružnični ligi AHL me ne zanima več.

Zanimiv je bil tudi vaš skok v Slovenijo, kjer ste v času stavke oziroma zaklenjene lige NHL igrali za Olimpijo in predramili hokejsko Ljubljano. Lepi spomini? Govorim iskreno, ko pravim, da spadajo tedni v dresu Olimpije med najlepše v moji karieri. Užival sem, užival v hokeju in življenju. Zelo preprosto. Velika pozornost, tudi medijska, mi je zelo godila. Soigralci, klubsko vodstvo in spremljevalci ter seveda navijači so me odlično sprejeli. Tudi moja vloga na ledu je bila odlična. Tiste tekme so mi vlile zelo veliko samozavesti, kar je pomembno vplivalo na nadaljnjo kariero.

Mariborčan v Ljubljani. Brez tradicionalnega rivalstva, torej? Če bi imel Maribor tako kakovosten hokejski klub, kot ga ima Ljubljana, bi se vrnil pod Pohorje. Priznam, da Ljubljane pred prestopom v Olimpijo nisem prav dobro poznam. Prirasla mi je k srcu. Odlično sem se počutil. A to ni spremenilo moje nogometne navijaške usmerjenosti. Vedno in povsod bom navijal za NK Maribor. V tem kraju sem odraščal. Vijoličasti dres mi je blizu.

Ko govorite o navijanju … Se boste tudi v Sočiju še kdaj preobrazili v navijača in se, podobno kot ob kolajni Petra Prevca, odpravili na kakšno tekmo? Odvisno od časa. Zdaj se začenja hokejski turnir, tako da bomo večinoma zasedeni.

Ne spreglejte